PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Zadałem na Filmwebie pytanie: czy konie wiedzą, o czym jest ten film? No nie wiedzą. Film jest o TVN, do której śmiało można dodać Gazetę Wyborczą i inne media masowej zagłady. Dlatego darujcie sobie pitolenie, że główna bohaterka to, ze sio. Nie wiem co do nie j macie, aczkolwiek ten jej partner grał takiego realistę, co robi, co mu każą a myśli swoje. Mógł by też przejść jakąś przemianę w sumie. Ale by może było za dużo tych przemian.

Redaktor Łukasz Adamski oczekuje jakiś dramaturgii. Żeby Nina się codziennie kłóciła z matką. A po co? Jakieś tandetne darcie pirza? Wystarczy pokazać, jak było.

Krauze nie zdecydował się na bardziej radykalne zestawienie faktów: Np profanacje zwłok przy okazji sfingowanych sekcji, wpychanie jakiś paprochów, niedopałków papierosów do ciał ofiar, zestawione z Wajdą lecącym na groby żołnierzy sowieckich ze zniczami i Ewą Kopacz opowiadającą o pracy polskich patologów ramię w ramię z rosyjskimi. Omawiają to wszytko. Fakty świadczą za sobą, ale nikt tego nie zebrał do tej pory. Przyznam, że ta warstwa dokumentalna najbardziej do mnie przemawia. Identyfikuję się też z bohaterką, bo jak wielu na początku uznałem wypadek za najbardziej prawdopodobny.Ale w świetle faktów musiałem zrewidować swój pogląd.

II

W kinematografii naszej mamy ostatnio dwa ukrzyżowania: fejkowe zmyślenie "Pokłosia" totalnie od czachy ale za to słuszne i prawdziwe - oraz z "Smoleńska" - prawdziwe ale nie słuszne.

Przecież ja to wszystko przeżyłem. Oglądałem te programy, te pierdoły o kontekście sytuacyjnym, gen Błasiku w kokpicie itp. O dłoni Rosjan, którą odrzucamy. O kłótni na lotnisku itp. Ile wpisów na blogu poświęciłem? Odarli owych mędrców telewizyjnych z nimbu, pokazując w studio na zielonym tle, bez dodanego komputerowego tła. Dobrze to wszystko zebrali, ale brakuje pewnych elementów:

youtube.com/watch? v=HVuBen7bhnc

youtube.com/watch? v=5XCA2xZyTq4

III

To jest wstyd, że dzicz wyjącą na Krakowskim Przedmieściu możemy pooglądać dopiero teraz. I film fabularny trzeba aż było nakręcić aby po latach zobaczyć. jak było. Dalej - te kuriozalne przesłuchania wielogodzinne rodzin ofiar w Rosji.

Redaktor Adamski nie rozumie natomiast " logiki sceny, w której dziennikarka wyciągnięta z mieszkania w nocy przez złowieszczo wyglądającego nieznajomego (Andrzej Mastalerz), udaje się z nim do baru i wysłuchuje banalnych teorii spiskowych dostępnych w zasadzie w…internecie." Dziennikarka jest fikcyjna, ale tak było: do kogoś przyszedł taki człowiek, wyciągnął kartkę i nakłapał. Kto to był? Nie wiadomo. Czy chciał przestraszyć? Czy może ostrzec? Nie wiadomo. Ale był. I dlatego jest w filmie.

IV

Mamy w filmie pokazaną przemianę dziennikarki. Jak już wskazałem przemawia do mnie, bo przeszedłem podobną. I bez jakiś histerii itp. Więc dobrze, że jest jak jest. Są hieny w redakcji pokazane. O ile owa nędzna kreatura redaktorska grana przez Redbada Klynstrę prezentuje się okazale, to reszta blado. Powinni z jednej strony się tam nakręcać dowcipasami, a z drugiej bardziej podgryzać. Tu mamy tylko rodzący się konflikt na linii dziennikarka-szef. Trochę mało. Czego wy chcecie od tej Fido? Kompletnie nie rozumiem. Fajnie pokazali dwójmyślenie: tu już się przekonuje o tym, jak było ale dalej oficjalnie prezentuje linię partii. Pytanie - na ile taka przemiana jest realna? Czy hieny z TVN w ogóle są do niej zdolne? No nie bardzo.

