Film na pewno jest póżniejszy niż 1956-wedlug mnie -błąd redakcji.Wersja była japońska na 100% (premiera w Krakowie kino świt) Pozdrawiam!!!
Film został produkowany w 1955 i 1956 roku. Nie, filmy z wielkimi japońskimi potworami wcale nie muszą mieć słabych efektów specjalnych.
Gościu chyba chciał się pochwalić ze był w krakowskim kinie świt (teraz tesco albo i coś innego nie wiem) w czasach ciemnego prl na premierze tego filmu. Ale chyba zapomniał że to właśnie urok ciemnego prl i w 82r mógł być na premierze filmu z 56r a i tak by nie wiedział ze to film z 56 roku. Odkopałem po 8latach :)
Rozróżnić wersję japońską od późniejszej, amerykańskiej przeróbki, jest bardzo łatwo. Napisy początkowe po japońsku, film bez narratora - wersja oryginalna. Napisy początkowe po angielsku i amerykański narrator - wersja przerobiona dla amerykanów, którzy ponoć w tamtych czasach słabo trawili zagraniczne produkcje i potrzebowali własnej wersji. Amerykanie psuli własnymi dogrywkami i alternatywnym montażem japońskie filmy o potworach wręcz rutynowo.