PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=656040}

Snajper

American Sniper
2014
7,6 254 tys. ocen
7,6 10 1 254179
5,8 60 krytyków
Snajper
powrót do forum filmu Snajper

usa to najwieksi mordercy swiata,film o mordercy dla innych zboków.gardzę takimi jak ten chris (celowo z małej),żal mi tylko jego matki,że wychowała mordercę,który świetnie się bawił zabijajac tubylcow.dno.
PS:Polacy brali w tym udział,wielka hańba i wstyd dla naszego kraju.

ocenił(a) film na 8
Monaco_filmweb

Założymy razem jakąś partię? ;) Twoje argumenty nadają się na copy-paste i publikację we wszystkich możliwych miejscach. Dawno nie czytałem wypowiedzi, po których analizie mogę powiedzieć, że są kalką moich poglądów. Serdecznie pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
xxadrianxx

Miło wiedzieć, że nie jestem jedyną islamofobką, antysemitką, homofobką, rasistką, faszystką i nazistką na forum filmwebu. I czym ja tam jeszcze jestem. :) Dzięki!

Na partię się piszę, bo w Polsce nie widzę na kogo mogłabym bez obaw zagłosować. Czas to zmienić. :)

ocenił(a) film na 7
Monaco_filmweb

A jeśli ktoś śledził mistrzostwa świata w piłce ręcznej, ten wie co ze sportem zrobili Arabowie. Żadnemu innemu krajowi nie przyszło to do głowy - a im owszem. To też trochę mówi o ich moralności.

ocenił(a) film na 8
Monaco_filmweb

Zakładamy! i zagłosujemy na siebie ;) A co do Mistrzostw w ręczną - ciężko już znaleźć federację, której Katarczycy by nie przekupili. Czy to jeśli chodzi o organizację imprez, czy naginanie przepisów. Inna sprawa, że z bałkańskimi najemnikami byliśmy po prostu słabsi, ale to nie forum sportowe, więc nie będę rozwijał tematu.

ocenił(a) film na 7
Monaco_filmweb

I znowu BRAWO!!!!:)

Monaco_filmweb

Ale chileniunieniunia...kto brał pieniądzore też Arabowie.No uśmiałem się po pachy,haha haha ha.

Monaco_filmweb

Trochę inaczej widzimy świat, więc raczej nie uda mi się Cię przekonać ani nic w tym rodzaju, ale ja po prostu uważam, że odszkodowania są niczym dla nas w porównaniu do tego, co ci ludzie niegdyś wycierpieli. Pewnie, że to w jakimś stopniu wpływa na gospodarkę, ale wydaje mi się że wszystkie te żądania są trochę skutkiem tego, że Europa nie poradziła sobie najlepiej z imigrantami. Przyjezdni są nazbyt izolowani, często przez uprzedzenia i rasizm nie mogą znaleźć pracy (jak to się dzieje w Stanach w przypadku iberoamerykańskiej ludności czy czarnoskórych), a ich kultura się zaciera, często więc tworzą się takie społeczności jak gminy żydowskie, które, będąc mniejszością, potrzebują siłą rzeczy pomocy od państwa. I przecież nie chodzi o to, że Europejczycy mają się dostosować i wszyscy muszą wyznawać islam, chodzi o to, by nie prześladować mniejszości. Rozumiem, co masz na myśli, mówiąc o prewencyjnym pozbyciu się muzułmanów, ale współcześnie nie atakujemy białych ludzi za ataki o rasistowskim zabarwieniu, nie krytykujemy też chrześcijańskich ataków. Wydaje mi się, że strach przed muzułmanami wynika nie tyle z ogromu ataków, jakich z ich strony doświadczamy, a z nieznajomości ich kultury i zwyczajów. Z tego powodu nie potrafimy zrozumieć, że Al-Kaida nie składa się z 1,6 miliarda ludzi.
Ostatnia wzmianka o feminizmie - tak, jest wiele naprawdę szkodliwych "feministek", takich jak te w organizacji Femen, ale potępiajmy ich działania, nie potępiając samej idei.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Monaco_filmweb

"Co Ci ludzie od Polaków wycierpieli? Zawsze byłam przekonana, że to Niemcy mordowali Żydów w obozach koncentracyjnych, możesz rzucić trochę więcej światła na tę nieznaną mi do tej pory kartę historii?"

Słuchaj, jestem Polką, nieprzyjemniej mi o tym mówić, ale Jedwabne, pogrom kielecki itd. po wojnie, organizacje zajmujące się wydawaniem Żydów Niemcom w trakcie wojny, getto ławkowe przed wojną - wszystko to Polacy zgotowali Żydom.
To o wiele mniej niż to, co zrobili im np. Niemcy, ale to chyba naturalne, że nawet przymykając na te sprawy oczy, każdy człowiek ma w sobie wystarczająco dużo empatii aby zrozumieć, że naród który został zdziesiątkowany w taki sposób (to liczby, polecam zapoznanie się i porównanie z Polakami) zasługuje chociażby na szacunek (bo odrodził się praktycznie z niczego). Trudno kwestionować fakt, że Żydzi wiele wycierpieli w ogóle w historii.

"My jako naród też się wycierpieliśmy, (...), nie domagamy się odszkodowań"

Nie domagamy się odszkodowań? Serio? Dobrze wiedzieć.

"ba, wspieramy Ukrainę, która NIGDY nie przeprosiła za Wołyń."

Setki Ukraińców publicznie przepraszało za Wołyń. To jest kraj w którym ciągle trwają konflikty wewnętrzne i zewnętrzne, nie przeprosiły (skorumpowane przez Rosję) oficjalne władze państwowe - ale byli ambasadorzy, publicyści, rodziny samych zainteresowanych - owszem, przeprosiły.

"Nic nie jesteśmy im winni i nic od nas nie powinni dostać. I albo zaakceptują panujące tutaj zwyczaje albo przykro mi bardzo."

To znaczy jakie zwyczaje?
Generalnie to nie tak działa że dzieci z Afryki są mi coś winne i bardzo je lubię, więc przelewam im pieniądze na budowę studni, ale mogę się mylić.
Mówimy o państwie, oczywiście, ale my rząd wybraliśmy demokratycznie, to jego decyzje, można je krytykować, ale nie spodziewaj się, że prędko zerwiemy kontakty międzynarodowe i nie będziemy nikomu pomagać (a tak zasadą "oko za oko" to jedyni którzy nie wyrządzili nam krzywdy są chyba Węgrzy, którzy raczej pomocy nie potrzebują - z kolei w wielu innych wypadkach musimy robić "to co reszta" i chronić naszą pozycję i relacje z silniejszymi państwami).

"Dlaczego NIKT do tej pory nie zadał sobie pytania, że Żydowie nie są nigdzie mile widziani? Wszędzie są antysemici czy może to z nimi jest coś nie w porządku?"

*Żydzi
Zadali sobie to pytanie i wciąż zadają. Prowadza wiele badań, akcji i innych działań na ten temat. Poczytaj sobie, bo to bardzo ciekawe.
Największy odsetek antysemitów jest jednak tam, gdzie najbardziej dotknęła wojna, co też jest ciekawe (moim zdaniem - ja w tym widzę zrzucanie odpowiedzialności za jej zniszczenia, ty interpretuj to jak chcesz).

"To mnie właśnie wkurza w przekonaniu Żydów, muzułmanów czy innych bardziej denerwujących mniejszości. Dlaczego Żydzi i muzułmanie nie zadadzą sobie pytania, czemu Polacy (tutaj mówimy konkretnie o naszym kraju, ale praktycznie wszędzie tak jest) wyrażają taką niechęć akurat do ich społeczności, a jakoś tego naszego braku tolerancji nie widać w stosunku do prawosławnych, protestantów czy nawet buddystów?"

Może dlatego że w Polsce nigdy nie mieszkali i nie mieszkają buddyści, nie mają związków wyznaniowych etc. Ta kultura w ogóle nie jest nam znana.
Odsetek prawosławnych i protestantów jest spory, ale te religie różnią się od królującego w Polsce katolicyzmu bardzo, bardzo niewiele (mowa o kilku różnych zasadach dot. ikonografii, spowiedzi, etc, brak znaczących zmian w ideologii). Ich wyznawcy - wcale.

"Dlaczego Cyganie nie zastanowią się z jakiego powodu nie mogą dogadać się z Polakami, a na ogół jesteśmy krajem otwartym na imigrantów i raczej każdy się tu dobrze czuje?"

Och, to znowu nie jest prawda, nie jesteśmy niestety krajem otwartym na imigrantów. Zazwyczaj nie czują się u nas najlepiej, zwłaszcza Ci, którzy rzucają się w oczy - a więc Białorusini, Rosjanie czy Ukraińcy jakoś wtapiają się w tłum, Żydzi w jarmułkach, czarnoskórzy i Arabowie już nie.

Uwierz mi, że Romowie - chyba ich masz na myśli pisząc "Cyganie" - bardziej się pewnie martwią tym, że nie mają państwa, że żyją w skrajnej biedzie i starają się jeszcze w dość heroiczny sposób zachować swoje tradycje i kulturę, a nie tym, dlaczego Polacy się krzywią, jak ich widzą.

"Dlaczego chore środowiska LGBT dziwią się, że na ich zboczone marsze nie ma zgody społeczeństwa, a nie zauważą, że większość par homoseksualnych wcale nie zamierza machać swoją orientacją jak flagą państwową na święto niepodległości, nie mają problemów ani w pracy, ani nikt im nie wybija szyb w oknach? To całe LGBT powinno zrozumieć, że więcej szkody swoim zacietrzewieniem wyrządzają niż pożytku."

To co teraz napisałaś, to też po prostu nieprawda. Sposób, w jaki traktowana jest społeczność (głownie młodzież) homo, bi i trans w Polsce pozostawia bardzo wiele do życzenia. Dla osób transseksualnych właściwie nie ma nadziei dopóki nie osiągną dojrzałego wieku i nie będą mogły wyjechać, by żyć w zgodzie ze sobą poza granicami kraju, nawet jednak gdybyśmy mieli fachowych lekarzy, psychologów i specjalistów, stosunek społeczeństwa jest delikatnie mówiąc nieprzychylny. Poczytaj badania np. na temat tego, ilu rodziców przeniosłoby dziecko ze szkoły, gdyby kolega był trans, poszukaj ile jest ośrodków i stron polecających "wyleczenie się" z trans lub homoseksualizmu, jak wiele takich osób ukrywa to bo boi się złego przyjęcia przez rodzinę, pracodawców i przyjaciół (ponad połowa wszystkich deklarujących się).
Nie mówię tutaj o dużych miastach typu stolica, Karków, Gdańsk. Ale w mieście, z którego pochodzę, kilka lat temu "znana" była para homoseksualistów, której nawet zdarzało się publicznie pocałować. Jeden z nich powiesił się kilka miesięcy później. Duża rolę odgrywa tutaj Kościół - nie jako ciemiężyciel i prawdziwy gracz, tylko jako podświadomość społeczeństwa i pokomunistyczny wybawiciel i autorytet. Tutaj już nie chodzi o wiarę jako taką, ale o funkcję instytucji w kategoriach społecznych.

"Ale niektórych jak widać i tak nabierają, bo Biedronia już nawet nie można skrytykować, bo od razu jest się nazwanym homofobem. O wiele więcej pożytku dla nich byłoby, gdyby wygrał rozsądny facet, miał rozsądne pomysły i robił rozsądne rzeczy dla kraju czy regionu i potem okazałoby się, że jest gejem niż te chore akcje: Głosujcie na mnie, bo jestem gejem, a trzeba być tolerancyjnym. Tak to niestety wygląda."

Czy obserwowałaś karierę polityczną Biedronia? Nigdy nie "chwalił się" swoją orientacją (choć trudno ukryć przed mediami partnera z którym się jest od kilkunastu lat), za to kiedy wyszła na jaw, został za nią wyśmiany w Sejmie.
Najłatwiej dostają się do mediów proste przekazy, takie jak orientacja inna niż większości (na tej samej zasadzie działają skandale z kochankami, Isabel Marcinkiewicza, seksafery, etc), ale zainteresuj się może bardziej postulatami Biedronia, później przyjrzyj historii Słupska ostatnich kilku lat, a potem zastanów, dlaczego go wybrano. Warto też obserwować jego poczynania w mediach - ani słowa o partnerze, dużo o sprawach administracyjnych (może mniej ekscytujące, ale też ważne).

"Dlaczego skoro kogoś nie lubimy mamy spoglądać na siebie i szukać przyczyn w sobie, bo jesteśmy zamknięci, fobiczni i w ogóle wredni? Owszem, Al - Kaida nie składa się z 1,6 miliarda ludzi. Są również inne ugrupowania terrorystyczne. Są zamachowcy samobójcy, do wysłania których w bardzo wielu przypadkach nie przyznaje się żadna z tych organizacja. Są muzułmanie, którzy sami niby nic nie robią, ale popierają działania fundamentalistów. I taka jest przerażająca większość w tych skrajnych państwach muzułmańskich. Sceny z filmu nie były wymyślone - tam naprawdę dzieciaki od najmłodszych lat wypiera się z jakichkolwiek uczuć i empatii i uczy zabijania (ośmioletnich chłopców werbują do Al - Kaidy na Boga), tam naprawdę dla kobiety odpowiednio "ukształtowanej" przez męża - terrorystę nieważne jest zastrzelone dziecko, ważne, żeby udało się zabić Amerykanów, nawet kosztem życia swojego i dziecka. Całego państwa islamskiego nie dałaby rady stworzyć żadna "mniejszość". To musiało być masowe i agresywne działanie. I nie życzę sobie wmawiać mi, że fakt, że nie podoba mi się obcinanie głów innym ludziom świadczy o tym, że nie rozumiem ich kultury, bo przecież powinnam pokiwać głową i powiedzieć: "No tak, przecież ich Bóg kazał im zabijać i oni to robią z miłości, wiary i przekonań, przecież każdy może mieć swoje poglądy i powinien mieć prawo je wyrazić, a oni wyrażają właśnie tak" - sorry, ale nie kupuję tego. "

Islam jest drugą największą religią świata - 1,2mld wyznawców co daje ok 18% całej populacji na świecie. Skrajni fundamentaliści to kilkadziesiąt tysięcy, zwolennicy - góra kilkaset. Dużo, ale spójrz na statystykę.
Koran nie każe im zabijać - to chyba oczywiste, że taka religia byłaby wtedy nielegalna np. w Europie jako sprzeczna z przyjętymi prawami człowieka. Serio, czy miałaś kiedyś w ręku Koran? Wiele tam kontrowersji, ale nie popadajmy w mitomanię.

Wielu młodych chłopców na Bliskim Wschodzie widzi, jak amerykańskie samoloty zrzucają bomby na ich kraj. Ci chłopcy często nie mają dużo innych perspektyw na życie w takim miejscu niż walczyć o to, co jak się wydaje, zostało im odebrane. Dlaczego często samobójstwo jest największym aktem patriotyzmu na jaki potrafią się zdobyć, na to składa się wiele różnych czynników. Ale powiem Ci jedno, przyczyny nie są tak proste, jakbyśmy chcieli, i chociaż ataki terrorystyczne ze strony muzułmanów są straszne, tak samo straszne jest to, co dzieje się na Bliskim Wschodzie - na pewno zarabiają na tym rządowe koncerny zbrojeniowe, a zachodni świat ma wspólnego wroga, ale nikt do końca nie wie, jak na to zaradzić.

Nazywanie kogoś brudasem, bo jest bezdomny albo ciapatym, bo ma ciemniejszy kolor skóry, inne horyzonty i zasady kulturowe jest strasznie, niezależnie od tego, jak chcesz to nazwać i uzasadnić. Jest straszne, bo tworzy iście kolonialne stereotypy złych-innych, ale też uwłacza godności ludzi, którzy urodzili się w konkretnym miejscu w konkretnych warunkach.

A propos wcześniejszej dyskusji - przykro mi to mówić, ale nawet jeśli nie popierasz aborcji, jesteś feministką. Są jego różne odłamy (tutaj również odsyłam do fachowej literatury i stron kilku największych ugrupowań w Polsce), ale to co łączy je wszystkie i co jest jedyną podstawą feminizmu, to równouprawnienie. Feministki walczą o równą pensję dla kobiet i mężczyzn na tych samych stanowiskach, czasami o parytety, kłócą się ze zrzucaniem winy na "wyzywające" kobiety przez gwałcicieli twierdząc, że każdy ma prawo ubierać się tak jak chce i ich ciało nie może być argumentem w żadnej dyskusji - ale aborcja, in vitro i podobne sprawy to indywidualna sprawa każdej kobiety i najczęściej także każdego jej partnera/ki.

Dziękuję za pomoc, fantastyczna odpowiedź, erudycyjna i poruszająca każdy wątek. Nic dodać, nic ująć, może jeszcze poza tym, że wiele osób pisze tu w taki sposób jakby Żydzi Polakami nie byli, a to są ludzie urodzeni w Polsce, często żyjący w niej od wielu pokoleń. Wbrew pozorom Polska nie jest państwem jednowyznaniowym, wiec bycie Żydem nie wyklucza bycia Polakiem.

ocenił(a) film na 7
dybalska

Bycie Żydem wyklucza bycie Polakiem. Bycie żydem nie wyklucza bycia Polakiem, podobnie jak bycie chrześcijaninem nie wyklucza bycia Polakiem. Kwestia pisowni wielką literą od narodowości, i małą od wiary. To trochę tak jakbyś napisała, że bycie Niemcem nie wyklucza bycia Polakiem - owszem, możemy dyskutować, kiedy mowa o dziecku Niemca i Polki, ale w innych przypadkach nie.

Monaco_filmweb

Ok, rzeczywiście, ale też nie sprostowałam: bycie Żydem z pochodzenia także nie wyklucza bycia Polakiem. Jeśli Twoi rodzice są z Austrii, a ty urodziłaś się w Polsce lub masz polskie obywatelstwo, to jesteś Polką, z pochodzeniem żydowskim jest tak samo.

ocenił(a) film na 8
dybalska

Obywatelstwo to nie narodowosc.

ocenił(a) film na 8
Monaco_filmweb

Tzw. spolonizowani Żydzi (Korczak, Lem, Tuwim) byli raczej Polakami...

ocenił(a) film na 8
dybalska

Ale Polska to panstwo narodowe...