Co tam jest jeszcze w tym artyzmie? Efekty specjalne są. Ił trochę sztuczny, Jak może też. Ale bez żartów: powinni nagrywać istniejącego Jaka. I jakiegoś Iła też. Chmury tez powinni z lecącego Tu 154M nagrywać - tego co nam został. Wszechstronną pomoc Krauze powinien dostać a nie kłody pod nogi. Że zwalczył przeciwności to jest jawny cud Boski. Kiedyś jeszcze się zrobi dokrętki.

A dźwięk? Wszystko słyszałem, rozumiałem, dialogi mniej-więcej. Autentyczne lepsze.
Muzyka świetna.

V

Teoria ma swoich zwolenników, którzy ją głoszą. Inni też są przekonani o zamachu, ale są za. Trzecia grupa też jest przekonana o zamachu, ale się lęka konsekwencji i udaje, że nie było. W filmie reprezentuje ją ojczym Niny. I taki mamy mniej-więcej podział w społeczeństwie.

Stąd zalew trolli wypisujących różne brednie gdzie się da. Stąd wynurzenia niejakiego Michała Walkiewicza na Filmwebie, który z filmu nie rozumie kompletnie nic. Nie ma mowy o omotywaniu kogokolwiek przez Rosjan, a tego Redbada to w szczególności. Pytanie o język rozmowy Tuska z Putinem jest niebanalne, bo jak u Tuska z językami to wiadomo. Prędzej Putin po polsku potrafi. Był ten język jakoś tam poruszony w debacie publicznej. A owe nożyce Golicyna? Se o tzw FYMie człowieku wyguglaj

Podsumowując:

Niestety ocena 10/10 zostaje przy czym musicie wiedzieć, że mam skłonność do dawania albo dychy - jak film mi się podoba - albo jedynki czy trójki - jeśli nie.

PS: Trzeba by zrobi tabelkę, kto jest kto. Kogo gra Zelnik Wielce Szanowny Redaktorze Adamski? Się Pan spyta red. Cezarego Trotyla myza na Tłiterze.

PS2: Szanowne lemingi: Trzeba było se nakręcić swoją wersję, ale czy skręcilibyście coś choć trochę przekonującego z MAKMIllera? Zauważcie, że przeznaczona na zachodni rynek Katastrofa w Przestworzach nie wspomina o pancernej brzozie, bo tam nikt by tych bredni nie kupił.

PS3:To jest pierwsze podejście do tematu, więc proszę mi tu nie fikać, że to że sio.

Smok_Eustachy

Ile złotówek dostałeś za tak obszerny post?

Bo skoro PIS kupował komentarze na wykopie to dziesiątki i pozytywne recenzje na filmwebie również są niemal pewne

ocenił(a) film na 10
Marnexx

Pozostała Ci bezsilna frustracja

Marnexx

Nic dodać, nic ująć. Film oczywiście 1/10.

Smok_Eustachy

Średnia ocen 2.6, przełknij to. :D

Szejku

Na IMDb: 1.0. HAHAHA! :D

ocenił(a) film na 3
Smok_Eustachy

"Zauważcie, że przeznaczona na zachodni rynek Katastrofa w Przestworzach nie wspomina o pancernej brzozie, bo tam nikt by tych bredni nie kupił."

Doprawdy?

https://www.youtube.com/watch?v=kYALcsHFc6E

W 9:38 wyraźnie jest pokazane jak skrzydło Tupolewa łamie się na drzewie... Choć fakt faktem nie bardzo widać na jakim konkretnie. Nie pamiętam czy potem coś o tym mówią (a nie chce mi się ponownie całości oglądać), ale... To chyba wystarczy?

