PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35264}

Siódmy kontynent

Der Siebente Kontinent
1989
7,5 6,6 tys. ocen
7,5 10 1 6563
7,7 29 krytyków
Siódmy kontynent
powrót do forum filmu Siódmy kontynent

Wstrząsnęła mną scena, w której Anna szarpie bezwładnym ciałem, nieżyjącej już Evi. Tak bardzo realistyczna. Albo te rybki, które po roztrzaskaniu akwarium wiją się na podłodze jak szalone, walcząc o każdą dodatkową sekundę życia. Ich chwile są policzone, nikt ich nie ratuje, zostawione są na pewną śmierć.
Nie sposób nie zastanowić się nad tym dlaczego Schoberowie zdecydowali się 'wyjechać na siódmy kontynent'.. Anna- leczyła się psychiatrycznie, jej lekarz podczas wydawania recepty na leki, którymi się trują mówi, że 'już jest wszystko dobrze, to ostatni raz'. Najwyraźniej jednak nie było i tu chyba należy upatrywać przyczyn.
Georg- być może nie wytrzymywał presji związanej z zajmowaniem wysokiego stanowiska.
Jeśli ktoś zna lepsze wytłumaczenie, proszę się nim ze mną podzielić ;)
Film godny polecenia.

ocenił(a) film na 9
mat888

Myślę, że pewna monotonia która panowała w ich życiu, pokazana zresztą bardzo wyraźnie i dobitnie w filmie.Wszystkie czynności dnia codziennego powtarzane do znudzenia.Nie wykluczona również w pewnym sensie depresja rodziców której podłoża nie znamy.Film ten świetnie ukazuje to, że pieniądze , wysoki status społeczny i standard życia , szczęścia nie przynoszą wbrew obiegowej opinii.Prawdziwe szczęścieto miłość i radość nie poparta jakimiś konkretnymi czynnikami, wynikająca z naszej natury i usposobienia.Do szczęścia nie są potrzebne ani wielkie pieniądze ani dobra materialne, wystarczy niekiedy spełniać się w życiu aby poczuć się szczęśliwym. Wydaje mi się , że właśnie tego wszystkiego zabrakło bohaterom tego filmu.Stan ten pogłębiał się z roku na rok aż doprowadził do tragedii, oczywiście wyłączamy z tego córkę bo była zbyt młoda aby doświadczyć tego wszystkiego, natomiast wychowywana była widocznie w taki sposób, że jej zobojętnienie było na tyle duże , że nie oponowała co do decyzji rodziców.
Tak ja to widzę....:)

Bokciu

Trudno mówić o zobojętnieniu w odniesieniu do tak młodej osoby. Ale jeżeli już się uprzeć... moim zdaniem ona obojętna nie była- była 'nie dotrzegana' przez rodziców, ale nie godziła się z tym- starała się zwrócić na siebie uwagę udając ślepą. Jakieś tam uczucia, takie jak np odrzucenie musiały więc w niej być.

ocenił(a) film na 9
Bokciu

Ten film pokazuje, że żyć się po prostu może nie chcieć. Tak jak wspomniałeś ich nie zabiło jakieś wielkie zdarzenie, które wprowadziło ich w depresje, ich zabiła rutyna i monotonność, dla niektórych takie życie jest po prostu nic nie warte i żałosne. Stąd decyzja o wyjeździe na "Siódmy kontynent.".

mat888

spoileruj gościu...