Rano podawali ze wójt jednej z miejscowości w Polsce wykupił 1400 biletów na film Smoleńsk dla uczniów szkół ....
Pytanie, z jakiej przegródki budżetowej gminy zaczerpnął te 21 do 35 tys. (zależnie od ceny biletu, może wynegocjował zniżkę). Obywatele mogą być w grudniu niemile zaskoczeni, gdy przestana świecić latarnie uliczne lub stanie się coś podobnego.
Jasne, znasz gminę i ich budżet. Rzecz jasna rada gminna zachwycona filmem postanowiła podzielić się tą radością ze społeczeństwem i nie była to żadna samowola wójta - wazeliniarza. Czas pokaże, jak zareagują wyborcy. Wójt akurat jest do odwołania w referendum.
Dla mnie jest to równie niestosowne, jakby kupił bilety na "Toscę" (bo śpiewa tam kuzynka wojewody), czy do ZOO (bo jest tam znajoma małpa w czerwonym). Wpierw należy zapytać zainteresowanych czego chcą, bo kultura nie może być na siłę.
Cała nadzieja, że ordynacja będzie większościowa, a nie proporcjonalna i frekwencja zacna, a nie 51%. Bo inaczej znów 19% obywateli zadecyduje za pozostałe 81%.
No rzeczywiście zupełnie tak samo. Komorowski dostał 53.01% przy frekwencji 55,31%, zatem 29.3% uprawnionych (Wałęsa 39.6%, Kwaśniewski I kadencja 35.3%, II kadencja 32.9%, L.Kaczyński 27.6%, Duda 28.5%). Nikt z wybranych stołka nie oddawał, nawet ci z gorszymi wynikami. Ale każdy z nich był (lub jest) jedynym tak wybranym politykiem i dlatego urzędowi prezydenta należy się szczególny szacunek. Nawet jeśli na niego nie głosowałeś. Co nie zmienia faktu, że Komorowski był miernym prezydentem i zawiódł oczekiwania. W dodatku przegrał z Dudą tak, jakby był tajnym członkiem jego komitetu wyborczego (razem z częścią PO).
Ni
Nikt nie oddawał, nikt nie oddaje i jest to bezsensowne kłapanie wyrażające frustrację,
2. I liczba uprawnionych do głosowania się zmienia.
Gitarka w czołówce złych filmów.Ten film będzie godnym reprezentantem amerykańskiej Polonii pośród grona kultowych gniotów z USA, filmów- abominacji. Troll 2, The room etc. Boli tylko to, że film o tak poważnym i tragicznym temacie- dla wąskiego grona ludzi wyjątkowo trudnym, vide rodziny ofiar- jest takim potworem filmowym i w pewnym sensie ubliża tragedii,całemu narodowi i jest kolejną cegiełką do konfliktu. Ludzie od lemingów, będą polować na elity z pluszakami na krzyżach i vice versa. Może nawet lepiej i trzecia strona tego wszystkiego- ci, którzy maja gdzieś POPIS i głosowali na inne mniejsze partie poza sejmem- wykorzystają w końcu prawdziwe oblicze nawiedzonych z obydwu stron barykady, żeby wreszcie jakaś trzecia siła spróbowała poskładać ten kraj do kupy.
Dziwne bo nie było tam słowa o 50 wersjach zamach, o kompromitacjach naukowców Macierewicza czy o tym jak ten człowiek chciał zarabiać na raportach robionych za publiczną kasę.
Połowę wymyśliłem? To naukowcy Macierewicz nawet w kwestii wybuchów nie potrafili się dogadać ile ich było. Wam nie potrzeba było nikogo, sami żeście zrobili dobrą zabawę z tej katastrofy.
U mnie na wsi szkoła dostała darmowe bilety w ilości dwa na głowę. Myślę, że to początek jakiegoś programu coś na wzór 500+. Może w październiku zasponsorują "Siedmiu wspaniałych".