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

Wspomina = zawiera odgłos wydany paszczowo.
Uderza o coś, coś się tam dzieje ale niejasno.

ocenił(a) film na 3
Smok_Eustachy

Uderza o DRZEWO i traci przy tym sporą część skrzydła, po czym wykonuje "półbeczkę" i uderza w ziemię. Jest to pokazane jak najbardziej jasno... A przecież "Obraz jest wart 1000 słów", nieprawdaż?

ocenił(a) film na 2
Smok_Eustachy

A ty wiesz, że w samych raportach nie ma słowa o pancernej brzozie? To tacy jak ty wymyśliliście ją bo nie potraficie czytać ze zrozumieniem. Uczciwym byłoby gdybyście zwrócili państwu kasę za to, że zmarnowano na was środki na edukację.

ocenił(a) film na 10
pikus1988

My ją wymyśliliśmy? No stary. Może jeszcze zasadziliśmy i podlewaliśmy?

ocenił(a) film na 2
Smok_Eustachy

Oczywiście, że wy. Żaden z raportów nie napisał, że samolot rozbił się o brzozę, a tak powiada każdy zamachowy głupek, który twierdzi, że Tutka rozbiła się o pancerną brzozę na 60 tys kawałków.

ocenił(a) film na 10
pikus1988

Zacytuj

ocenił(a) film na 2
Smok_Eustachy

"Zauważcie, że przeznaczona na zachodni rynek Katastrofa w Przestworzach nie wspomina o pancernej brzozie, bo tam nikt by tych bredni nie kupił."

Szukać innych osób, czy twoje słowa wystarczą? Kontroluj to co wypisujesz.

ocenił(a) film na 10
pikus1988

To właściwie o co się rozbił?

ocenił(a) film na 2
krzych66

Pewnie o przeszkody terenowe i finalne uderzenie w ziemię, ale może się mylę i faktycznie zatrzymał się na tej brzozie.

ocenił(a) film na 10
pikus1988

No to się zainteresuj bardziej intensywnie, bo to jest kluczowe pytanie w sprawie.

ocenił(a) film na 2
krzych66

Na drugi raz dobitniej zaznaczę, że ironizuję w swej wypowiedzi. Jak widać wyłapanie tego jest trudne dla niektórych.

Niemniej jednak chętnie przeczytam słowa kogoś oświeconego kto mnie wyprowadzi z błędu słowami popartymi dowodami.

ocenił(a) film na 10
pikus1988

No i na nic więcej, niż tania podróba ironii cię nie stać. Gdybyś jednak z czasem z tego wyrósł, spróbuj sobie odpowiedzieć na to pytanie: o co się właściwie ten tupolew rozbił.

ocenił(a) film na 2
krzych66

Przecież napisałem, zapewne rozbił się o drzewa i ziemię, która nieuchronnie zbliżała się ku niemu wraz z opadaniem w dół.
Być może powinno byc inaczej i masz dowody na to, że samolot powinien wykonać ślizg po ziemi. Dlatego chciałbym żebyś mi to pokazał za pomocą dowodów.

ocenił(a) film na 10
pikus1988

Wiki: W odpowiedzi na narastające zarzuty eksperci i członkowie komisji badania wypadku wielokrotnie wypowiadali się, że fakt uderzenia w brzozę jest ewidentny, udostępniono także zdjęcie brzozy zrobione tuż po katastrofie z tkwiącymi w niej odłamkami skrzydła samolotu

ocenił(a) film na 2
Smok_Eustachy

I gdzie masz tam napisane, że samolot rozbił się o pancerną brzozę? Bo według mnie to co tam napisali, nijak ma się do bzdur wypisywanych przez ludzi wierzących w zamach. W szkole nie uczyli czytania ze zrozumieniem?

ocenił(a) film na 10
pikus1988

Okulary załóż jak nie widzisz:

