5,5 5,6 tys. ocen
5,5 10 1 5641
4,5 2 krytyków
Schronisko
powrót do forum filmu Schronisko

Jeszcze zanim ujrzałem pierwszy zwiastun, wiedziałem że dzieło to obejrzeć ,muszę ze względu na moją ogromną sympatię do Ksenii Solo! Także zupełnie nie żałuję!
Ale co do filmu... Bardzo, ale to bardzo mi się podoba pomysł. Nazwę go oryginalnym i zaskakującym. Jeżeli ktoś już widział taki motyw to może mnie poprawić, ale pierwszy raz trafiłem na coś tak unikatowego.
Mamy grzecznego chłopaka ze schroniska, który jest ogromną ciamajdą życiową. Mamy dziewczynę, kelnerkę która marzy o zostaniu pisarką.
Mężczyzna zakochuje się, jest odrzucony po czym porywa niewiastę i więzi ją w piwnicy swojego schroniska. Cały czas powtarza o pomaganiu jej, że robi to dla jej dobra. Że on o nią dba. Co za chory zwyrodnialec.
Czy aby na pewno?

Kto by pomyślał, że prawdziwą psychopatą okaże się piękna Holly? Która po tym jak zamordowała swoją przyjaciółkę straciła rozum i stworzyła na jej podobieństwo alter ego w swojej głowie. Holly od tamtej pory morduje przypadkowe osoby, aby czuć się w kontroli oraz aby mieć o czym pisać do książki.
Seth o tym wie, i dlatego chce ją uratować i wyleczyć.
Scena z opowieścią o rekinie i o rozwalaniu sobie mózgu na szkle - mega. Zakończenie, w którym Seth rzeczywiście pomaga Holly w normalnym życiu okropnie świetne.
Ja jestem ogólnie niesamowicie zadowolony!

JamesTC

Przecież ten film jest tak durny i nielogiczny, że to absurd. Przede wszystkim, detektyw węszy w budynku bo pracownik zaginął. Detektywi z reguły zaglądają w każde zakamarki budynków, dlaczego więc nie spojrzał do pomieszczenia z klatką w dniach śledztwa? Jak Holly wyciągnęła ciało krwawiącego Setha na zewnątrz i pomogła mu na tyle, że przeżył krwotok z podciętej tętnicy i mogła go dalej więzić? Dlaczego NIKT nie węszył w sprawie zaginięcia Holly? Masakra, tak nielogicznego filmu już od dawna nie widziałem. Nie polecam zdecydowanie, decyzje podejmowane przez Setha to jakiś żart, nie wspominam już o zamknięciu laski w pomieszczeniu, do którego jakimś cudem nikt nie decyduje się zaglądać przez ileś tam dni, czy nawet tygodni. Zaskoczenie zaskakuje i to tyle, żadne wow.

ocenił(a) film na 8
yp261

Wiesz.... Ja się już przyzwyczaiłem do błędów logicznych w filmach. Gdybym miał w każdym dziele je wytykać, to bym pewnie po prostu nic nie oglądał - bo przecież to nielogiczne.
Co to detektywa to zgadzam się, aczkolwiek zgłoszone było tylko zaginięcie. Wydaje mi się, że na początku po prostu zbierał informacje. Zgłosili i co? Miał od razu zejść na dół i szukać zwłok? Opuszczona część budynku, nienadająca się do użytku - brzmi podejrzanie. Pewnie do niej zajrzeli po tym jak ustalili, że Nathan nie zwiał z pracy, albo nie zachlał pały gdzieś w jakimś barze. Do tego czasu Holly mogła już działać. A pamiętajmy, że jest doświadczona w te klocki, więc wie co robić.
Nikt nie zgłosił zaginięcia Holly bo nie miał kto. Erick nie miał już z nią kontaktu, przecież nie byli razem i ona go raczej unikała. Jej przyjaciółka została przez nią zabita. Podejrzewam, że rodziny nie ma ( to już można tylko zakładać). W klatce trzymał ją do 2 tygodni? Tak podejrzewam. Więc nawet osoba, od której wynajmowała mieszkanie nie miała czasu narzekać na brak wpłaty.

Ona nie podcięła mu tętnicy. Taki zabieg był już wykorzystywany w kilku filmach. Ucierpiała tylko jego krtań? Dlatego nie mógł wydawać z siebie dźwięków żadnych. Cięła tak płytko, że tętnica nie została uszkodzona.
Sam Seth opowiadał, że istnieją inne wyjścia niż to główne. Równie dobrze mogła je wyczaić, i wywieźć go nocą w kartonie, tak jak on zrobił to z nią.
Wolę takie błędy sobie usprawiedliwiać, niż psuć sobie zabawę. Bo fabuła filmu jest naprawdę oryginalna i ciekawa. Plus aktorzy dobrze sobie radzą.

JamesTC

Może powiem Wam swoje spostrzeżenia. Nie muszą być trafne, ale wyjaśniają wiele nielogiczności..
Zauważcie, że w ostatniej scenie facet ma spaloną twarz, szyję nie tyle podciętą, tylko jakby był duszony kablem.. I jakby miał problem z oczami..
A może było tak, że dawny znajomy ze szkoły próbował ją zgwałcić. Popsikała mu oczy sprayem, dusiła go we własnym domu. Potem próbowała spalić, ale okazało się, że jeszcze żyje.. I przechowywała w klatce, przy okazji wymyślając całą historię?

snierzyn

Podobne odniosłem wrażenie,że kluczem całej tej historii może być twarz Setha pokazana na końcu.
A mamy wcześniej fragmenty scen popełnianych przez nią zbrodni właśnie dokładnie opisujących stan twarzy Setha.
I raczej ciężko sobie wyobrazić,że trzymała go w klatce torturując próbą spalenia.
Choć z drugiej strony brak palca,czy to,że wspomina Sethowi o ponownych zdradach chłopaka może sugerować,że to twórcy dają widzowi możliwość dokonania wyboru- co uważa za fikcję,a co fakt...
PS.raczej ciężko przy zaginięciu ochroniarza i szybko obalonych zeznaniach Setha,a było to przy AŻ 2 kwestiach-nagłego wyjścia z pracy ochroniarza i niby telefonie od kogoś,by policja nie przeszukała całego schroniska.Zwłaszcza,że jak sam detektyw mówił sprawdzili już system drzwi wyjściowych i sprawdzili jego połączenia telefoniczne.

snierzyn

I jeszcze jeden szczegół i raczej ważny dotyczący-co było fikcją,a co faktem-gdy Seth przychodzi do kawiarni ona mówi bez zastanowienia,że ma chłopaka.Później po dostaniu anonimowo kwiatów dziewczyna idzie do baru i mówi byłemu chłopakowi,że nie ma żadnych szans na ich powrót.Na końcu jednak widzimy,że są razem,a to,że rankiem widzimy- ją krzątającą się po kuchni,a jego rozpartego wygodnie i oglądającego tv wskazuje na jedno-mieszkają ze sobą już dłuższy czas...

yp261

Podpisuję się pod tym,objema rękami i nogami......

użytkownik usunięty
JamesTC

Podpinam się! Tak dobrego thrillera psychologicznego dawno nie widziałam. Zwrot akcji niesamowity. Odkręca całą fabułę o 360 st.

ocenił(a) film na 6

Ostatnie zdanie najlepsze.