Rozdzieleni

The Search
2014
7,3 3,8 tys. ocen
7,3 10 1 3811
5,2 6 krytyków
Rozdzieleni
powrót do forum filmu Rozdzieleni

z opisu wnioskuję, że w mniej lub bardziej zakamuflowanej formie będzie tu ukazywanie zalet i potęgi unii europejskiej, jakaż ona bezpieczna i potrzebna, i ile dobrodziejstw jest dzięki niej, zaś z drugiej strony będzie ukazanie wrogów unii (choć wprost o wrogach nie będzie mowy), czyli Rosji. Na razie to są jedynie moje domysły, które zniechęcają mnie do oglądania, więc proszę kogoś, kto film widział, aby uzasadnił, czy dobrze się nastawiłem... Poza tym w tworzeniu filmu udział brała Francja, czyli czołowy kraj ue, więc zakładam, że film na bank pokazuje zalety unii i krytykuje Rosję.

ocenił(a) film na 7
sylar_217

Mam podobnie. Jak zobaczyłam napis na plakacie (wczoraj Czeczenia, dziś Ukraina, jutro...) to skutecznie się zniechęciłam. Nie wiem czy to odnosi się do treści filmu, czy jakiś 'ekszpert od marketingu' na fali antyrosyjskiej propagandy w polskich mediach to wymyślił.

ocenił(a) film na 9
Laura_N

Ja świeżo po seansie i powiem Wam, że jest próba wysłanniczki Unii Europejskiej, ale nie jest ona lekarstwem. Pokazana jest próba jak jedna wysłanniczka próbuje otworzyć oczy innym. Jest piękne ujęcie kiedy przedstawia a przedstawiciele mają jej gadanie w tyłku. Ja polecam.

ocenił(a) film na 6
PoProstuTomek

Raczej widać bezradność tej kobiety, widok sali plenarnej i nikłe zainteresowanie tematem to raczej paszkwil na struktury UE. Apaoteoza to nie jest, jeśli już - to poszczególnych jednostek niż instytucji. Przyznam, że nawet nie bardzo zwróciłam uwagę kto jest kim - ta młoda pracuje w jakiejś unijnej komisji, a ta stara, która zresztą krytykowała próżną w efekty pracę tej pierwszej (co zostało później pokazane podczas wystąpienia przed pustawą salą w Brukseli) - jest chyba z Czerwonego Krzyża?

ocenił(a) film na 9
creep_

Również uważam, że film bardziej pokazał pozorne zainteresowanie Zachodu, niż idealizowanie UE. Ja film polecam- bo właśnie, wręcz przeciwnie, nic w nim nie jest czarno białe.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem