Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963436
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank
ocenił(a) film na 9
cezarykotowiczek

Ja jestem bardziej krytyczny - 5.97

cezarykotowiczek

6.45...
nie wiem w u sumie co to ma do tego filmu, ale niech Ci będzie...

cezarykotowiczek

470 filmów, średnia 7,32... rzadko oglądam słabe filmy..;)

ocenił(a) film na 9
michalbaku

308 filmów, 6,97
też raczej słabych nie oglądam

ocenił(a) film na 9
Marcinekk

A skad wiecie przed obejrzeniem filmu ze jest słaby albo dobry?? Sugerujecie sie ocenami z fw?? Wysoka ocena nie zawsze oznacza ze film jest dobry i odwrotnie.

mexican

Jeśli oglądam sam a film jest słaby to go po prostu wyłączam go po pół godziny i nie daje oceny na fw...

ocenił(a) film na 9
michalbaku

Ja oglądając film "Zabojczy numer" chciałem wyłączyć po 30 minutach bo wydawał mi sie beznadziejny jednak obejrzałem do końca i dostał ode mnie ocene 10 a tylko 3 na razie zasłużyly u mnie na dziesiatke. Wiec czasami to ryzykowna opcja wyłaczac film zanim sie nie skończy :)

ocenił(a) film na 9
mexican

Zgadzam się absolutnie. Na początku Skazanych na Shawshank jakoś nie rozumiałam co w nim jest takiego, dopiero potem... Ach...
Oglądając filmy Nolana często mam takie wrażenie.

ocenił(a) film na 9
mexican

zgodzę się tutaj że ocenic film czy jest słaby można po jego obejżeniu często film może okazac sie inny nisz myslelismy na poczatku. Ja sama wiem bo objrzalam duzo "slabych" lekkich filmow nie wymagajacych myslenia ale obejrzalam tez duzo ciezkich i swietnie zrobionych filmow!

ocenił(a) film na 8
cezarykotowiczek

237 filmów; średnia 7.38

cezarykotowiczek

278 filmów
9, 27 średnia

ocenił(a) film na 9
piter5

No to ładnie filmy oceniasz jak amsz taka średnią!, najwyraźniej ocenias ztylko filmy które naprawdę lubisz

ocenił(a) film na 9
cezarykotowiczek

619 filmów ocena 5.51
Też jestem dosyc krytyczna co do filmów, za ten próbuję się wziąć aczkolwiek jakoes nie umiem. U mnie 8 filmów tylko ma 10 a wśród nich trzy animacje disneya.

wer__ndzia

No to rzeczywiście krytyczne te oceny masz.... U mnie tylko 10 filmów ma 10, ale za to średnią mam prawie o 2 wyższą...;)

ocenił(a) film na 9
michalbaku

Czym wiecej filmow zobaczylam i zaczelam doglebniej oceniac tym bardziej zmniejszalam oceny:)
zaczelam wiecej zauwazac i byc bardziej krytyczna:)

ocenił(a) film na 8
cezarykotowiczek

929 filmów - średnia 6.36 ;]

ocenił(a) film na 9
cezarykotowiczek

334 filmy średnia 6.99

ocenił(a) film na 10
eadamiec1

ocenione filmy 406 średnia 6.11,oczywiście to nie wszystkie które oglądałem ,zawsze zapominam coś ocenić

ocenił(a) film na 10
cezarykotowiczek

240 filmów, średnia 7.33
- obejrzałam dużo więcej, ale wszystkiego nie oceniam ;)

cezarykotowiczek

Wszyscy jesteście nazbyt krytyczni jacyś. Ja mam masę 10-tek i te filmy w zdecydowanej części bezdyskusyjnie, na to zasługują. Oglądałem kiedyś masę filmów słabych, ale ich nie oceniałem. Dzisiaj staram się wybierać tylko wartościowe produkcje. Oceniam filmy z kina i TV, ale wg swojego gatunku. Btw. To widać czy film będzie za słaby żeby go oglądać, wystarczy zwiastun i trochę doświadczenia.

