PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=566438}

Roman Barbarzyńca

Ronal barbaren
2011
6,1 31 tys. ocen
6,1 10 1 30537
4,7 6 krytyków
Roman Barbarzyńca
powrót do forum filmu Roman Barbarzyńca

Bylem dzisiaj z szescioletnim siostrzencem w multikinie w Gdansku. Przed seansem
mialem sporo watpliwosci czy zabrac na niego tak mlodego czlowieka. Razem z jego mama
zaryzykowalismy i sie oplacalo. Bardzo smieszna, ciekawa animacja, wcale nie tylko dla
doroslych. Wulgaryzmow nie bylo, a sceny nagosci widoczne na zdjeciach czy w trailerach
zostaly CALKOWICIE WYCIETE. Swietna animacja dla calej rodziny. 9/10

ocenił(a) film na 7
Vaylander

A niech to! Znów komercja zwyciężyła z wizją artystyczną(czyli wulgaryzmami i nagością). A już się cieszyłem, że powstała jakaś fajna bajka dla dorosłych. Niestety, będę musiał się zadowolić się fajną bajką dla całej rodziny. A te gejowskie sceny, które były w zwiastunie też wycięto? Mam nadzieję, ich nie byłoby mi żal.

ocenił(a) film na 4
doliwaq

Zastanawiam się czy w każdym kinie jest puszczana inna wersja, czy kurde o co chodzi? Bo ja zdecydowanie nie poszłabym na ten film z dzieckiem w wieku sześciu lat! Gejowskie sceny stety niestety zostało, bo mimo że szokujące, to jednak postać Lamerasa była dość zabawna (choć ja nie preferuję tego typu humoru...). Poza tym sceny wycięte? Naprawdę? Jakoś na filmie na którym ja byłam wszystkie sceny które był w zwiastunie był i w filmie (gdyby tylko...).
Poza tym zastanawiam się jak udało ci się wejść na ten film z sześciolatkiem, skoro jest on od lat 15...
Naprawdę mam wrażenie, że byłeś na jakiejś wersji dziecięcej i aż dziwię się, że ona powstała

mariola_chan

Zgadzam się. Niestety jest dużo scen, których dzieci nie powinny widzieć A jeśli chodzi o wejście z młodszym, to pomimo, że film jest od 15 lat, to z opiekunem (na jego odpowiedzialność) mogą wejść młodsze dzieci. Niestety...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
anyerpenno

Po pierwsze, wkradł Ci się błąd ortograficzny w słowie "głupia". Po drugie, skoro nie rozumiesz, dlaczego młodsze dzieci nie powinny oglądać takiego filmu, to sam jesteś jeszcze dzieckiem albo nie dojrzałeś jeszcze do tego, żeby pewne kwestie zrozumieć.
Pozdrawiam.

kanytsuj

Przecież film jest od 15 lat, tak? Więc w czym problem? Rodzice są odpowiednio ostrzeżeni o treści.

ocenił(a) film na 5
mariola_chan

ogarnij sie konserwatysko. to nie 70 lata w ktorych sie urodzilas, ze latalas na bolka i loka i reksa

ocenił(a) film na 4
fezant_filmweb

Człowiecze mam 17 lat i prawo do tego, że pewien rodzaj humoru mi się nie podoba.

mariola_chan

Koleżanko, tak samo jak rodzice mogą kupić np. grę z kategorią 18+ i ją wręczyć dziecku, tak samo mogą obejrzeć w kinie lub na DVD film w kategorii wiekowej wyższej niż wiek dziecka.

Kategoria wiekowa jest tylko sugestią (niekiedy dobrze jest wiedzieć czego się mniej więcej spodziewać- i szkoda tylko że filmy nie mają takiej kategoryzacji jak gry: przemoc, wulgaryzmy,seks itd.) i pracownik kina nie ma prawa nie wpuścić mnie z własnym dzieckiem na seans.

Idę na Romana z jedenastoletnią córką. Za dwie godziny mamy seans ;)

ocenił(a) film na 4
klc

Dziękuję za wyjaśnienie :) Po prostu mnie to zastanawiało, byłam pewna, że tak nie można.

mariola_chan

Niezamaco ;)
Człowiek codziennie może dowiedzieć się czegoś nowego.

klc

No to już masz po córce. Jak nic po seansie pojedzie do Niemiec się prostytuować.
To jest właśnie nieodpowiedzialne rodzicielstwo.

anyerpenno

@anyerpenno

To jeszcze nic!
Jak była malutka to mi się cholera z kocyka wysunęła jak byłem w Sosnowcu, próg minęła na milimetry. A jakby tego było mało, to niedawno nie chciała na lotnisku sama zostać...

Same problemy z Nią mam...

klc

Próg na milimetry ;D haha ;d zajebiste ;d

Vaylander

Cenzura już jest. KOMUNO WRÓĆ.

ocenił(a) film na 1
Vaylander

Poszedłem na ten film z dziećmi i moim zdaniem niewiele jest tutaj tego "dowcipu dla dorosłych". Trochę więcej niż w jakimś Shreku czy innej tego typu bajce. Moim zdaniem film był słabiutki ale nie dlatego, że spodziewałem się czego innego. Raczej dlatego, że film był nieśmieszny. Niektóre sceny oglądało się z kącikami podniesionymi nieco wyżej niż naturalnie ale żadna scena nie była śmieszna. Nie wydaje mi się żeby moje dzieci za dużo tych podtekstów dla dorosłych zrozumiały. Im Roman jako bajka się dosyć podobał choć po seansie usłyszałem od córki "Ale faceci w czerni byliby lepsi".

Vaylander

Ludzie o czym wy mówicie!?!
To jest TYLKO I WYŁĄCZNIE BAJKA DLA DOROSŁYCH!
Wychodzi z tego co piszecie, że sympatyczny polski (nie wiem jaki, bo nie obchodzi mnie to) dystrybutor, zobaczył ciekawą bajke, która ma już prawie rok i postanowili, że jest okazja zarobi, właśnie na "całych rodzinach". Nie wiem nie byłem ale z tego co piszecie, wszystkie sceny, "te" sceny zostały powycinane, i dubbing pewnie jest milusiński i śmieszny dla maluchów. To nie tak. Zastanawiam się jak długi w tym momencie jest ten film....? Wiecie dlaczego? Bo mam i widziałem ORYGINAŁ.
Przekleństwa są tam co chwilę (tak jak w naszych PSACH), sprośne teksty i podteksty seksualne - mnóstwo. Ściągnijcie sobie naprawdę oryginał, bo oczywiście jest i w bardzo dobrej kopii, napisy nasze także są. I wtedy zobaczcie tą "bajkę", tylko sami bez dzieci, no chyba, ze jeszcze nie umieją czytać....
To jest bajka DLA DOROSŁYCH ;)