PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35454}

Show

2003
6,3 40 tys. ocen
6,3 10 1 39664
4,9 23 krytyków
Show
powrót do forum filmu Show

Jak wyżej.
Uważam że powinno się to napisać w ciekawostkach ;d

ocenił(a) film na 6
szatanica

Ha, też to zauważyłam. Prawie identyczna scena.

kaczy_dziup

Widziałem ten film kilka lat temu a dzisiaj wiem na jakim innym filmie on bazuje....Prima aprilis ,film z roku 1986 ,nie jestem pewien i fabuła jest identyczna z tym ze nie było to żadne reality show tylko właścicielka domku na wyspie przygotowywała się do szkoły filmowej...Ślesicki po prostu zerżnął scenariusz ,doprawił go Big Brother i wyszło SHOW !!! Film ogólnie niezły ,za dużo scen rozbieranych ale to domena Ślecickiego (MOZNA INACZEJ POKAZAĆ PEWNE SCENY,DOMYŚLNIE TO WZBUDZA WIĘKSZE ZAINTERESOWANIE A NIE WSZYSTKO PODANE NA TALERZU) .Można by Ślesickiego oskarzyć o plagiat ale po co ? Pazura niezły,Segda trochę drętwa, reszta na 4.pozdrawiam bart

bart39

bart39, za dużo scen rozbieranych?? wymień więcej niż 3. Raz pokazali gołe cycki, parodiując Big Brothera. Ale poza tym?? bo chyba nie masz na myśli Zelta. Swoją drogą o Pima Aprilis nie słyszałem i chętnie się zapoznam

ocenił(a) film na 7
kaczy_dziup

Motyw z ''Lotu nad kukułczym gniazdem''? Można konkretniej? Bo chyba przysnęłam :x

ocenił(a) film na 7
Paulyna

ot co? jeden normalny facet wśród bandy kretynów, którzy nie wiedzą kiedy była była bitwa pod Grunwaldem chce obejrzeć "człowieka z marmuru". Wielka siostra (jak u Formana) jest wredna i żąda większości "za". I Czarek jak Nicolson (tyle że krócej, więc naprawdę spałaś) namawia towarzystwo. Udaje mu się ale (jak zwykle jest ale..) Siostra proponuje Małysza (Olimpiada przecież, choć zimy nie ma na wyspie jakoś) i pomysł przechodzi jednogłośnie.

zapożyczeń jest masę ale o to chodzi. usprawiedliwiam Ślesickiego w 100%. JAk Machulski kręcił "deja vu" to też zapożyczał. I o to chodzi, żeby oparłszy się na oglądanych przez społeczeństwo "Locie..." "Prima Aprilis" "Truman show" (nawet tytuł") i przeniósłszy je na polskie realia uświadomić nam jak dajemy sobą manipulować. to był czas "Barów", "Big brotherów" i innego ścierwa. Łączy tamte filmy i oplatając to w czarny humor szydzi z tego jacy durni jesteśmy. I zapożycza też z "ćwiczeń Warsztatowych" Łozińskiego gdzie pokazuje się kilka razy te same wywiady z innymi wypowiedziami. Bazuje na dorobku całego kina tematycznego i wytyka nam palcem jacy marni jesteśmy. Dlatego dla filmu daję 8. Tak 8. słyszeliście. Także za grę. Pazura tak jak Carrey w "Truman show" był wtedy narodowym zgrywusem z komedii. I dostał rolę ofiary manipulacji. Ale każdy jest manipulowany. Jedni jak czarek a inni jak Ala, która mimo miłości takiego faceta wybiera kasę. Tacy jesteśmy. I to chciał pan Maciek pokazać. Tych zapożyczeń jest więcej. Agata Christie, tragifarsy amerykańskiego kina, "fach w rękach". A jakby obejrzał jeszcze ze dwa razy to by i więcej znalazł. Dlatego nie szukajcie tego jako ciekawostek i nie doszukujcie się plagiatów tylko zinterpretujcie ten film!!!!!

ocenił(a) film na 7
e-kon03

Agata Christie 10 murzynków kojarzy mi się z tym filmem.

ocenił(a) film na 7
montecharismo

dokładnie o tę książkę chodzi.