usa to najwieksi mordercy swiata,film o mordercy dla innych zboków.gardzę takimi jak ten chris (celowo z małej),żal mi tylko jego matki,że wychowała mordercę,który świetnie się bawił zabijajac tubylcow.dno.
PS:Polacy brali w tym udział,wielka hańba i wstyd dla naszego kraju.
Jednym słowem możemy po prostu zacytować Volteira:
"By dowiedzieć się kto rządzi, wystarczy sprawdzić kogo nie można krytykować"
I wtedy wszyściutko się wyjaśnia ;) Tak poza tym to jakie są twoje przemyślenia/uwagi odnośnie filmu ;)?
Nie ogarniam już tego filmweba, bo moje odpowiedzi do konkretnych osób wplata już gdzie ma ochotę. Sam się zgubił. :) W każdym razie moją odpowiedź na pytanie dotyczące filmu znajdziesz w poście wyżej. :)
Ja moge podobnie sie odniesc-do czarnych nic nie mam pod warunkiem, ze nazywa sie Morgan Freeman lub Danny Glover oraz secundo-ze nie chadza za łapę z moją corką ;) tak po polsku. Do Arboledy już zaczynalem miec awersje, a i Henriquez dziala mi na nerwy ostatnio;-)ale to zdecydowanie o aspekty sportowe chodzi. Dobra, tyle na goràco. Aa-z drugoplanowkami tez mialem niedosyt. Pisalem juz wczesniej. Kurde, im dalej w las, tym bardziej siensklaniam by zmienic na siódemkę haha
Fakt, oba filmy są bardzo podobne. Uwielbiam filmy Clinta Eastwooda ale tu mi czegoś brakowało. Oglądając film miałem wrażenie jakby skończył się w połowie, postać bohatera była fajnie rozwijania, w szczególności jego osobiste odczucia, czekałem na jakieś konkretne zakończenie, podsumowujące cały film i zawierający jakiś morał no ale niestety się tego nie doczekałem, wszystko nagle zostało urwane, pojawia się napis że Kyle został zastrzelony próbując pomagać innemu weteranowi i zostają ukazane zdjęcia i film z przewozu trumny i pochówku. Clint mógł się jakoś wysilić i rozwinąć choć o te 30-45 minut wątek ze wspieraniem weteranów wojny w Iraku przez Kyle'a. Film jest jednak solidny, dobry, zasługuje na 7, no i + za to że mimo wszechobecnej tolerancji do szmatogłowych Clint nie bał się czegokolwiek cenzurować ;)
W sensie niw bal sie nie cenzurowac;)) Zgadzam sie z toba tez, choc trudno bylo rozwijac jego losy po przygodach na arabskich strzelnicach-no zginal po prostu... ja bym moze dokoptowal jakas scene na koniec w formie retrospekcji-np.rozwijajac jego motywy wstapienia do SEALS, rozwinal patriotyzm, a nawet zahaczylbym o lekkie zacietrzewienie, bo taki chyba troche Kyle byl (obejrzalem nieco materiału poprojekcyjnie). I po Easwoodowsku podsumowalbym jakos lepiej-cos w stylu, our hearts are torn after 9/11, but our spirits are not AND you certainly do not mess with America ;)) Jak pompatycznie i patriotycznie to do końca.
