PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 50928
1,3 38 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Tak krótko opisałabym obejrzany film.. tak rząd widzi ludzi... Agresywni ateiści, którzy cyt chcą zabić wszystkich moherów... Większej głupoty nie widziałam.. Sądziłam też, że jeden z gorszych filmów obejrzanych przeze mnie to Ogr.. lub Opona. Teraz już wiem jak bardzo się pomyliłam...

użytkownik usunięty
fajansiara

Nie śmiej się, ale chciałabym zobaczyć to wiekopomne dzieło. Gdzie widziałaś ten film? W kinie nie byłam, szkoda było mi pieniędzy, tak samo na dvd, mimo że mam, ale jednak nie chcę płacić za oglądanie propagandówki. Można gdzieś to gdzieś zobaczyć nie wydając ani złotówki?

ocenił(a) film na 1

Na youtoubie jest dostępny. Oglądałam dzisiaj tylko z ciekawości.

fajansiara

Biskup krakowski Sapieha odmówił w 1916 r. pochówku Sienkiewicza na Wawelu. W 1927 r. zawarł z Piłsudskim umowę, że ostatnim pochowanym będzie Słowacki, którego szczątki przeniesiono z Paryża. Po śmierci Marszałka zmuszono go jednak do ustępstwa. Jednak pomimo ustalenia, że po czasowym pobycie trumny w krypcie św.Leonarda (razem z min. Sobieskim) zostanie przeniesiona do krypty pod Wieżą Srebrnych Dzwonów, usiłowano wymusić inną decyzję. Doszło nawet do dymisji rządu na znak protestu, a sam biskup był szykanowany. Konflikt wawelski podzielił nie tylko społeczeństwo, ale nawet sam kler.
Później jednak pochowano na Wawelu Sikorskiego, co dało asumpt do myślenia o dalszych pochówkach. Jednak tryb podjęcia decyzji o pogrzebie pary prezydenckiej, w sytuacji gdy Wawel jest symbolem narodowym i powinien być wolny od bieżącej polityki, musiał obudzić sprzeciw. A jego zasięg był dużo większy, niż sugeruje film. Kardynał Dziwisz w 2013 r. ujawnił jak wpływano na jego decyzję i wielka szkoda, że nie był jak Sapieha.

fajansiara

sam jesteś idiota

ocenił(a) film na 1
Vancouver

pozdrawiam :)

fajansiara

Po ostatniej wypowiedzi Suskiego o tym, że J.K. ma większe sukcesy niż Piłsudski, zdaje się że szykują społeczeństwo na następnego lokatora Wawelu.

bazant57

byłeś w wojsku?

Vancouver

Nie podpuszczaj jak na "Smoleńsku".

bazant57

to byłeś w wojsku czy nie?

ocenił(a) film na 1
Vancouver

co ma służba do wyzywania kogoś od idiotów?? co to za poziom?? Jeżeli ktokolwiek nie zgadza się z jakąś opinią ma do tego prawo.. ale kto daje prawo do wyzwisk??

fajansiara

byłeś w wojsku czy nie?

ocenił(a) film na 1
Vancouver

Zaciąłeś się?

Vancouver

Wojsko polskie np lotnicy wiedzą, że Jarosław i Macierewiecz opowiadają brednie. Jednocześnie podporządkowano się do zaleceń ekspertów millera. oto związek z wojskiem.

bazant57

Teraz bryluje p. Sasin. Stwierdził w wywiadzie telewizyjnym, że wielkość pomnika Lecha K. (cokół 3 m, figura 3.5 m) musiała być w odpowiedniej proporcji do pomnika J. Piłsudskiego (7m wysokości z cokołem). Nie wiem, czy w ramach skromności miał być mniejszy, czy wręcz przeciwnie miał niemal dorównywać. Niestety L.K. nie ma szczęścia do artystów, sylwetka na pomniku jest niezgrabna, twarz umiarkowanie podobna (choć i tak lepiej niż na głazie przed ratuszem, gdzie żadna z wersji nie jest).

bazant57

Teraz szczęśliwie dla poczucia estetyki wystawione w nadmiarze pomniki pewnie będą usuwane

Orlagura

Nie sądzę. Ale Plac Piłsudskiego ma wrócić pod zarząd Miasta Warszawy. Bo wyłączenie go "dla celów obronności" dało możliwość budowy pomników bez trybu urzędowego.

fajansiara

wtf poddaj sie eutanazji

Wictorias

Twoja głupawa rada nie dziwi biorąc pod uwagę. że sam przyznałeś się do tego, że nie rozumiesz o co chodzi.

P.S. Następnym razem nie wygłupisz się jeśli wcześniej sam wypróbujesz swoją radę

nemo899

wygłupiasz to się prędzej ty, zakładając cokolwiek bez żadnej wiedzy na mój temat ;)

Wictorias

Twoja głupawa rada jest wystarczająca, aby mieć właściwą opinię na twój temat

P.S. Następnym razem nie wygłupisz się jeśli wcześniej sam wypróbujesz swoją radę

nemo899

ale rozumiem, trzeba było skomentować, jak tak w środeczku zabulgotało ;P No ale kierując się twoim stylem wypowiedzi... Twój komentarz jest tak durny, że aż dziw bierze, że napisał to człowiek...Chyba, że się mylę..

Wictorias

Twój marny poziom jaki widać po tej głupawej radzie, jakiej udzieliłeś nie może być powodem, że ktokolwiek spełni rolę samowara, a jest jedynie powodem wstydu dla ciebie.
Nie chyba, tylko na pewno się mylisz. Mój komentarz nie może być durny, ponieważ dotyczy napiętnowania twojego beznadziejnego poziomu jaki wprowadziłeś udzielając głupawej rady.

fajansiara

Opona to bardzo zabawne spojrzenie na film grozy :) źle czynisz że zrównujesz z Smoleńskiem

fajansiara

muszę cię zmartwić Putin nie jest ateistą. Jest chrzescijaninem prawosławnym.