Moje są jak najbardziej negatywne:) Zastanawiam się czy autorzy filmu grali kiedyś w którąś z części Residenta...
Z tego co podsuwa logika powinien się tam znajdować znaczek w rodzaju R albo TM (nie wiem nie orientuję się za bardzo) lub napis wszystkie prawa zastrzeżone czy coś takiego. RE ma z grą więcej wspólnego niż Doom z jego ekranizacją. Wspólni bohaterowie z ich charakterami potwory (ok tylko 4) Umbrella, T-virus, miasto, i kilka scen dosłownie wyciągniętych z gry. Czego więcej? Bo chyba nie spodziewałeś się dokładnego przeniesienia fabuły z którejś części bo byłaby to szmira większa od wspomnianego Dooma.
A Mori ma tutaj racje nie czepiaj się szczegółów.
PS: nie wiem czy ktoś już to zauważył ale w jednym z twoich linków w których kazałeś szukać słowa na a było
"Moja rekomendacja to 7/10 gdyż film jest naprawdę dobry, ale od takiego Silent hilla, który również jest adaptacją gry komputerowej dzieli go jeszcze milowa przepaść."
można by poszukać jeszcze w pozostałych 2 linkach ale nie chce mi się.
Widzę, że nie masz pojęcia o co tutaj się rozchodziło, więc powiem ci jedno - przeczytaj dokładnie cały temat(ze zrozumieniem of kors:]), a potem się ewentualnie wypowiadaj...
Ok częściowo nie doczytałem, o tej adaptacji, przepraszam. Adaptacja to interpretacja czegoś nie musi mieć z oryginałem nic wspólnego byle by mniej więcej przekazywała te same emocje/wartości. Jeśli chodzi o Resienta to już bardziej pasuje ekranizacja, bo oznacza to wierniejsze przeniesienie na ekrany kin. Ale jak się nie ma pewności to lepiej po prostu powiedzieć na podstawie, bo pasuje to to obu definicji...
na przykład dwa filmy jeden to ekranizacja:
Jądro Ciemności:
http://jadro.ciemnosci.filmweb.pl/
Drugi to adaptacja:
Czas Apokalipsy:
http://czas.apokalipsy.filmweb.pl/
I to by wyjaśniało różnicę.
Dalsze przepychanki mnie nie obchodzą.
Ok. Więc ostateczne wyjaśnienie:
Między adaptacją, a pojęciem "na podstawie" można poniekąd postawić znak równości. :]
Hmm jak ogladałem to pomyslalem sobie ze bedzie to Mad Max: The begginig (z racji tego ze moda na prequele)... Hmm mam mieszane uczucia co do tego filmu... no cóż zobaczymy... jedynka i tak króluje 2 raczej dwa oczka nizej... a jak bedzie z 3 hmm?