O to mi chodziło :) możliwe że edytor źle mi to poprawił. Po prostu film urywa się nagle, zakończenie wyskakuje jak Filip z konopi. Siedziałem tak przez kilka minut po napisach i zastanawiałem się "to wszystko?'. Czułem się po prostu jakby film został ucięty w połowie. Film jednak min. na 7 zasługuje i tyle mu daje :)
Dokładnie, miałam takie same odczucia. "Kyle zginął zastrzelony przez weterana, któremu próbował pomóc". Moja pierwsza reakcja: "Ale... czemu?". Jakiej pomocy potrzebował weteran, dlaczego w końcu zastrzelił Kyle'a? Nawet jeśli po prostu dlatego, że psychika mu szwankowała po wojnie, to jednak można było to jakoś pokazać, żeby widz nie został kompletnie bez odpowiedzi. Tego samego mi brakowało zresztą w "Foxcatcher", ale tam było gorzej, bo próbowano okazać szaleństwo faceta, tyle że nie do końca im się udawało i w efekcie wydaje się nam, że mamy do czynienia z niegroźnym wariatem, a nie facetem, u którego postępuje szaleństwo. On tam od początku filmu do końca był taki sam i w efekcie też nie wiemy - żeby nie spoilerować napiszę po prostu "nic". Ale tutaj mieszam trochę dramaty sportowe z wojennymi. Strasznie nie lubię takich niedopowiedzeń, jakie było w "Snajperze", że "wziął i zastrzelił". To i brak jakichś wyraźniejszych cech charakteru u postaci drugoplanowych zdecydowałam, że w końcu dałam jednak 7, a nie 8. Co do nie cenzurowania - faktycznie tak jest, ale w takich filmach to dość częsty zabieg, jeśli mamy do czynienia z filmami wojennymi. Jeśli to II wojna światowa źli są Niemcy (no tam to wiadomo - wyjątek: "Upadek" - nie byli pokazani jako źli, ale zwyczajnie zagubieni... dość mocno :P ), wojna w Wietnamie (źli są Wietnamczycy, chociaż bodajże w "Full Metal Jacket" Kubrick pokazał nam ludzką twarz Wietnamczyków), wojna w Afganistanie - wiadomo. Trzeba było pokazać żołnierzy jako dzielnych, amerykańskich chłopców. Nie zmienia to jednak faktu, że o ile takie segregowanie "dobra - zła strona" w filmach wojennych nie zawsze jest dobre, o tyle wiadomo, że jeśli chodzi konkretnie o muzułmanów to nie ma w tym wcale dużo przesady. Jak ktoś od dziecka jest uczony, że trzeba zabijać niewiernych i dzień w dzień tłucze się im to do głowy, to nie ma szans, żeby potem taki człowiek nie był wrogo nastawiony do innowierców. Mnie się przykro robi, kiedy pomyślę, że takie małe dzieciaki od początku programuje się na morderców. Ale to jest ich wybór, co robią ze swoimi dziećmi, a moim wyborem jest, że chcę żyć bezpiecznie, dlatego chcę na ten moment zamkniętej Europy dla muzułmanów, nie ze względu na ich wyznanie, jak to usiłują mi tutaj niektórzy wmówić, ale ze względu na zagrożenie zamachami. Nie chcę być złym prorokiem, ale obawiam się, że muzułmanie już od jakiegoś czasu się organizują, żeby zabić iluś tam niewiernych w Berlinie. A w Syrii to wcale nie organizacje terrorystyczne mordowały chrześcijan, ale właśnie tacy zwykli muzułmanie, których mamy szanować, bo oni mają tylko inną religię i to wcale nie znaczy, że są od nas gorsi, jak to lewica lubi podkreślać.
Akurat np. w ZEA z prawami kobiet nie jest tak zle.. w Jordanii i np. Kuwejcie tez nie jest źle...
W zasadzie najradykalniejsza jest Arabia Saudyjska, w Omanie, ZEA, Katarze, Kuwejcie, Jordanii i Syrii maja wolnosc wyznania, w ZEA, Katarze, Kuwejcie, Jordanii i Syrii kobiety maja duzo praw..
Rownosc plci nie istnieje (jak zadna inna rownosc), glownie dlatego feminizm jest zly.
Mniej lub więcej się zgadzam, ale dobrze byłby powołać się na konkretne przykłady. Ja słyszałem tylko o jednej posłance z Turcji. Niestety z krajów objętych prawem sharia już żadnej.
Z Australii pamiętam jeden filmik z zatrzymaniem muzułmanki przez policję. Jestem ciekaw jak wylegitymujesz osobę w hidżabie bez zdejmowania go? Jeszcze nie wprowadziliśmy technologii z Raportu Mniejszości skanującej tęczówkę oka.