W 2010 roku brzoza smoleńska rosła na śmietnisku ok. 855 m na wschód od progu drogi startowej lotniska wojskowego Smoleńsk-Siewiernyj, na lewo od osi pasa. Według raportu końcowego MAK znajdowała się w odległości 856 metrów od progu pasa, 61 m na lewo od jego osi, w punkcie o współrzędnych geograficznych 54°49.494′ szerokości północnej i 32°03.422′ długości wschodniej[9], a według raportu końcowego KBWLLP w odległości 855 metrów od progu pasa, 63 m na lewo od jego osi, w punkcie o współrzędnych geograficznych 54°49′30.01″ szerokości północnej i 32°03′25.51″ długości wschodniej[10]. Według raportu końcowego MAK rosła na wysokości 248 m n.p.m.[9], natomiast według raportu końcowego KBWLLP na wysokości 250 m n.p.m.[10] Zgodnie z ustaleniami MAK i KBWLLP średnica pnia drzewa wynosiła 30-40 cm[9][10].

Według raportów MAK i KBWLLP w ostatniej fazie lotu samolot Tu-154M nr 101 uderzył w pień brzozy lewym skrzydłem, co miało doprowadzić do utraty jego części i spowodować wejście maszyny w niekontrolowany obrót w lewą stronę[9][10]. Według raportu MAK zderzenie z brzozą nastąpiło o godz. 8:41:00 UTC+2[9], a według raportu KBWLLP o godz. 8:41:02,8 UTC+2[10]. Według raportu MAK po zderzeniu z brzozą samolot utracił fragment skrzydła o długości 6,5 m[9], natomiast według raportu KBWLLP o długości 6,1 m[10]. Zgodnie z ustaleniami MAK i KBWLLP uderzenie skrzydła w brzozę nastąpiło na wysokości ok. 5 m nad powierzchnią gruntu[9][10]. Według raportu końcowego KBWLLP w chwili zderzenia z brzozą zarejestrowano następujące parametry lotu maszyny[11]:

kąt natarcia: 15,78°;
kąt pochylenia: 12,8°;
kąt przechylenia: –2,5° (w lewo);
wysokość lotu nad terenem: 5,1 m;
wysokość radiowa: 6,2 m;
prędkość przyrządowa: 269 km/h.

Według raportu końcowego MAK w chwili kolizji z brzozą w jej pień wbiły się drobne fragmenty odłamanego skrzydła; w raporcie MAK zamieszczono fotografię przełamu drzewa z wbitymi metalowymi częściami. Zdjęcia złamanej brzozy smoleńskiej opublikowano również w raporcie końcowym KBWLLP. Po katastrofie w rejonie lotniska Siewiernyj dokonano masowej wycinki drzew mogących stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa lotów[12], jednak brzozę smoleńską pozostawiono[13]. Mimo uszkodzenia dolna część drzewa pozostała żywa[14]. W kwietniu 2011 roku teren przy drzewie uporządkowano i przygotowano niewielką drewnianą platformę przeznaczoną na kwiaty i znicze[15].

ocenił(a) film na 2
Smok_Eustachy

Jeszcze raz chłopaczku bo widzę, że nie rozumiesz sformułowania uderzenie o przeszkodę terenową jaką była brzoza a rozbicie się o taką przeszkodę. Wskaż gdzie napisano, że samolot rozbił się o brzozę. Nie wskażesz, bo nigdzie takiego sformułowania nie ma. Tutka po uderzeniu leciała dalej uderzając o kolejne przeszkody, ale do tego lebiegi zamachowe nie dotarły bo przecież za trudne jest dla nich przeczytanie tak złożonej informacji. Tak samo jak z przeczytaniem co było przyczyną katastrofy. Lebiegi piszą, że brzoza, a w raportach jest szereg czynników, które przyczyniły się do katastrofy.

