PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=902}
8,0 34 tys. ocen
8,0 10 1 33965
8,9 44 krytyków
Rękopis znaleziony w Saragossie
powrót do forum filmu Rękopis znaleziony w Saragossie

o co chodzi?

ocenił(a) film na 10

film bardzo fajny i świetnie obmyślany jednak miałem duży problem ze zrozumieniem końcówki! zrozumiałem że ta cała historia była zaaranżowana żeby sprawdzić "dzielność" Cybulskiego czy tak?? ale ta końcówka była tak enigmatyczna że nie jestem już sam pewien czy dobrze to zinterpretowałem.. bardzo proszę o pomoc i odpowiedź (najlepiej w więcej niż jednym zdaniu) :)

ocenił(a) film na 10
kubem4

Raczej nie Cybulskiego, a Van Wordena :) Może tak, a może nie. Nie wiadomo do końca, kim są Gomelezowie. Van Worden pyta; " ... powiedzcie mi, ale naprawdę; kim jesteście?". A szejk na to pytanie nie odpowiada. Nie wiadomo do końca kim jest sam Van Worden. Kiedy jego ojciec obiecuje oddać duszę diabłu za łyk wody zjawia się z wodą kobieta, która będzie jego matką. Właściwie nie wiadomo też, czy to wszystko się naprawdę wydarzyło. Może śniło się bohaterowi, a może jest po prostu szalony. Widzi przez okno dwie księżniczki, ale jego służący ich nie widzi. Właściwie jedyną realną rzeczą łączącą go z wszystkimi dziwnymi historiami jest księga, właśnie tytułowy Rękopis. Nie wszystko na Świecie da się jednoznacznie wytłumaczyć. "Tylko człowiek ciemny, który co dzień widzi jakąś rzecz, sądzi że ją rozumie ..."