PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=819703}

Skłodowska

Radioactive
2019
5,8 3,5 tys. ocen
5,8 10 1 3464
3,4 9 krytyków
Skłodowska
powrót do forum filmu Skłodowska

U Angoli prawda historyczna jak zwykle w głębokim lesie.

Alex_Tyler

Oczywiście miało być Skłodowska. Ten słownik... a po zamianch FW nie mozna edytować.

villemo75

Pisanie, tak, by inni mogli zrozumieć o co ci chodzi, to też niełatwa sztuka, jak widać. Napisałaś: Skłodowska Curie do cholery i coś o prawdzie historycznej. Konia z rzędem o co chodzi. Gdybyś nie napisała kolejnego postu, to nikt by się nie domyślił, że wg ciebie twórcy filmu powinni koniecznie dodawać jej panieńskie nazwisko, jak to robią w Polsce, by wszyscy wiedzieli, że pochodzi z Polski. Dosyć to naiwne, prawdę mówiąc.

villemo75

prawda historyczna jest też taka, że Skłodowskiej udało się zrobić karierę naukową, bo we Francji kobieta miała więcej możliwości kształcenia się niż w Polsce; kobiety na UJ mogły zacząć studiować dopiero w trzy lata po wyjeździe Skłodowskiej do Francji a na UW cztery lata po drugim noblu Skłodowskiej

użytkownik usunięty
Elinor

Jeśli już jesteśmy przy prawdzie historycznej to wyjaśnisz mi jakie możliwości kształcenia były w Polsce, jeśli ta nie istniała?

villemo75

Pewnie dupsko cię zapiecze, ale powszechna pisownia na świecie to Maria Curie, a nie polska Maria Skłodowska-Curie, zresztą sama zainteresowana najczęściej wybierała tę właśnie, krótszą formę

nietzsche

Niech Cię moje "dupsko" i jego ewentualne dolegliwości nie interesują, to niezdrowe.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
villemo75

Wg prawa francuskiego, zgodnie z którym zawarli ślub Maria i Pierre nazwisko męża daje się przed panieńskim.

kinkiet

nie chce mi sie czytac wszystkich odpowiedzi - ale wg francuskiego prawa, nazwisko meza pojawia sie jako pierwsze, czyli odwrotnie niz u nas, dlatego Maria Curie-Sklodowska jest to wersja jak najbardziej poprawna.

selenitas

I to twierdze

ocenił(a) film na 9
villemo75

Mylisz się. Kiedyś w ogóle nie było kultury podwójnych nazwisk, zwłaszcza pośród kobiet, a już Maria Skłodowska przyjęła nazwisko męża bez żadnej ujmy czy czegoś takiego.
To Polacy natrętnie nachalnie i nieustępliwie podkreślali dwuczłonowość nazwiska Marii, by świat przypadkiem nie zapomniał, że Maria była Polką.
Otóż świat nie zapomniał, czego dowodem ten film, który jakże dobitnie podkreśla że Maria była Polką. I po ślubie nazywała się Marie Curie.
Jedno nie wyklucza drugiego.

villemo75

Polska to najwięksi UPAdleńcy z niską samą oceną w Europie, to po co pisaćSkłodowska??? Najlepiej to pokazuje stosunek do Ukrainy, my im nadstawiamy żopu, a oni nas dymają...

villemo75

Zgadzam się, że prawdy historycznej twórcy się nie trzymali. Zauważyłem, że widmo cząstek na filmie było ze spektrometru masowego, który wtedy jeszcze nie istniał. Do odkrycia radu i plonu użyto spektrometru beta.