Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963436
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Oglądałem go z nieukrywanym znużeniem, mało akcji i efektow specjalnych które niewątpliwie zwiekszyłyby atrakcyjność filmu, film dłuży się niemiłosiernie, z wielkim trudem dotrwałem do końca. Zero emocji i suspęsu, dla mnie nie moze sie rownać chciażby z Zabójczą Bronią czy Kszykiem.

BartoszKlusek

Ludzie, czy wy nie widzicie że ranking na FW to jest jedna wielka lipa? xD
Dla mnie film całkiem fajny ale na 1 miejsce na pewno nie zasługuje (a może i w pierwszej 10)

ocenił(a) film na 8
BartoszKlusek

Zgadzam sie z kolegą, choć nie wiem jakie efekty specjalne chciałbyś zobaczyć w tym filmie. Obraz podsumuję 1 słowem nuda. Po legendach krążących o tym filmie spodziewałam się o wiele więcej. Znam lepsze filmy o tej tematyce np. Symetria, Papillon

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
melpomene_fw

No bo ludzie najwyraźniej nie rozumieją tego filmu, tak przynajmniej wygląda. Czytając komentarze odnoszę wrażenie, że wszyscy uważają ten film za film o więziennych realiach. Prawda jest taka, że to film o przyjaźni oraz nadziei i o tym, co pozwalają one człowiekowi osiągnąć i czego dokonać.

ocenił(a) film na 8
Xfing

Masz rację. Zgadzam się, że film nie ukazuje realiów życia więziennego ani trochę. Film o przyjaźni, o niezłomności tak, ale nie wiem po co akcja rozgrywa się w więzieniu skoro miejsce nie ma tu żadnego znaczenia...

ocenił(a) film na 10
melpomene_fw

Choć z drugiej strony... mam paru "ziomali" znających ten temat i w pierdlu wcale nie musi być mega tragicznie. Jeśli się nie pójdzie siedzieć za jakiś "niegodny" czyn, to mogą nawet raz cię nie wycwelić przez całą odsiadkę. Tak więc z tą retoryką braku realizmu w więzieniu też bym nazbyt nie przesadzał.

BartoszKlusek

Poniekąd się zgadzam.

ocenił(a) film na 8
BartoszKlusek

ja pieprze, przecież to prowokacja -.- chyba widać to jasno ...

ocenił(a) film na 8
BartoszKlusek

Ladies and gentleman, we now have the official worst troll of the Interwebz.

ocenił(a) film na 10
BartoszKlusek

zapomniałeś dodać, ze chodzisz jeszcze do gimnazjum, a jeśli już jakimś cudem z niego wyszedłeś to na pewno nie rozumem