ocenił(a) film na 7

Quinn, w tym wszystkim, co mi tutaj odpisałaś mogę zgodzić się tylko z jednym - "Żydzi, nie Żydowie". Pisałam w pośpiechu, oczywiście wiem, jak należy pisać poprawnie. Natomiast cała reszta - sorry, ale nie.
"Żydzi wycierpieli się więcej od Polaków niż od Niemców" - no naprawdę? Serio? Nawet o tych, którzy z narażeniem życia ich ukrywali podczas II wojny światowej? Łatwo jest o tym Żydom zapomnieć, prawda?
Ukraina nigdy oficjalnie nie przeprosiła za Wołyń. Poza tym, poza rządem sterowanym przez Rosję (która za Katyń przeprosiła), mają również wiele bardzo nacjonalistycznych ugrupowań, które to życzą sobie uskuteczniania marszów Bandery w Polsce. I bierze w nich udział wielu Ukraińców - nie tylko z rządu. Przykro mi to mówić, bo mam wielu znajomych Ukraińców, ale taka prawda. W tym kraju nacjonalizm ma bardzo silne korzenie. Zdaję sobie sprawę, że wielu Ukraińców zginęło, próbując bronić Polaków na Wołyniu, podobnie jak Polacy Żydów, ale prawda jest taka, że Bandera wciąz tam jest bohaterem narodowym.
"Nie domagamy się odszkodowań? Serio? Dobrze wiedzieć" - cieszę się, że już wiesz.
"To znaczy jakie zwyczaje" - a takie zwyczaje, że ubój rytualny był u nas nielegalny. Kiedy nie przegłosowano tej ustawy w Sejmie, Żydzi się oburzali, że nietolerancyjny kraj - no to skoro nietolerancyjny, to kto im każe tu siedzieć? Sami sobie zaprzeczają.
Co do zadawania pytań - zadają sobie to pytania inni, nie sami Żydzi. Oni są święcie przekonani, że im się wszystko w życiu należy.
Co do prób odpowiedzi to niestety strzelasz po pudłach. Arabów też w Polsce jest mało (Bogu dzięki!), ale ich nie lubimy ze względu na namawiającą do przemocy religię i zamachy terrorystyczne. Co do Cyganów to nie lubimy ich, bo żebrzą, kradną i są natrętni. I tylko dlatego. Nie mamy żadnego problemu z Białorusinami, Ukraińcami i Rosjanami i nie tylko dlatego, że wtapiają się w tłum, bo ja się nie spotkałam, żeby któraś z tych nacji ukrywała swoje pochodzenie. Oczywiście znowu to lewicowe zwalanie winy na Polaków, wszędzie i zawsze winni są Polacy, nigdy druga strona. Smutne to. Tak Wam wstyd, że jesteście Polakami?
Koran miałam na pdfie i wyraźnie jest tam napisane, że innowierców należy zabijać. Chyba że Ty czytałaś inny Koran.
Skoro nie chcesz poczytać uzasadnień, dlaczego kogoś nazywamy tak, a nie inaczej, to nie wysnuwaj wniosków, że jest straszne tak czy inaczej. Jakbyś chciała, to byś zrozumiała, skoro nie chcesz - żyj sobie w swoim lewicowym świecie utopii - bo to jest utopia. Niestety.
I na koniec a propos feminizmu - fajnie, że wiesz lepiej ode mnie, kim jestem. :) Niestety, współczesny feminizm myli Ci się, podobnie jak Twojej koleżance z emancypacją. Pierwsze kobiety, które walczyły o równe prawa z mężczyznami - o prawo do chodzenia na wybory, startowania w nich, o prawo do pracy i płacy nazywamy emancypantkami. Współcześnie emancypantki nie mają wiele okazji do krzyczenia o równouprawnieniu, bo co miały wywalczyć - wywalczyły. My możemy tylko z tego czerpać. Feministki uczyniły z tego chore zbiorowisko bab i nie życzę sobie być do niego wrzucana przez obcą lewaczkę w internecie.

użytkownik usunięty
Monaco_filmweb

"Żydzi wycierpieli się więcej od Polaków niż od od Niemców" - nie napisałam takiego zdania, napisałam cos dokładnie odwrotnego. To skandaliczne i oburzające ze takie zdanie otaczasz cudzyslowem, jakbym je napisała, gdy w rzeczywistości absolutnie nic takiego nie zrobiłam. Nie wiem co mam Ci powiedziec zeby Cie nie obrazić, moze po prostu przeczytaj jeszcze raz posty wyżej. Jestem przerażona szczerze mówiąc kultura dyskusji na takim poziomie, kiedy przekręca sie cudze zdanie o 180 stopni, aby sie z nim nie zgodzić.
Nie wiem, wydaje mi sie ze nie jestes juz nastolatka, wiec trudno mi troche uwierzyć w to co piszesz na temat Ukrainy. Używasz argumentu istnienia bojówek jako dowodu na to, ze w jakimś państwie sa nacjonalistyczno-radykalne zapędy... No, u nas tez, i to jakie! To nie stanowi o kraju. Albo argumentu, ze Rosja przeprosiła za Katyń. Delikatna polityka polsko-rosyjska inaczej by nie istniała wtedy, kiedy było to na rękę obu stronom, Ukraina walczy na razie o autonomię i w ogole jakies stosunki...
To fakt, ze odszkodowania po wojnie i ponowne sprowadzanie dóbr sa dość nieudolne, ale nie mozna pisać, ze ich nie ma, bo to dość krzywdząca niesprawiedliwość.
Nasz kraj nie jest wyznaniowy. To oznacza, ze każdy moze należec do jakiej chce wspólnoty, a prawo powinno zapewnić mu swobodę wyznawania poglądów (z wyjątkami typu nazizm, faszyzm itd.) Dlatego dyskusja o uboju rytualnym i na ile on ingeruje w te prawa była ważna i potrzebna.
Warszawska Gmina Żydowska prawdzi wiele zajęć na temat antysemityzmu, na całym świecie prowadzone sa na ten temat badania. Nie wiem, ilu znasz Żydów i z jakich okoliczności, Twoje wyobrażenie o nich, zwłaszcza w Polsce, jest bardzo dziwne - troche jakbyś pisała, ze wszyscy Niemcy to pedanci, Polacy złodzieje, etc.
Nie wiem, jestes jakas zapalczywa obrończynia polityki objawowej - wyrzućmy z kraju tych, ktorzy żebrzą i sa natrętni, zamiast zastanowić sie dlaczego tak sie dzieje. Zycze Ci, aby nikt Cie tak nigdy nie potraktował w obliczu Twoich problemów.
Ja jestem dumna z bycia Polka, ale nie przekręcam polskiej historii na rzecz lepszego wizerunku. Według mnie prawdziwy patriotyzm to przede wszystkim znajomość kraju. Nie wiem czemu zapedzasz sie, używasz słów typu "lewaczka" i piszesz, ze wg mnie wszystko jest wina Polaków pod postem, w ktorym pisałam m.in. o naszych stratach podczas wyniszczających wojen. Chyba mało w ogole mojej wypowiedzi przeczytałas, a moze po prostu sie spieszyłas.
Moze czytałas Koran w tłumaczeniu Korwina-Mikke? Naprawde nie wiem, skad takie różnice w treści, to troche smieszne - proszę, nie obrażaj sie - ze wydaje Ci sie ze cos takiego przeszłoby przez nikogo nie zauważone przez kilkaset lat zycia muzułmanów w Europie.
Bzdura powtórzona kilka razy nie stanie sie prawda. Błędy w terminologii dot. feminizmu i emancypacji sa porażające. Praca zaliczeniowa z czymś takim na UW na choćby socjologii zostałaby z gory skreślona, obce Ci sa zupełnie ideowe założenia feminizmu i jego dzisiejsze cele - ktorych Twoim zdaniem nie ma...
No, ale UW tez jest pewnie skorumpowany przez lewicowe towarzystwo. Jak i cały swiat. Ok :)