ocenił(a) film na 10
pikus1988

Twój pokaz indolencji robi się nudny.
Kto twierdzi, że samolot w ogóle nie uderzył o brzozę i rozpadł się od wybuchów a kto twierdzi, że jak walnęło to urwało? Klich twierdzi, że jak walnęło, to urwało.
Masz poczytaj sobie bo się robisz nudny: http://smocze.opary.salon24.pl/498650,nie-ma-co-spekulowac-jesli-mozna-zbadac

ocenił(a) film na 2
Smok_Eustachy

Jak tam po banie na lotnictwie? Nauczyłeś już pilotów wszystkiego? Czy jednak twoje bzdury tam nie przeszły?
Mój pokaz indolencji? To wy twierdzicie, że brzoza byłą pancerna. Skoro była to jakim cudem leży? III zasada dynamiki Newtona jest ci w ogóle znana? Czy jej zrozumienie przerasta twoje zdolności?
Klich nie pisał raportu, tak ci przypomnę. Za jego treść odpowiadają ludzie znani w branży a nie anonimy pokroju Nowaczyka czy Biniendy.

ocenił(a) film na 10
pikus1988

Zmień swój analfabetyzm w alfabetyzm. Na poziomie wiki chociaż. Dr Lasek twierdzi, że samolot walnął o brzozę i urwało mu skrzydło (wiec byłą pancerna). Binienda twierdzi, że w ogóle nie uderzył w ową brzozę. Sam więc widzisz, na jak grząski grunt się zapuściłeś, nie rozumiejąc najprostszego przekazu.

ocenił(a) film na 2
Smok_Eustachy

Raczej ty musisz zacząć wychodzić ze swojego analfabetyzmu wtórnego chłopaczku. Teraz już piszesz tylko o walnięciu w brzozę, przed chwilą mówiłeś o rozbiciu o brzozę.
Czy brzoza przetrwała ten kontakt? Bo według mnie nie i widać to wyraźnie na zdjęciach co sugeruje, że zgodnie z III zasadą dynamiki Newtona była akcja i reakcja.
Binienda twierdzi, że skrzydło nie uderzyło w brzozę? To po co symulacje uderzenia?
https://vimeo.com/158836433 hasło pikus123 od 0:15 mniej więcej widać symulację Wiesia, gdzie wyraźnie zakłopotany Antek zaczyna mówić, że to nie to. Czy tam aby nie widać uszkodzenia na 2/3 szerokości skrzydła? Tego samego skrzydła, które podobno przetrwało każdą symulację?
Z litości nie będę kopał dalej ciebie i twoich guru bo na załączonym filmie widać jakie manipulacje stosuje dalej Antek używając symulacji uderzenia kadłuba o ziemię. Na tym pseudo naukowym filmie widać jak kadłub spada pionowo w dół. Nie wiedziałem, że w Smoleńsku samolot spadł pod kątem 90 stopni w dół. Musisz napisać do Antka, żeby zaczęli o tym mówić na tych swoich spotkaniach.

ocenił(a) film na 10
pikus1988

Poruszasz się w sferze własnej zdegenerowanej imaginacji.

ocenił(a) film na 2
Smok_Eustachy

Oczywiście ani słowa o filmie, nie dostałeś jeszcze instrukcji? Idź pilotów uświadamiaj jak latają samoloty.

ocenił(a) film na 10
Smok_Eustachy

A teraz sobie marudzę trochę:

Przyznam się szczerze, że mi było łatwiej, bo wiedziałem, jak było. Jak ktoś oglądał Władcę Pierścieni znając książkę to też miał łatwiej, bo tylko odfajkowywał listę startową: Shire jest, Bilbo jest, Frodo jest, Nazgul jest, Rivendell jest, Balrog jest. Toma Bombadila nie ma. I dobrze. A ci co nie znali książki często się gubili. Jednak pewien natłok był.

Teraz jest podobnie, jest bowiem pewna analogia. Podobnie jak przy ekranizacji fabuła filmu jest znana od początku. Jeśli ktoś nie wiedział, jak było to faktycznie mógł odnieść wrażenie że w filmie mamy ciąg niezwiązanych scen. Zrozumienie, że Nina szukała haków dobijając się do domów rodzin ofiar, że łapała generałową Błasikową na cmentarzu. czekajcie wyjdzie film na DVD to będzie można różne przeskoki dokładnie prześledzić.

