Czy trzeba oglądnąć poprzednie części Bonda żeby wiedzieć o co chodzi w tym filmie ??
Z tego co wiem to film jest dość popularny i chciałbym go obejrzeć, ale nie wiem czy będę wiedzieć o co chodzi :)
Zanim obejrzałam "Skyfall" nie widziałam żadnego filmu z Bondem, ale nie miałam problemu z obejrzeniem :) Ogladaj śmiało :)
Jest bardzo mało nawiązań do poprzednich części z Craigiem. Bardziej do całego uniwersum Bonda. Stylistyka też inna.
Ogólnie to jest tak ,że każdy Bond to odrębna historia i oglądając jakąkolwiek część masz wrażenie ,że oglądasz po prostu dobre kino sensacyjne nie powiązane z niczym. W każdym odcinku Bond ma innych wrogów, inną dziewczynę, inną misję itp dlatego śmiało można oglądać ale...
Ale można paru rzeczy nie zaczaić jak sie nie zna uniwersum Bonda ;) choćby struktury M16 , współpracowników Bonda i jego niektórych upodobań (jak martini). I swoją drogą dużo tracisz ,że nie zapoznałeś sie do tej pory ze starszymi odcinkami. Cały cykl z Bondem jest świetny :)
Moim pierwszym filmem z Bondem był "Szpieg który mnie kochał" a zdaje sie ,że to była dopiero 10 część ! Co nie przeszkodziło mi w pokochaniu tego cyklu i nadrobieniu zaległości w późniejszym obejrzeniu wcześniejszych części. Tylko ,że wtedy styl Bonda też był inny. Musisz wiedzieć ,że starsze części bardzooo różnią sie konwencją od tych nowych i nie wiem czy gdyby moim pierwszym Bondem był Skyfall to tak bym polubiła ten cykl. Nowe filmy są ok ale jednak jestem zwolenniczką starszych części :)