PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=902}
8,0 34 tys. ocen
8,0 10 1 33965
8,9 44 krytyków
Rękopis znaleziony w Saragossie
powrót do forum filmu Rękopis znaleziony w Saragossie

Pomimo lekko naderwanej wczorajszej nocki, wstałem rano, żeby w końcu obejrzeć na TVP Kultura film, o którym już wiele czytałem i od czasu jakiegoś zobaczyć bardzo chciałem. Pomimo ciągłych ataków senności wytrwałem te 3 godziny i powiem, że naprawdę było warto!
"Rękopis..." to film niezwykły. To słowo pasuje do niego jak ulał.
Dzieło Hasa zachwyca przede wszystkim rozmachem. Ciężko uwierzyć, że w Polsce zrobiono taki film. Scenografia, kostiumy, inscenizacja pełna niepohamowanego niczym wizjonerstwa reżysera są po prostu piorunujące!!!
Wspaniałe zdjęcia i muzyka tylko dopełniają tego godnego wszelkich zachwytów obrazu. Pod tym względem jest to po prostu najlepszy polski film jaki widziałem, nie mogę wyjść z podziwu dla jego twórców z reżyserem na czele. Oczywiście nie tylko niebywałe wizjonerstwo Hasa ukształtowało ten film. Również obsada, wśród której roi się wręcz od wielkich nazwisk spisała się wyśmienicie. Największą perłą w koronie jest moim zdaniem wspaniały humor i klimat wielkiej przygody. Pragnęjednak zaznaczyć, że druga część filmu nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak pierwsza, w której panuje wyśmienity klimat pomieszania zmysłów. Największym plusem drugiej części jest jej konstukcja fabularna. Ktoś opowiada tu historię o tym, jak ktoś opowiedział mu o kimś, kto opowiedział mu o czymś, co usłyszał od jeszcze kogoś;) Prowadzi to do wielkiego chaosu, który z jednej strony mnie zachwycił, ale z drugiej zmczył. Jak mówi jeden z bohaterów: "Złe duchy przybierają tyle postaci, że można się pogubić".
Nie będę oryginalny nazywając film Hasa arcydziełem. Z całą pewnością "Rękopis..." zasługuje na to miano, bo jest to film w każdym calu wyjątkowy.
9/10

Slowik

Też dzisiaj dopiero go zobaczyłem na TVP kultura, po bardzo zachęcających opiniach i treści stwierdziłem że muszę go obejrzeć.
Nie jestem co prawda tak zniewolony jak ty, ale film mi się podobał,bardzo fajna konstrukcja, gdzie komizm przeplata się z grozą.
I prawdą by było nazwaniem filmu jednym z najlepszych jakie w
Polsce powstały,jest przecież rozmach,świetny klimat i doskonali aktorzy(Cybulski,Tyszkiewicz,Pieczka). Ale to prawda że film jest męczący, nie można powiedzieć że było nudno ale czasami akcja trochę siadała. Nie mniej jednak dla mnie
8,5/10
jak na polskie realia film wybitny(nie bez powodu był fascynacją dla tylu sławnych reżyserów)