Zaczne od tego ze nie wiem o czym bedzie ten film. Czy bedzie wiernym odtworzeniem(oficjalnym) przebiegu wypadku czy takim gdzie byly wybuchy, trotyl itp. Moze bedzie mitotworczym o polskich bohaterach jak Walesa. Czlowiek z nadziei( dla niektorych z teczki lub z szafy) lub Historia Roja.
Nie wiem i nie intereseuje mnie to. Bardziej mnie natomiast interesuje jakie emocje wciaz budzi w naszych rodakach z czego to sie wzielo i do czego zmierza. Z jednej strony barykady mam zamach , pojekiwania o to ze Putin na spole z Tuskiem dobili politycznego dealu. To mówią tzw mohery i inni ktorzy maja ponoc nierowno pod sufitem. Bo juz ci z przeciwnej strony swiatli oczytani europeisci i euroentuzjasci maja beke z domyslow moherow kaczek. Beke czy jak redaktor( aktor?) Stuhr polew. Tu maja i z moherow polew czyli Tupolew. Innymi slowy maja polew z wlasnej historii, dochodzenia do prawdy itp
Zaraz bede mial mase przeciwnikow ze cala ta histeria to wina nawiedzonego Macierewicza, ze gada glupoty oderwane od rzeczywistosci. Generalnie pisiory sa be a swiatli cacy. Ze to pis budowal na zamachu smolenskim polityczny kapital itp ze robia z tego serial, tasiemiec na miare Klanu itp
Jesli nawet tak jest to mam do zwolennikow oficjalnej wersji jedno pytanie. Takie raczej retoryczne, bo zaden szanujacy sie leming nie potrafi na nie odpowiedziec.
Mianowicie dlaczego po katastrofie premier Tusk oddal sledztwo , ktorym sie powinna zajmowac TYLKO strona polska stronie rosyjskiej?
Dlaczego tak wazna kwestie oddal na rozpracowanie putinowi, ktoremu owczesna polityka kaczynskiego byla bardzo nie na reke? Nie wiem. Tego nikt nie wie. Mozna sie tylko domyslac.
Nie milknie sprawa kryzyzu wokol TK, pis ktory te demokracje zabiera robi tu po prostu porzadek po poprzedniej wladzy ktora sobie ten trybunal zawlaszczyla. Ze robi to zupelnie nieumiejetnie to jest jedna sprawa. Inna sprawa jest fakt ze postepuje tak bo musi dziury platformy zalatac. Analogicznie musi rozwiazac zagadke smolenska rozgrzebana przez ruskich a nie polskich rzetelnych prokuratorow, bo Tusk walkowerem oddal putinowi sledztwo. Bo kochani moi swiatli wyborcy PO, modern.pl i dekoderzy demokracji. Gdyby Tusk i caly polski rzad zrobil sledztwo jak trzeba to nie dalby pola do podejrzen macierewicza i spolce. Konie i kropka. Sam to zaczal a teraz caly oboz 3 rp ma polew z moherow i rzekomego wybuchu. Tu POlew