W twoim poście jest dużo racji. Miałem szanse pozwiedzać trochę świata i bywałem wśród wyznawców islamu, judaizmu i buddyzmu. Wśród wyznawców wszystkich religii są kanalie. Chrześcijanie wcale nie są kimś szczególnym w swoim postępowaniu. Nazywanie inaczej myślących lewakami to taka ucieczka gdy komuś brakuje argumentów.

ocenił(a) film na 7
carmen8_fw

Argumenty się pojawiły, a jeśli ktoś prezentuje taki światopogląd jak moi adwersarze to niestety prezentuje myśl lewacką. Nazywanie rzeczy po imieniu jest ucieczką, kiedy komuś brakuje argumentów? No to brawo. :)

użytkownik usunięty
Monaco_filmweb

Co to znaczy "lewacką"? Nie pierwszy raz słyszę to słowo, ale nie mam pojęcia co ono oznacza oprócz tego, ze to wyzwisko, zazwyczaj używane gdy ktos broni aktywistów lgbtq w jakiejś dyskusji.
Jaki dokładnie światopogląd przez to rozumiesz?

ocenił(a) film na 8

Lewactwem okresla sie poglady lewicowe, tylko bardziej agresywnie.

ocenił(a) film na 7

"Bzdura powtórzona kilka razy nie stanie się prawdą" - słusznie. Może więc skończ już pisać. :)

ocenił(a) film na 7

Dokładny cytat: "Jedwabne, pogrom kielecki itd. po wojnie, organizacje zajmujące się wydawaniem Żydów Niemcom w trakcie wojny, getto ławkowe przed wojną - wszystko to Polacy zgotowali Żydom.
To o wiele mniej niż to, co zrobili im np. Niemcy".

Jak inaczej rozumieć sens tego zdania? Inaczej się nie da. Dokładnie tak napisałaś, zgodnie z prawidłościami języka polskiego. To że ja to sparafrazowałam nie daje Ci prawa, żeby się oburzać. Prawda w oczy kole. :)

użytkownik usunięty
Monaco_filmweb

Chyba żartujesz sobie ze mnie. To o wiele mniej niż Niemcy = Niemcy zrobili wiecej (złego). Logika?
Nie chcesz rozmawiac, to nie. Szkoda, bo myslalam ze masz cos merytorycznego do napisania - jakiś konkretny przykład, cytat z tego "Twojego" Koranu, prace naukowe o historii feminizmu, cokolwiek, skad czerpiesz wiedzę.

ocenił(a) film na 7

Faktycznie, tutaj jest mój błąd, za który przepraszam. Niemniej pisałaś to takim stylem, że gdyby wrzucić tam "więcej" zamiast "mniej" - zdanie miałoby o wiele więcej sensu. Serio.

Co do reszty - merytoryczna dyskusja pojawia się na merytoryczne argumenty. U Ciebie ich zabrakło.

ocenił(a) film na 8

Ukraina nie tyle autonomie ma co jest niepodlegla...

ocenił(a) film na 8

"Słuchaj, jestem Polką, nieprzyjemniej mi o tym mówić, ale Jedwabne, pogrom kielecki itd. po wojnie, organizacje zajmujące się wydawaniem Żydów Niemcom w trakcie wojny, getto ławkowe przed wojną - wszystko to Polacy zgotowali Żydom. "

Brednie.