I co niby Beata Fido miałaby robić, żeby niby dobrze zagrać? Idąc knujnie aby podejść powinna być ubrana na ciemno, a jak idzie rozmawiać szlachetnie to w jasne barwy winna być odziana? Symboliczny grymas powinna przybierać? Makijaż powinna mieć raz taki, raz taki, wtedy recenzent by wiedział, co robi i by się nie gubił. Nie trujcie mi tu o jakiś przemianach z grymasami, bo grymasy najmniej ważne. Fakty są ważne.

Jest w filmie pewna naiwność, bo TVN powinien być pokazany jako gniazdo żmij odartych ze złudzeń, kąsających się na wzajem. I dziennikarka, która przeżywa zrobienie w balona jest mało wiarygodna. Ale niech mają.

II
Głównym tematem filmu jest TVN. Pisząc zatem, że film pokazuje jak było mam na myśli przede wszystkim to, co się działo po katastrofie. Ale budzi to stwierdzenie histerię i powoduje wyparcie, więc dobrze im tak. Argument, że pewne rzeczy zostały pokazane w filmie tak a nie inaczej bo tak było na prawdę powoduje ciężką konfuzję. Moja wina?

Skąd niby wiecie, jak się zachowuje bestia?? Jak się zachowuje gdy musi podejść ofiarę, aby udając współczucie wyciągnąć jedną konkretną odpowiedź mającą uzasadnić matactwo? Nie wiecie. Dzicz kwiczy bo kwiczała naprawdę. Trza było nie kwiczeć to by w filmie tego nie było. Azjaci są w filmie o wtedy byli.
2 Ja tam chaosu nie zauważyłem. Co robi hiena? Szuka łupu i dlatego Nina łazi tam, gdzie może zastać konkretne osoby żeby je naciągnąć. Dom rodziców mjr Protasiuka. Cmentarz, aby spotkać generałową Błasikową. Pokazują jak ją wytykali palcami? Bo tak było.

3. W ogóle nie zauważacie braków. Nie ma fałszywych kleryków, nie ma fejkowych obrońców krzyża czyli alfonsów. Związku pani od kształtowanie wizerunku przeciwnika (i utul, utul!) z fejkowymi obrońcami.

Smok_Eustachy

Oceniasz Smoleńsk na 10
Wałęse na 2.
Ida 1
Pokłosie 1 (Jeden z lepszych Polskich filmów - pomijając to, ze jest oburzający no i co najwazniejsze ANTYPOLSKI)

Bardzo trudno tu wykreślić że kierujesz się ideologią, a nie samym ocenieniem filmu.

I tu moja propozycja. Wypie*dalaj. idź dyskutować o kinie na fb, a nie na filmwebie, bo na filmie to Ty się zupełnie nie znasz.

ocenił(a) film na 10
Pawelek777888

Jak mi się podoba film to daje wysoka ocenę a jak nie to nie. Nie lubie paranoi. Jakby we filmie Zakopane leżało nad morzem a Sopot w górach to dałbym tyz jeden

Smok_Eustachy

Ale tu nie chodzi o to, że te filmy Ci się nie podobają. Ty po prostu się na nich nie znasz i kierujesz się ideologią. Gówno podane na tacy od tego samego kucharza smakuje zawsze tak samo co?

Jeśli nie zauważasz choćby super zdjęć w Idzie i Pokłosiu, dając im 1 to jesteś totalnym zerem jeśli chodzi o widza.

ocenił(a) film na 2
Pawelek777888

Przecież to zwykły piswoczyk, spodziewasz się po nim inteligencji?

ocenił(a) film na 10
Pawelek777888

Co mi po zdjęciach jak fabula zrabana?

ocenił(a) film na 10
Pawelek777888

Dyskusje o punktacji Idy i Wałęsy można rozpocząć po spełnieniu kilku warunków wstępnych:
1. Fejkowe konta dające 1 Smoleńskowi się kasuja.
2. Idioci dajacy 1 bo nie beda ogladac ida won.
3.Reszta oszolomow dajaca 1-3 puka się w czolka.