Nie chodzi mi o prawo szariatu, bo tam moze byc rzeczywiscie trudno, ale tez o panstwa, w ktorych dominuja muzulmanie. W Bangladeszu szefem rzadu w latach 2013-2014 byla Aminata Toure. W Indonezji w latach 2001-2004 byla Megawati Soekarnoputri. W Kirgistanie w latach 2010-2011 prezydentem byla Roza Otunbajewa. Jest jeszcze wiele takich przykładów.
Nie nie, nie miałam na myśli restrykcji prawnych dotyczących hidżabów (choć podobne występują we Francji), ale islamofobii wśród zwykłych ludzi, którzy zdejmowali je przypadkowym muzułmanom. Oczywiście, że przy bramkach do samolotu albo w razie potrzeby sprawdzenia tożsamości należy to zdjąć, ale dlaczego zabraniać chodzenia w hidżabach i innych ubiorach na głowę w biały dzień?
Masz tu niewinnych biednych muzułman :D
http://theync.com/murder/4-women-brutally-beaten-and-dismembered-by-cartel-membe rs.htm
prosze, przeczytaj moje wypowiedzi zanim zaczniesz prowadzic ze mna dyskusje. wtedy dowiesz sie, ze wysylanie godnych potepienia czynow popelnionych przez grupe muzulmanow nie sprawi, ze zaczne nienawidzic wszystkich wyznawcow islamu.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Panstwo-Islamskie-zrzucilo-geja-z-7-pietr a-Przezyl-ale-dobili-go-kamieniami,wid,17230682,wiadomosc.html?ticaid=114474
Kto dobił homoseksualistę? TŁUM, który przyglądał się egzekucji. To trochę stawia w wątpliwość Twoją obronę islamu. Koran z kolei nie budzi żadnych wątpliwości, kto ma w tej dyskusji rację. Zejdź na ziemię, dziewczyno, widać, że niegłupia jesteś, to nie daj się karmić tą medialną papką, że muzułmanin to nie dżihadysta. :)
Bojownicy Państwa islamskiego dokonali juz ponad 2000 egzekucji, często z bardzo błahych powodów.
Pożar trzeba gasić w zarodku, nie można udawać że nic się nie dzieje.
Dziwię się Tobie, tym bardziej że jesteś kobietą. Chyba masz świadomość jak wygląda życie w krajach muzułmańskich? Podoba ci się?
Zaraza się rozprzestrzenia i trzeba jej zapobiec. Nigdy tak nie jest, ze cały naród jest zły, nie można mówić nawet o większości, najczęściej zła jest mniejszość, ale ta mniejszość w sprzyjających warunkach ciągnie za sobą większość. Niemcy wywołały II wś, nie dlatego że to był zły naród, ale dlatego, że w głowach namieszał im zły człowiek. To samo dzieje się teraz w krajach islamskich.
Sorki, że się wcinam ale film dotyczy porachunków meksykańskich karteli. To tyle.
Mój błąd Panie kolego, nie doczytałem do końca, fakt, to były porachunki meksykańskich karteli ale naoglądałem się już tylu muzułmańskich egzekucji że szkoda o tym mówić ;) Te poniższe to 100% islamskie mordy ;) Nie dla ludzi o słabych nerwach.
http://theync.com/shocking/1381-never-before-seen-video-shows-a-young-boy-behead -an-allegded-spy-uncensored.htm
http://theync.com/conflict/brutal-50-caliber-execution-at-close-range.htm
http://theync.com/shocking/4665-extremely-graphic-video-shows-the-beheading-of-l eader-of-al-sadr.htm
http://theync.com/shocking/4321-extremely-graphic-video-shows-two-hostages-behea ded-in-iraq.htm
http://theync.com/shocking/isis-burns-alive-jordanian-hostage-and-just-released- video-from-this-morning.htm
http://theync.com/murder/new-video-from-isis-show-the-beheading-of-allan-henning .htm
http://theync.com/theporkmonger/islamic-state-kill-many-muslims-and-throw-some-i n-the-river.htm
http://theync.com/shocking/2449-isi-execute-and-slaughter-an-entire-compound-of- iraqi-national-guard.htm
http://theync.com/shocking/1726-al-qaeda-execute-2-brothers-side-by-side.htm
Ok. Zartowałem z tym przegięciem. W sumie w jakimś sensie żal tych ludzi, którzy chcą jakoś żyć tam, u siebie, a niekoniecznie są fanatykami i niekoniecznie sharia law im w głowach.