Jedwabne to byla zbrodnia niemiecka, musiala byc, w zadnym pogromie organizowanym przez kilku wiesniaków nie zabito 100% Żydow w jakiejs miejscowosci, poza tym sa swiadkowie wspominajacy o tym, ze zrobilo to gestapo, wszystko na to wskazuje, gdy ekshumowano zwloki bylo tam pelno pociskow, zaden Niemiec nie dalby Polakowi broni.

Pogrom kielecki to co inengo, tamta holota faktycznie wierzyla, ze Zydzi potrzebuja krwi dzieci do macy.

Getto ławkowe to nie byla jakas duza zbrodnia... ba, nikt tam do cholery nie zginął.

"To o wiele mniej niż to, co zrobili im np. Niemcy, ale to chyba naturalne, że nawet przymykając na te sprawy oczy, każdy człowiek ma w sobie wystarczająco dużo empatii aby zrozumieć, że naród który został zdziesiątkowany w taki sposób (to liczby, polecam zapoznanie się i porównanie z Polakami) zasługuje chociażby na szacunek (bo odrodził się praktycznie z niczego). Trudno kwestionować fakt, że Żydzi wiele wycierpieli w ogóle w historii."

Na II wojnie swiatowej wyszli znacznie leiej niz Polacy...

"Setki Ukraińców publicznie przepraszało za Wołyń. To jest kraj w którym ciągle trwają konflikty wewnętrzne i zewnętrzne, nie przeprosiły (skorumpowane przez Rosję) oficjalne władze państwowe - ale byli ambasadorzy, publicyści, rodziny samych zainteresowanych - owszem, przeprosiły. "

Licza sie przeprosiny od panstwa a nie od ludzi ktorzy za to nie odpowiadaja...

"Mówimy o państwie, oczywiście, ale my rząd wybraliśmy demokratycznie, to jego decyzje, można je krytykować, ale nie spodziewaj się, że prędko zerwiemy kontakty międzynarodowe i nie będziemy nikomu pomagać (a tak zasadą "oko za oko" to jedyni którzy nie wyrządzili nam krzywdy są chyba Węgrzy, którzy raczej pomocy nie potrzebują - z kolei w wielu innych wypadkach musimy robić "to co reszta" i chronić naszą pozycję i relacje z silniejszymi państwami). "

To, ze jakis rzad wybrala wiekszosc to powod by go olewac.

"Och, to znowu nie jest prawda, nie jesteśmy niestety krajem otwartym na imigrantów. Zazwyczaj nie czują się u nas najlepiej, zwłaszcza Ci, którzy rzucają się w oczy - a więc Białorusini, Rosjanie czy Ukraińcy jakoś wtapiają się w tłum, Żydzi w jarmułkach, czarnoskórzy i Arabowie już nie."

Kto niby chcialby imigrowac do Polski jak moze np. do Szwajcarii? To glupota.

Aczkolwiek fakt, Polacy sa rozsadniejsi, akurat nietolerancja w stosunku do Murzynow to mit, takie przypadki sa za bardzo naglasniane i tyle.

Do Aravbow rowniez, do Zydow tez..

Zreszta u nas nie bedzie przynajmniej atakow jak w Paryzu i Londynie...

"Uwierz mi, że Romowie - chyba ich masz na myśli pisząc "Cyganie" - "

A Kogo ma miec na mysli? To sa po prostu cyganie i tyle, tak sam ojak Murzyni to Murzyni itd.

"bardziej się pewnie martwią tym, że nie mają państwa, że żyją w skrajnej biedzie i starają się jeszcze w dość heroiczny sposób zachować swoje tradycje i kulturę, a nie tym, dlaczego Polacy się krzywią, jak ich widzą. "

Cyganie to plebs, jaka oni moga miec kulture? Na Syberii mozna im stworzyc jakies panstwo i niech sobie tam zyja... tyle, ze to banda nierobow.

"To co teraz napisałaś, to też po prostu nieprawda. Sposób, w jaki traktowana jest społeczność (głownie młodzież) homo, bi i trans w Polsce pozostawia bardzo wiele do życzenia. Dla osób transseksualnych właściwie nie ma nadziei dopóki nie osiągną dojrzałego wieku i nie będą mogły wyjechać, by żyć w zgodzie ze sobą poza granicami kraju, nawet jednak gdybyśmy mieli fachowych lekarzy, psychologów i specjalistów, stosunek społeczeństwa jest delikatnie mówiąc nieprzychylny. Poczytaj badania np. na temat tego, ilu rodziców przeniosłoby dziecko ze szkoły, gdyby kolega był trans, poszukaj ile jest ośrodków i stron polecających "wyleczenie się" z trans lub homoseksualizmu, jak wiele takich osób ukrywa to bo boi się złego przyjęcia przez rodzinę, pracodawców i przyjaciół (ponad połowa wszystkich deklarujących się). "

Nasze spoleczenstwo reaguje tak na wszelkie dziwadla bo nasz espoleczenstwo nie jest normalne.