Smok_Eustachy

wiesz... nadajemy na zupełnie innych falach. Nie będę zniżał się do dyskusji z takim trollem.

PS. Mówiąc o zdjęciach w Idzie i Pokłosiu ograniczyłem się do 1 przykładu. Wiem, że ciężko ci to zrozumieć, ale te filmu posiadają znacznie więcej atutów. No i nie uważam ich fabuł za "zrąbane".

ocenił(a) film na 10
Pawelek777888

Zdjęcia plus 9 punktów.
Stodola minus pięć. Tysięcy.

Smok_Eustachy

http://img.joemonster.org/i/2015/10/6-20151015154624.gif

ocenił(a) film na 10
Smok_Eustachy

Zdjęcia.
Ciężkie czasy na nas przyszły. Teraz zdjęcia w filmie będą najważniejsze. Tak tłumaczą ostatnio trójcę flagowych osiągnięć naszej tzw. kinematografii: "Ida", "Pokłosie", "Wałęsa. Człowiek z nadziei".
Teraz powstanie następny: W 1939 roku Polska atakuje pokojowo nastawioną III Rzeszę, która z kolei kontratakuje i w samoobronie wysyła Gestapo w celu obrony Żydów przed polskim antysemityzmem. I też będzie: kontrowersyjne, ale nowa interpretacja, odświeżające, obalające schematy. Zdjęcia piękne, montaż. Tak będą opiewać.

Zdajcie sobie sprawę, z jakiego pułapu startowaliśmy i gdzie się musimy wydobyć. Z poziomu pięć metrów pod mułem i wodorostami. Pod dnem. Popatrzcie jaki fejk tam opiewają: jakieś przybijanie do stodoły, kompletna fikcja. Doszły mnie słuchy, że człowiek mający być prototypem bohatera nie został ukrzyżowany, a został wójtem. "Wałęsa" - nie wiadomo, czy to jest na poważnie, czy nie strollowali czasem. Co by tam Krauze nie wymyślił to w porównaniu z owymi drzwiami będzie szczytem realizmu.

II
Skoro można dać 1 "Smoleńskowi" na zasadzie: nie byłem, nie widziałem, jestem gupi i nie bede oglądał, to tym bardziej można dać 1 Pokłosiu. Bo albo można dawać 1 nie oglądając albo nie. I jak można to można a jak nie można to nie. Odmawianie tego prawa jest dowodem dyskryminacji, i to z przyczyn rasowych. Hejt Stop tu powinno interweniować i rzecznik Bodnar.

Tego nie wymyśliliby nawet Młodzi, Wykształceni i z Wielkich Miast. Masowość hejtu który uderzył w "Smoleńsk" jest dowodem na to, że mamy do czynienia z dziczą. Skończą się te wierzgania przejęciem przez pisiorów forum Filmwebu. I po co wam to? Tamte jeszcze dufne w swe siły przyczepiają się do ocen: dajesz Pokłosiu 1? Jak śmiesz? Tam jest super realistyczne krzyżowanie na stodole a tu nierealistyczny TVN. Wszystko wymysł szaleńca i maniaka, a że na Youtube są nagrane oryginalne wypowiedzi z TVN to tam szczegół. Wkurzają mnie pisiory dające się wkręcać i pomijające ten, główny wszak wątek.

Dyskusje o punktacji Idy i Wałęsy można rozpocząć po spełnieniu kilku warunków wstępnych:
1. Fejkowe konta dające 1 Smoleńskowi się kasują.
2. Idioci dający 1 bo nie bedą oglądać idą won.
3.Reszta oszołomów dająca 1-3 puka się w czółka.

III
"Smoleńsk" Krauzego jest szansą na narodowe pojednanie. Teraz Kolenda-Zaleska, Kublik, Lis, Kraśko i cała wataha czająca się za ich plecami ma powód, żeby odziać się we włosiennice, posypać głowę popiołem i i wyznać swe występki. Jak wyznają - będzie im wybaczone. Oczywiście po sprawiedliwej karze.