PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51073
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Premiera we wrześniu - masowe spędy młodzieży zapewnią "dziełu" frekwencję

ocenił(a) film na 9
jos_fw

Nie wiem jaki będzie film, jak widzę nawiedzonego Macierewicza to scyzoryk mi sie w kieszeni otwiera - ALE - katastrofa smoleńska jest dla mnie wydarzeniem na tyle zagadkowym co kulisy katastrofy w Gibraltarze, czy zamachu na Kennedy'ego. Nagle w drodze do sic!!! Katynia gdzie Rosjanie wymordowali polskich oficerów, ginie skrajnie antyrosyjski prezydent RP, wraz połową rządu i dowódców armii polskiej - jak to mawiał Michael Corleone - "nie mów mi że jesteś niewinny, bo to obraża moją inteligencję"...Secundo - sposób w jaki zostało przeprowadzone dochodzenie zakrawa na kpinę, przywiezienie kawałków różnych zwłok wrzuconych do jednego wora, jak i pozostawienie DO DZIŚ wraku samolotu na terenie Rosji - to kuriozum na skalę światową - nie dziwię się więc że nadal ktoś usiłuje to wyjaśnić.
P.S. wyobraź sobie analogiczną sytuację z Barrackiem Obamą i połową członków rządu USA na pokładzie samolotu, który rozbija się w Rosji

RogerVerbalKint

No i co by zrobili Amerykanie - zajęli Rosję w celach przeprowadzenia śledztwa? Nie, zrobiliby tyle, na ile pozwoliliby im Rosjanie bo to ich terytorium. Nadto Amerykanie nie są na tyle głupi, by pchać całe dowódctwo wojskowe do samolotu ze źle przeszkoloną załogą.
Ergo Rosjanie nie mieli żadnego interesu w tej śmierci prezydenta, który za chwilę przegra wybory. Nad własnym terytorium - ryzykując konflikt z NATO - bez sensu; jeśliby chcieli to zrobić znaleźliby lepszy sposób. Zagrała tu oczywiście głupota i brawura naszego prezydenta - pierwszym sygnałem była sytuacja w Gruzji, w Smoleńsku mieliśmy powtórkę ze straszliwym finałem.
Jeśli śledztwo było źle przeprowadzone, to co powiesz na śledztwo ekspertów Macierewicza - kabaret i hucpa; odczytywanie nazwisk zmarłych przy każdej możliwej okazji - dla mnie to jakieś chore jest po prostu. No i teraz ten film z wybitnym zapewne scenariuszem ponurego kabareciarza Wolskiego...

ocenił(a) film na 9
jos_fw

Cóż - myślę że US-Army byłoby od razu w stanie pełnej gotowości bojowej, łącznie z aktywacją głowic nuklearnych

RogerVerbalKint

No pewnie, że by była - na wszelki wypadek, ale fakt pozostaje faktem - to było terytorium Rosjan i oni rządzą śledztwem. Po objęciu rządów przez PiS nie widzę - poza rytualnymi bredniami - żadnych przełomów, wrak nadal w Rosji. Wnioski - Pis ani żadna inna formacja nie zrobiłaby w tej sprawie więcej niż zostało zrobione

jos_fw

Dla wyborcy takie wnioski są bez znaczenia. Oficjalna wersja, że zaprzepaszczono szansę wyjaśnienia sprawy służy nie tylko wyjaśnieniu własnej bezradności, ale też zgnębieniu oponentów politycznych. Jak zwykle na ołtarzu polityki pierwsza zostaje złożona prawda, bo wcale nie jest ważna.

bazant57

zgoda, niestety

ocenił(a) film na 2
RogerVerbalKint

Widać, że ty nawet w polityce się nie orientujesz. Jaka połowa rządu tam zginęła? Poza tym Ruscy musieli być mega przygotowani na tak dobrą współpracę pilota, w końcu kto by się domyślił, że nasze asy będą łamać procedury?
Wrak jest tam gdzie przepisy pozwalają, Ruscy dalej prowadzą swoje śledztwo przecież. Nie masz pojęcia to nie pisz o tym.

