PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

witam oglądał ktoś ten film i obiektywnie może go ocenić,sram na jakieś polityczne wojenki chodzi mi przede wszystkim o wymiar fabularny,grę aktorska czy efekty(jak są w ogóle) itp. czy warto to obejrzeć?

trollu80

Ta recenzja powinna ci pomóc podjąć decyzję. Nie ma w niej ani słowa o polityce. https://youtu.be/cuHTBAgEPOw

ocenił(a) film na 10
trollu80

Warto obejrzeć i uzmysłowić sobie skalę kłamstwa i manipulacji...niespotykaną do tej pory.

ocenił(a) film na 1
pannaaga1

Nawet mi cię szkoda ochrzcić królem tępych idiotów, boś tylko tworem biedaka co rozum postradał i zakłada konta na potęgę. Mam nadzieję, że przynajmniej ci za to płacą.

Sharak

płacą, przecież to trollkonto pisowców, a oni się Goebbelsa, albo Urbana czepiają... smutnym coraz bardziej ten kraj się staję, ciemna strona mocy silna w nim jest...

trollu80

Kolejna recenzja całkowicie pozbawiona elementów politycznych. Ocena wyłącznie pod kątem sztuki filmowej

https://youtu.be/QnrkmeMZtS0

trollu80

Kolejna recenzja pozbawiona cienia polityki. Ocena pod kątem sztuki filmowej

https://youtu.be/gMqymgoRq-w

ocenił(a) film na 1
trollu80

Ty serio oczekujesz jakiejś ciekawej fabuły czy dobrej gry aktorskiej? :D To radzę tego śmiecia omijać z daleka, bo tu nic takiego nie znajdziesz. Tu przecież chodzi wyłącznie o najzwyklejszą tępą propagandę i karmienie psychozą wyznawców sekty smoleńskiej, która gotowa jest zaraz takie najniższych lotów fantasy traktować jak dokument. Biedni to ludzie i pozostaje im tylko współczuć.

ocenił(a) film na 1
trollu80

Nie da się tu do końca uciec od polityki, przy filmie tak mocno upolitycznionym i oceniać go jako po prostu filmu.

trollu80

warto obejrzeć, sam nie oglądałem jeszcze, ale pójdę. warto obejrzeć, choćby żeby na chwilę zobaczyć inny punkt widzenia na to co się wydarzyło. pluciem i sztucznym zaniżaniem oceny dla filmu radzę się nie przejmować -internetowe bojówki ciemnej mocy robią co mogą by zohydzić i opluć ten film, a na filmwebie ich było od zawsze mnogo.

ocenił(a) film na 10
trollu80

Trudno mówić o jakimś wielkim wymiarze fabularnym w filmie, który fabularny jest głównie z nazwy. W tym filmie masz 90-95% twardej faktografii i 5-10% fabuły potrzebnej do tego, aby tą faktografię skleić w całość. Przy czym ta fabuła jest również silnie wzorowana na znanych faktach i ograniczona tak, aby faktografii nie przytłoczyć i nie zdominować. Rola pierwszoplanowa jest również takim spoiwem i tłem dla faktów. W związku z tym jest zagrana oszczędnie i nie jest to wada. Bardzo ciekawie jest za to zagrana teoretycznie drugoplanowa rola generałowej. Efektów praktycznie nie ma poza kilkoma sekundami animacji eksplozji.
Czy w związku z tym warto iść?
Moim zdaniem warto. Dla faktografii, dla pięknie pokazanego procesu budowania kłamstwa medialnego wokół tragedii smoleńskiej, wreszcie dla zrozumienia i powtórnego przeżycia kilku ostatnich lat naszego życia społecznego. Warto dla klimatu, jaki udało się stworzyć reżyserowi.