Tolerancyjni muzułmanie w krajach zachodnich-ale beka to oni nas tolerują w naszym domu:)mieszkałem 2 lata w Holandii o 1 rok w Niemczech, fakt czułem się naprawdę tolerowany w szczególności jak rozkładali te swoje dywaniki w knajpach i przeszkadzali innym w posiłku i jeszcze pretensje mieli że ktoś miał czelność się oburzyć, ale takie rzeczy trzeba przeżyć. Faktem też jest że dzietność wśród muzułmanów w końcu spada niewiele ale to może być początek końca
Kobieta moze byc premierem ale nie powinna być prezydentem, zas poki co kobieta rzadzila w muzulmanskich krajach ktore byly marionetka USA a nie w niepodleglych panstwach.
Feminizm to chory poglad ale nie sprzecza sie z antyislamizmem.
Islam jest sprzeczny z nasza kultura, to my w europie dyktatujemy warunki czy komus to sie podoba czy nie.
Co innego niechęć do grupy etnicznej a co innego niechęć do samej religii. Wszystkie popularne religie są seksistowskie, w szczególności abrahamowe (chrześcijaństwo, islam, judaizm). Według mnie nie można być feministką i jednocześnie apologetką religii abrahamowej.
Jak mam kolege tatara, wyznawce Islamu, ktory urodzil sie i zyje w Polsce i jest Muzułmaninem, to tez uwazasz ze powinien byc marwy? co to za pitolenie..
Traktowanie kobiet jak śmieci to nie problem muzułmański, tylko afrykański i wybranych krajów nie tylko muzułmańskich. Telewizja propagandowa mówi: zły muzułmanin, i każdy dobry Polak-katolik leci z flagą i mieczem, tymczasem mało który muzułmanina na żywo widział, nie mówię już o bliższym poznaniu. Zaścianek.
Doprawdy? Ja niestety widzę zupełnie co innego. Po każdym zamachu terrorystycznym mówi się, że to nie muzułmanie, tylko fundamentaliści/ dżihadyści. Tak samo jak za wojnę nie odpowiadali Niemcy, tylko naziści, a Katyń to nie sprawka Rosjan tylko komunistów. To jest właśnie takie lewicowe wybielanie prawdy, że absolutnie muzułmanie w życiu nam krzywdy nie zrobią. Tymczasem po zamachach w Paryżu zrobiono badania w Niemczech i wyszło, że gdyby muzułmanie tam żyjący mieli do wyboru czy stanąć za Konstytucją państwa, w którym żyją czy za Koranem gdyby stały one ze sobą w sprzeczności, to większość stanęłaby za Koranem. A "zaścianek", "postępowość", "tolerancja", "nowoczesność" jest właśnie też takim gadaniem, że mamy się otworzyć na wszystko, obojętnie jak chore i niebezpieczne by to nie było, bo inaczej jesteśmy nietolerancyjnym zaściankiem, homofobami, islamofobami i w ogóle jesteśmy bardzo wredni, a kłamliwe media robią wręcz z nas faszystów. Kiedyś byłam na to podatna, ale na szczęście się wyleczyłam. A muzułmanina widziałam na oczy, nawet dość dobrze poznałam sporo z nich, bo moja kuzynka przez ponad rok żyła w związku z zasymilowanym, wydawało się, wyznawcą islamu. Wiem, jak się skończyło i to mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że mam rację, także, kolego, nie ten adres.