Ja na 509 filmów mam średnią 8.06, w tym 96 dziesiątek i 5 jedynek.

ocenił(a) film na 8
szogun

10 to arcydzieło bez żądnych wad, czy naprawdę według Ciebie jest ich aż 96? 0.o

M0RiARTY

Co to znaczy bez wad? Takich filmów nie ma, bo to rzecz gustu. Ojciec chrzestny może i zasłużony film, może i arcydzieło, ale ja prywatnie zawsze widziałem w tym filmie tylko Brando i promafijną utopię świata zasad i porachunków. Od Coppoli znacznie bardziej wolę kino gangsterskie Scorsese'go. Po za tym wg mnie dużo jest takich filmów które zasługują na najwyższe owacje, ale zazwyczaj są mniej eksponowane w popkulturze i spychane na margines widzów gatunkowych albo w ogóle nie są robione dla boxoffice'u. A do tego wszystkiego każdy ma inne upodobania. Ja potrafię równocześnie docenić "Tam gdzie rosną poziomki", czy "Proroka", ale także koreńskie "My Sassy Girl". 10-ka nie musi być bez wad i nie musi to być jakiś select krytyków, dla mnie to są filmy które mnie ogromnie wciągnęły i urzekły. Nie ma się co obrażać na miałkość i naginanie fabuły "Forresta Gumpa". Wciągnęło cię? Obejrzałeś kilka razy? Daj 10-kę.

ocenił(a) film na 8
szogun

Muszę jakoś wyodrębnić mój jeden jak dla mnie idealny film, od reszty. Patrząc z tej perspektywy tylko on zasługuje u mnie na 10, więc każdy słabszy, mimo że mi się bardzo podobał i tak dostanie niższą notę. Dlatego uważam że naprawdę niewiele jest filmów zasługujących na tą ocenę.

ocenił(a) film na 7
M0RiARTY

kinematografia ma już jakieś 115 lat. Myślę, że w takim okresie mogło powstać kilkadziesiąt, a może nawet kilkaset arcydzieł.

U mnie średnia 7,16,
797 obejrzanych,
71 dziesiątek i tylko dwie jedynki.

Jeśli nie ocenię słabego filmu, wkrótce po obejrzeniu, to zapominam o nim i dlatego tak niewiele u mnie niskich ocen. Po drugie, często bywa, że po 15 minutach oglądania filmu w telewizji wiem, że mnie nie interesuje, wyłączam go i nie daję oceny, gdyż oceniam jedynie filmy, które widziałem w całości (dawanie niskiej noty filmowi, którego widziało się połowę, albo 15min uważam za nieuczciwe)

ocenił(a) film na 8
Tetsuo

Arcydzieł... ale dla kogo? Ja narazie już znaczną część tych "arcydzieł" oglądałem i większość podobała mi się, ale żadna na 10.
Również uważam że ocenianie filmu którego się nie oglądało do końca jest bezsensu, nie potrafię zrozumieć ludzi którzy tak robią.

ocenił(a) film na 10
cezarykotowiczek

484 filmy;
Ocena 8,46
Aż się sam zdziwiłem hehehe
no ale nie daję nigdy 1 ani 2, najniższe oceny to 3/10 ;-)

ocenił(a) film na 9
QuentinTarantinoFan_2

Jak ktoś ma średnią filmów w okolicach 7.5 lub powyżej przy kilkuset obejrzanych to... naprawdę gratuluje. Po co wam w takim razie taka skala skoro oceniacie w skali 6-10? W ogóle średnie filmów na filmwebie są za wysokie. Mało który film ma średnią 4 lub 5 nawet te naprawdę denne i żałosne mają po 6,0. Nie wiem kto to ocenia.

U mnie średnia 6.64
400 filmów ocenionych (8 dziesiątek). Filmów które oglądałem ileś lat do tyłu przed założeniem tu konta, nie oceniałem. Muszę obejrzeć jeszcze raz, bo ocena po latach jest niemiarodajna. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
mmalecki1984

A czemu się tak skupiać na ocenie? Ja, jak chcę obejrzeć dobry film, czytam recenzję w wyborczej, wchodzę na rottentomatoes.com, bo bardziej obiektywne są dla mnie oceny krytyków, a nie widzów, którzy mogą sobie wstawić byle jaką ocenę, nawet o tym nie myśląc...
Jednak widzę, jakie tu panuje święte oburzenie odnośnie ocen ;)
A ja nie daję jedynek, bo naprawdę ze świecą szukać filmu, który by zasługiwał na taką ocenę...

ocenił(a) film na 10
cezarykotowiczek

676 ocenionych średnia filmów 7.35 ja mam tylko 7 dziesiątek, taka ocenę daje tylko najlepszym filmom, arcydziełom, a nie każdemu bardzo dobremu filmowi. na pewno kilkadziesiąt filmów nie zasługuje na taka ocenę, jak niektórzy pisali

ocenił(a) film na 9
cezarykotowiczek

Uwielbiam kino i średnią mam wysoką 7,3 na 570 filmów. Mam około 20 dziesiątek, a jedynki ani jednej, bo nie znalazłem jeszcze filmu, który by na nią zasługiwał, chociaż w najbliższym czasie zamierzam obejrzeć The Room, więc kto wie...

cezarykotowiczek

1433 filmy
Średnia:6.82
8 ocen 10/10
10 ocen 1/10