PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51073
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Ja do tego filmu podchodzę z obrzydzeniem, ale i pewną perwersyjną, niezdrową ciekawością. Podobne odczucia towarzyszyły mi oglądaniu "Żyda Sussa" czy "Heimkehr" - nazistowskich filmów-agitek. Powiedzieć o "Smoleńsku", że jest zaangażowany politycznie, czy nacechowany ideologicznie, to nic nie powiedzieć. To jest ordynarny wytwór pisowskiej propagandy i produkt chorej wyobraźni oraz paranoidalnych teorii spiskowych. Żenujący pod względem artystycznym i paskudny w swym kłamliwym przesłaniu. Skrajnie tendencyjny, pełen manipulacji, fałszujący najnowszą historię Polski, robiący ludziom wodę z mózgu, świadomie żerujący na narodowych resentymentach i rusofobii. Gniot będący niczym więcej jak wulgarnym wciskaniem ciemnoty i tak już ogłupionemu przez indoktrynację, zaczadzonemu ludowi pisowskiemu (bo mam nadzieję, że niezależnie myślący widzowie, niepoddani smoleńskiej paranoi, nie dadzą poprzez zakup biletu w kinie złotówki twórcom tych załganych wypocin). Obłęd totalny!

Vronsky

Wystarczy obejrzeć wiadomości na TVP, by przypomniały się czasy Urbana - takie samo szczucie i kłamanie, uczciwych dziennikarzy powyrzucano i zastąpiono posłusznymi. Nic dziwnego, że kinematografia pisowska idzie w tym samym kierunku - maksymalnemu poróżnieniu Polaków i ich podziałowi: na dobrych (czyli wierzących w wizje Kaczyńskiego - jedynego prawdziwego patrioty i męża stanu) i złych (czyli całej reszty). Wydawanie kasy na bilet, to byłoby sponsorowanie kolejnych takich filmów, zapewne nie wystarczy im plugawienie tematyki Smoleńska i obrzydzanie jej wszystkim normalnym ludziom.

ocenił(a) film na 1
Vronsky

Czego się spodziewać gdy tak w sumie skomplikowany temat kręci 75-letni dziad.