PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10034266}
5,8 19 tys. ocen
5,8 10 1 19015
4,4 17 krytyków
Sami swoi. Początek
powrót do forum filmu Sami swoi. Początek

Polacy często krytykują rodzime produkcje. Gdy zaczęłam oglądać „Samych Swoich. Początek” myślałam, że znowu film będzie krytykowany, a nawet sama pomyślałam, że zanosi się na słaby. Jakże się myliłam. Ten film, pokazany w obecnych czasach, gdy obok za wschodnią granicą jest wojna, gdy zaczynają się spory między Polakami a Ukraińcami, kiedy czasy, w których żyjemy są niepewne bardzo wzrusza. Obrazy tułaczki, wagonów, ostrzałów… napawają lękiem, bo wojna jest tuż za naszą granicą. Zawsze powtarzaliśmy, ze znamy historie i musimy o niej mówić, aby to co było się nigdy nie powtórzyło. Ale zawsze znajdzie się taki jeden Hitler, Stalin, Putin i następny psychopata, który będzie rządził całym krajem, siał zniszczenie i mordował rękami innych. Pawlak ratuje innych nie patrząc na narodowość, jest po prostu porządnym człowiekiem, który patrząc na siebie w lustrze nie będzie się siebie wstydził. Aktorstwo jest na wysokim poziomie, główny bohater gra bardzo dobrze. Na pewno obejrzę ten film jeszcze niejeden raz, tak jak Samych swoich.