A co do zaściankowości - cóż, ja wybieram polski ciemnogród:
http://traler.blox.pl/resource/postepowy_zachod.jpg
*sigh* nawet nie wiem po co tu odpowiadać. Mówi się, widzi się, zna się. Łykasz amerykańską papkę propagandową bez popitki widzę. Jedyne czego brakuje to muzułmanów zwalających WTC za pomocą wlecenia w nie samolotami i gubiących po drodze paszporty. Pozdrowienia serdeczne ślę.Muzułmanin
Jak się nie ma argumentów to się nie wie, co odpowiadać i po co. Tak to bywa. :)
Nałykałeś się Ty durnej propagandy i teraz dalej jątrzysz. :)
ok - ide do meczetu. A gdzie ta propaganda? na Tvn? Cnn? Bbc? Cnbc? Cbs? Polsat? A moze wszystko jest ok tylko troche na odwrot?:) Idz w pokoju i kochaj Jezusa
Tak, właśnie tam.
Dziękuję, jestem niewierząca.
Idź w pokoju i nie wysadzaj ludzi.
Skarbie, nie rozumiesz - ja nie moge isc w pokoju - ja chodze tylko w niepokoju.
czytaj ze zrozumieniem - jestem muzulmaninem! musze wysadzac ludzi - bez tego nie ma dobrej imprezy.
Nie jestem Twoim skarbem, OK?
Silić się na ironię możesz oczywiście. Nie zmieni to tego w jaki sposób muzułmanie są postrzegani na świecie - i słusznie, bo sami sobie na to zapracowali.
Ok. Mnie nie obchodzi jak zjawiska sa postrzegane tylko to jak ja je sam osobiscie postrzegam. Zydowskiej propagandy nie ogladam stad pewnie roznica pogladow. Na tym koncze jednoczesnie zyczac wesolych swiat wielkanocnych
To jest dość typowe dla muzułmanów, że obchodzi ich tylko to, co oni chcą i to, co oni myślą. Zaczynam Ci wierzyć.
Czego z Twojego jakże mądrego wywodu nie zrozumiałam? Wszystko tam jest jasne, z tym czytaniem ze zrozumieniem się trochę zagalopowałeś. Ale jak rozumiem, kiedy nie ma argumentów, trzeba wyszukiwać błędów u adwersarza, których ten nie popełnia.
Po co z takim w ogóle polemizować? Polemika opiera się na wymianie argumentów, a te płyną tylko z jednej strony. Dawno tu nie byłem, a widzę, że temat wciąż żyje ;)
Natomiast komentarz o ludach afrykańskich to nic innego, jak, o ironio: "A u Was w kraju biją Murzynów". Taki właśnie poziom komentarza. :) Dlatego zbyłam go milczeniem.
Akurat to jak u siebie traktuja swoje baby to jedno, to, ze chca opanowac swiat to drugie.
oczywiscie zgadzam sie blizej nam do kultury amerykanskiej/bialej ktorej korzenie sa europejsko-ameryk. etc / niz do zdziczalego islamu gdzie koran mowi zabij innowierce pojdziesz do nieba
Panstwo islamskie powstalo tylko dlatego, ze obalano Saddama - to raz.
Dwa - chce zauważyc, ze nie znalezion nawet sladow po tym ,ze ktos probowal tam wyprodukowac bron nuklearna.
Państwo Islamskie powstało dzięki USA...Zastanawia mnie dlaczego w państwie prawa zabija się zamachowców,choćby byli to najgorsi zbrodniarze.Nawet hitlerowcy mieli procesy...domniemany sprawca został zastrzelony.Może to być każdy z nas. Nie myślicie,że to mogła być prowokacja,że to brudna wojna...że manipulują nami,a my się na to godzimy.Sprawcami byli sprawcy bo nam tak powiedzieli i byli to wrogowie którzy nie zasługują na sąd.Przez taki traktowanie upodabniamy się do wroga.Film niestety nie jest mądry,nie mówi mi nic ciekawego,sprawnie zrealizowany i tyle.Historia wariata,który lubił zabijać,zginął z rąk krajana...obwołany legendą. Nazywał wrogów dzikusami to tak samo jak hitlerowcy nazywali naszych partyzantów.Nie mam złudzeń i nie wmawiajcie mi,że to dobre kino... propaganda.