Siostry Magdalenki

The Magdalene Sisters
2002
7,6 19 tys. ocen
7,6 10 1 19087
6,4 8 krytyków
Siostry Magdalenki
powrót do forum filmu Siostry Magdalenki

W/g mnie publikacja Raportu ustawia film w zupełnie innym kontekście. Przypadek dziewczyn ani zakładu nie był odosobniony ale jest ułamkiem znacznie większego problemu kościoła w Irlandii.

ocenił(a) film na 8
phranek

Jestem ciekawy co by się stało, gdyby ten film powstał, powiedzmy, 20 lat temu. Zdaje mi sie, że jego dystrybucja zostały by wstrzymana, a twórcy odsądzeni od czci i wiary. W obliczu ostatniego raportu, i ujawniania tego typu skandali, pojawienie się takiego filmu było zrozumiałym owych wydarzeń następstwem. Nazywanie go teraz kontrowersyjnym jest lekkim nadużyciem. Kontrowersyjny to on by był jeszcze w latach 90-ych, nie mówiąc już o dekadach wcześniejszych - wtedy byłby z pewnością szokiem, i niejeden dostojnik kościelny zszedłby w wyniku takiego seansu na zawał serca.

ocenił(a) film na 8
dustman

Muszę nieco zweryfikować moją wcześniejszą wypowiedź. Cały czas byłem przekonany, że film jest o kilka lat późniejszy. Zauważyłem właśnie, że jest inaczej, co znacznie podnosi jego kontrowersyjność :) Chociaż i tak uważam, iż szkoda że nie powstał kilkanaście lat wcześniej.