jest to ocena polityczna bo obiektywnie film jest ok.
Od wczoraj na Filmwebie, a taki przenikliwy. W wielu tematach oceniano stronę warsztatową filmu i raczej nie były to pochwały. Wielbiciele "Smoleńska" odwoływali się zazwyczaj do argumentów pozaartystycznych. Miały być naciski złej władzy, czy odmowa dotacji od PISF-u, pomimo których film jednak powstał (może więc stworzyć coś na wzór Paraolimpiady dla takich pokrzywdzonych dzieł). Miały być walory dokumentalne oraz przekazywanie "prawdy" (rzecz jasna zupełnie pozbawionej podtekstu politycznego). Jednym słowem arcydzieło, które po dwóch miesiącach znikło z kin, jest nieobecne jako VoD, a o wydaniu płytowym cicho. Przy progu rentowności na poziomie 1.200 tys widzów film wmieciono pod dywan przed osiągnięciem 500 tys.
Ten film ma podtekst polityczny i większość tak to ocenia w ten sposób,nie lubię PiS a to Pisowski film wiec 1.I kierujac sie tymi komentarzami w internecie myślałem ze ten film jest nudny,klasy C i ciężko wytrzymać do końca.Ale ten film nie jest taki denny,jest dobry wiec ocena mocno zaniżona.
W dużej mierze odbiór filmu ukształtowały wypowiedzi reżysera, aktorów i producenta przed premierą filmu. W jednym z wywiadów A.Krauze powiedział:
"Film jest przede wszystkim opowieścią o manipulacji. Pokazuje, co stało się z polską inteligencją. Jak przez lata propagandy w PRL-u zmieniła się świadomość Polaków, czym naprawdę jest dla nas Rosja. Do tej pory mam w pamięci Andrzeja Wajdę zapalającego tuż po katastrofie, 9 maja 2010 roku, znicze na grobach żołnierzy Armii Czerwonej. Co za pomysł?! To była paranoja. Myślę, że tylko w takiej atmosferze mogliśmy wierzyć w sączone od początku kłamstwa: o tym, że samolot z prezydentem cztery razy podchodził we mgle do lądowania. Że winni są piloci, których zmusił do tego dowódca sił lotniczych. Kłamstwa wielokrotnie powtarzane, których nikt do dziś nie odwołał".
"To wtedy podjąłem decyzję, żeby zrealizować „Smoleńsk”. Opierając się na sprawdzonych informacjach, zrekonstruować to, co rzeczywiście wydarzyło się na Siewiernym".
"Dla mnie a opowieść pokazuje, co się stało z nami, tzw. ludźmi wykształconymi. I o ile uczciwsza jest reakcja ludzi, którzy pamiętają o doświadczeniach kilku pokoleń Polaków. Im te wszystkie kłamstwa, którymi karmiono nas całymi tygodniami, do niczego nie są potrzebne. Jeżeli w Rosji roztrzaskał się samolot z prezydentem na pokładzie, ze sztabem generalnym, i wszyscy zginęli, na pewno nie jest to zwyczajna katastrofa".
dlaczego film obiektywnie oceniając z marną grą aktorską i marnym scenariuszem oraz artystycznie nieudolny może być obiektywnie ok?
Gra aktorska jest normalna,film nie jest przesadzony patetycznie,nie jest nudny,nie jest propagandowy wiec ta ocena na filmweb jest mocno zaniżona przez oceny polityczne.
dlaczego granie wyłącznie dwoma minami jest normalną grą?
dlaczego film mający nieudolny scenariusz jest ciekawy?
dlaczego gra aktorska na poziomie paradokumentalnego serialu trudne sprawy jest normalną grą?
dlaczego film mający fałszować rzeczywistość nie może być nazywany filmem propagandowym?
dlaczego marny film propagandowy zrobiony na zamówienie polityczne miałby mieć wysoką ocenę?
Sami jesteście drewno,macie drewniane mozgi,przyjrzyjcie się dziennikarkom tvn a rola Fido byla jakby odwzorowaniem tych dziennikarek... np. Anita Wagner... czy ona stroi 5 minek na minute? raczej ma kamienna twarz i jedna minę max dwie.Wiec ilość min nie świadczy o tym ze rola jest słabo zagrana tylko ze jest adekwatnie zagrana.
Zresztą co ja tłumaczę i komu,nie znacie się na filmach boty.
Nie tłumacz, bo na pewno każda dziennikarka poza pracą gra na dwie miny. Litości. XD A i gratulacje. Rozjebałeś:
"Zresztą co ja tłumaczę i komu,nie znacie się na filmach boty."
Napisało konto bez awataru powstałe 2 dnie temu, które ma 4 ocenione i 15 wypowiedzi oraz 0 znajomych do konta które powstało prawie dwa lata temu, wypowiedzi prawie 4000, 81 znajomych i ponad 1100 ocenionych. Ale, piszesz w liczbie mnogiej, więc zwracasz się pewnie jeszcze do kolegów wyżej, jeden od 2014 a drugi od 2008 roku jest tu zarejestrowany więc zanim coś strzelisz, zastanów się w twoim przypadku 4 razy. I tak Fido to gówno nie aktorka, powstało wiele filmów o dziennikarzach i to jedna z najgorszych kreacji jakie widziałem. Więcej filmów oglądaj i trochę poczytaj, a jak nie to wypierdaIaj na wp.
Mam stare konto na fw ale zapomniałem hasła bo długo nie korzystałem.Znam ten fw oddawna wiem jak jest z tymi filmami o politycznych podtekstach,zawsze nad merytoryczna ocena gore biorą polityczne przepychanki.Jak ktoś twierdzi ze ocena 1 czy 2 jest merytoryczna to chyba w życiu nie widział tandetnego filmu.
"Mam stare konto na fw ale zapomniałem hasła bo długo nie korzystałem." A ja jestem prezydentem stanów zjednoczonych :) Każdy kto jest przyciśnięty na portalach ten tekst pisze, sorry, stare i nikt się nie nabierze ;).
"Jak ktoś twierdzi ze ocena 1 czy 2 jest merytoryczna to chyba w życiu nie widział tandetnego filmu." Tak się składa że kiedyś oglądałem tego sporo, Ba! Nawet prowadziłem/prowadzę (nie chce mi się) taką listę najsłabszych i najniżej ocenianych filmów (nie widziałem wszystkich, przyznaję, ale większość perełek oglądałem więc tego mi nie zarzucisz). Lista dostępna pod forum filmu "Kac Wawa". I tak to jest tandeta, tandetne są postacie, samo drewno i tektura. Tandetny jest klimat, fabuła nie wciąga a scenariusz jest słaby. Jedynym bąbelkiem unoszącym się tuż nad jeziorem gówna jest postać prezydenta, tylko to uratowało u mnie ten film przed oceną 1/10 i to jedyny występ w tym filmie który dostał ode mnie 4/10.
Nie chcesz to sobie nie wierz ale konto miałem 3 letnie i zarejestrowane na email i do tego emaila nie pamiętam hasłai nie mogę sobie hasła do konta przypmniec . Zreszta gdybym był nowym użytkownikiem to na pewno bym nie wiedział o bociarni która manipuluje ocenami filmow bo politycznie im nie pasują.Przy niektorych filmach zawyzaja oceny a nie przy niektórych zanizaja.Jak będziesz mial więcej doświadczenia na fw to może sam to zauważysz.
Facet, przeczytaj co piszesz. Zapomniałeś hasła i nie możesz przypomnieć, co to za problem w tycz czasach, ale kręcisz.