PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=566438}

Roman Barbarzyńca

Ronal barbaren
2011
6,1 31 tys. ocen
6,1 10 1 30536
4,4 9 krytyków
Roman Barbarzyńca
powrót do forum filmu Roman Barbarzyńca

Jeżeli zamierzacie zabrać dziecko do kina weźcie pod uwagę kilka aspektów:
1. Obejrzyjcie trailer. Jeżeli nie macie na to czasu lub zwyczajnie nie odkryliście jeszcze
youtube.com proponuje przestudiować ulotkę w kinie lub plakat.

2. Z reguły o tym na co się wybieramy decydują nasze dzieci, które słyszały o filmie od
koleżanek. Można zasięgnąć rady rodziców - zaangażowani w życie przedszkolne lub
szkolne dziecka opiekunowie z pewnością jakiś znają.

3. Dajcie sobie spokój z ciągnięciem do kina dzieci do lat 5. Oczywiście to fantastyczna
przygoda i ciekawe doświadczenie dla malucha. Filmy pobudzają wyobraźnie i
wspaniale rozbudowują słownictwo jednakże mając brzdąca poniżej 6 roku życia należy
bardzo uważnie wybierać mu bajki, zwracać uwagę na producenta (Disney stawia na
produkcje z morałem, które często są zbyt ciężkie, Pixar serwuję dużo wrażeń
estetycznych i wartą akcje - europejskie animacje są na niskim poziomie).

Zrezygnowałabym z zabierania do kina dzieci wrażliwe i głęboko odczuwające przygody
na ekranie - co łatwo zaobserwować w domu przed telewizorem. Multipleksy średnio
przykładają się do zachowania standardów chociażby w kwestii nagłośnienia (często
jest na normalnym poziomie) i przestrzegania ograniczeń wiekowych (skoro zapłacono
za bilet reszta obsługi nie interesuje). Odpowiedni moment trzeba po prostu wyczuć.

Na koniec zwrócę uwagę tym, którzy na "Romanie Barbarzyńcy" byli z dziećmi i się ciężko
zbulwersowani. Otóż, należało po prostu wyjść z kina w trakcie seansu w pierwszym
momencie kiedy odczuliście dyskomfort dziecka lub własny. Wiem, że jest to bolesne z
uwagi na koszty, ale skoro już daliście się nabrać twórcom a nie zamierzacie
zafundować traumy pociechom innej opcji nie ma. Moje 7-letnie córki same
zadecydowały, że wychodzimy zanim zdążyliśmy z mężem połapać się co jest grane.
Niesforni duńczycy oferują bowiem jazdę bez trzymanki.

Gommora

Wystarczyłoby, żeby "odpowiedzialni" rodzice sprawdzili, że w każdej dużej sieci (multikino, helios, cinema city) film ma ograniczenie wiekowe OD LAT 15. No to ja bym się z dzieckiem na taki film nie wybrał.

Gommora

Haha true "Film przeznaczony dla widzów od 15 lat.ę nie ma to jak na samym końcu sprawdzić to i narzekać że twórcy nas oszukali xD

ocenił(a) film na 8
Royalowy

No cuż, nie wszyscy są na tyle odpowiedzialni żeby być rodzicem. Iść do kina i nawet nie zainteresować się na co... Czysta głupota.

użytkownik usunięty
Animator0

No niestety. W galeriach handlowych obserwuję najczęściej taki schemat - mamusia idzie wydawać kasę tatusia, a tatuś w tym czasie musi coś zrobić z bachorem. I zamiast go zabrać na lody, kupić mu jakąś zabawkę, wybrać już ciekawy film, pobawić się na świeżym powietrzu, czy bóg wie co jeszcze, idzie na pierwszy lepszy film, nawet nie pytając co to. A wybiera kino, bo wie, że dziecko się na te 2 godziny zamknie i będzie spokój, a w ciągu 2 godzin żoneczka może zrobi zakupy.