A już powoływanie się na to co by było z Obamą to dramat. Jego AFO nie wylądowałby na lotnisku, które nie jest na to gotowe, jego piloci nie wzięliby takiego ryzyka na siebie, to u nas z winowajców robi się bohaterów.

ocenił(a) film na 9
pikus1988

Jak mawiał Brudny Harry - opinie są jak dupy - każdy ma jakąś...
Ja osobiście bardziej przychylem się do tezy o zamachu i mam prawo do wlasnych przekonań, podobnie jak do wiary w Boga

ocenił(a) film na 2
RogerVerbalKint

Czyli uważasz, że masz większą wiedzę niż piloci czy osoby od lat pracujące przy wyjaśnianiu katastrof lotniczych? Poza tym jeśli nie wiesz nawet czym jest rząd, co myślę jest podstawą świadomego życia w społeczeństwie to jak chcesz brać się za rozumienie trudniejszych tematów? To tak jakby nie umiejąc podstaw matematyki brać się za jej kolejne działy.

ocenił(a) film na 9
pikus1988

Rząd ??? Sczerze ? Niewiele mnie to interesuje, wręcz wali mnie to - za czasów mojej mlodości był KC PZPR i pierwszy sekretarz, zaś udział w wyborach był obywatelskim obowiązkiem - obecnie jest to banda oszołomów i koryciarzy, raz z prawa raz z lewa, którzy debatują i skaczą sobie do oczu przed publiką zgromadzoną przed ekranem TV - zaś po pracy idą razem na wódkę i śmieją się z maluczkich...mam gdzieś "podstawę świadomego życia w społeczeństwie" - interesuje mnie wyłącznie los mojej rodziny, bliskich i przyjaciół - resztę mam w czterech literach

ocenił(a) film na 2
RogerVerbalKint

Rząd cię wali? Przecież napisałeś, że zginęła połowa rządu, co zapewne pomyliłeś z sejmem i senatem. Z rządu nikt nie zginął. Przez takich jak ty potem u władzy siedzą ciągle te same ryje bo nie macie świadomości tego kto jest w danej partii.

ocenił(a) film na 9
pikus1988

a co to rząd ? sejm ? senat ? prezydent ? premier ? czy tylko ministrowie ? szczerze ? nie mam zielonego pojęcia - dla mnie to jedna banda/sitwa, a i tak tym krajem rządzą żydowscy aparatczycy z UB

RogerVerbalKint

Roger opanuj się na litość. Jacy Ubowcy żydowscy - w tej chwili Polską rządzi podskórnie antysemickie PiS. Powinno Ci się podobać. Żydów w tym kraju pomordowano miliony - prawie nic nie zostało a Ty się czepiasz. Skąd ta nienawiść? Masz jakieś osobiste doświadczenia?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
jos_fw

PIS chce zindoktrynować tym gniotem społeczeństwo, dać podwaliny pod nowy ustrój, mityczną IV RP, oraz budować kult Lecha Kaczyńskiego, jako męczennika, wielkiego patriotę, który został zamordowany przez zdrajców ojczyzny i obcą agenturę.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że film prawdopodobnie będzie wykorzystywany aby tumanić dzieci i nastolatków, wysyłanych całymi klasami do kin. Indoktrynacja od najmłodszych lat daje najlepsze efekty...

Niestety na to wygląda. Kult Lecha Kaczyńskiego jest wprowadzany w życie, mimo braku jakichkolwiek wielkich zasług tego człowieka. A pranie mózgów w szkołach gwarantowane. TVP można nie włączać, ale mózgi dzieciaków w szkole nie wyłączysz.

jos_fw

TVP można wyłączyć - errata

jos_fw

Każda władza autorytarna dąży do opanowania umysłów młodzieży i wychowania wg swojego wzorca. Każda poza ideą wciska swoje wzorce osobowe (z reguły martwych męczenników) i zawłaszcza pamięć historyczną. Każda do pewnego wieku widzi dzieci, a potem mięso armatnie lub płatników danin. Niestety nic nowego...

ocenił(a) film na 9
jos_fw

a kto w tym kraju (poza Wojtyłą) miał jakieś wielkie zasługi ? Michnik czy Tusk ? o agencie Bolku nie wspominam (to znaczy mimochodem wspominam)...No może jeszcze Piłsudzki, albo rząd przedwojenny, który spieprzył wraz z majątkiem z tego kraju, a potem pierdząc w stołki w Londynie wydał zbrodniczy rozkaz rozpoczęcia powstania warszawskiego

ocenił(a) film na 9
RogerVerbalKint

errata literówki: Piłsudski (prekursor w aspekcie tworzenia pierwszych obozów koncentracyjnych)

RogerVerbalKint

Przyznam się ze wstydem, że Michnika lubię i cenię. Ale w życiu by mi nie przyszło do głowy, by robić z niego świętego, choć zasługi w działaniach opozycyjnych wobec komuny ma wielokrotnie większe niż obaj bracia Kaczyńscy razem wzięci i pomnożeni przez 4. Mamy sympatie i antypatie, ale robienie z przeciętniaka świętego to jest granda i hucpa

jos_fw

Czujecie?
To zapach zwiastujący przybycie wielkiej gównoburzy oraz masę politycznego bełkotu na tym forum.