Tolerowaci ch mozna, ale jak ktos nie chce ich akceptowac to niech ich nie akceptuje, to ja decyduje o tym z kim zadaja sie moje dzieci a nie panstwo, tak samo ja deccyduje kogo zatrudniam itd.

W Polsce nie ma prawnej dyskrymnacji homosiow itd.

"Koran nie każe im zabijać - to chyba oczywiste, że taka religia byłaby wtedy nielegalna np. w Europie jako sprzeczna z przyjętymi prawami człowieka. Serio, czy miałaś kiedyś w ręku Koran? Wiele tam kontrowersji, ale nie popadajmy w mitomanię."

Zarowno Judaizm jak i islam i chrzescijanstwo kaza zabijac, tutaj zalezy od interpetacji.

"Wielu młodych chłopców na Bliskim Wschodzie widzi, jak amerykańskie samoloty zrzucają bomby na ich kraj. Ci chłopcy często nie mają dużo innych perspektyw na życie w takim miejscu niż walczyć o to, co jak się wydaje, zostało im odebrane. Dlaczego często samobójstwo jest największym aktem patriotyzmu na jaki potrafią się zdobyć, na to składa się wiele różnych czynników. Ale powiem Ci jedno, przyczyny nie są tak proste, jakbyśmy chcieli, i chociaż ataki terrorystyczne ze strony muzułmanów są straszne, tak samo straszne jest to, co dzieje się na Bliskim Wschodzie - na pewno zarabiają na tym rządowe koncerny zbrojeniowe, a zachodni świat ma wspólnego wroga, ale nikt do końca nie wie, jak na to zaradzić."

Amerykanska agresja to co innego.

"A propos wcześniejszej dyskusji - przykro mi to mówić, ale nawet jeśli nie popierasz aborcji, jesteś feministką. Są jego różne odłamy (tutaj również odsyłam do fachowej literatury i stron kilku największych ugrupowań w Polsce), ale to co łączy je wszystkie i co jest jedyną podstawą feminizmu, to równouprawnienie. Feministki walczą o równą pensję dla kobiet i mężczyzn na tych samych stanowiskach, czasami o parytety, kłócą się ze zrzucaniem winy na "wyzywające" kobiety przez gwałcicieli twierdząc, że każdy ma prawo ubierać się tak jak chce i ich ciało nie może być argumentem w żadnej dyskusji - ale aborcja, in vitro i podobne sprawy to indywidualna sprawa każdej kobiety i najczęściej także każdego jej partnera/ki."

Glupoty i tyle.

Zacznijmy od tego, ze feministka nie ma nawet prawa walczyc o tzw. rowne pensje bo o tym decyduje pracodawca, to on posiada kapitał. NIkt nie ma prawa mu tego narzucac, PONADTO kobiety na ogol sa mniej wydajne, to samo stanowisko nic nie zmienia.

Parytet jest zly.

Nie do konca kazdy ma prawo ubierac sie jak chce (sproboj wyjsc w koszuli z podobna hitlera) ale nie o to chodzi.

Dobrze,że jeszcze ktoś myśli...pozdrawiam(i chce mu się pisać i walczyć o prawdę)

ocenił(a) film na 8
dybalska

Odszkodowania Żydom powinni placic Niemcy, akurat to Polska powinna dostawac od Niemcow jeszcze odszkodowania...

Zresztą my mamy wieksze prawa do pieniedzy od Izraela niz Izrael od nas. To Polacy uratowali 300 000 Żydów, a pozniej wielu Zydow z NKWD nas mordowalo.

Imigranci w europie dostaja mase socjalu, dlatego nie chca ruszyc tylka i isc do pracy, rasizm nie ma tu nic do rzeczy.

Murzyni w USA nei moga znaleźć pracy przez chore ustawy rządu, kiedyś bezrobocie wsrod Murzynow bylo mniejsze niz wsrod bialych ,jak rzad USA sie za to wzial, bezrobocie wsrod Murzynow jest 2 razy wieksze.

Panstwo nie ma nikomu pomagac.

użytkownik usunięty
Al_Bundy

Hmm no dyskusja ju troche czasu ma, a tamta dziewczyna nie raczyła mi odpwiedziec - dzięki, ze Ty to zrobiłeś, co do niektórych rzeczy rzeczywiscie mogę sie zgodzić, typu różnice interpretacji Księgi czy fakt, ze getto ławkowe to nie jest jakas duża zbrodnia, inne nadal uważam za przykre nagromadzenie stereotypów dot feminizmu czy imigrantów (tak sie składa, ze społeczność akurat żydowska jest mi bardzo bliska, aktów otwartej nietolerancji spotyka ich dużo, a odmawiania Romom kultury jest troche smieszne, moze jednak wynikać z tego ze mało kto ma z nimi wiecej kontaktu niż chłodna obserwacja żebrzących w tramwaju).
Ciekawi mnie tylko to zdanie - " Panstwo nie ma nikomu pomagac."

A od czego ono jest w takim razie?

ocenił(a) film na 8

II RP pod wzgledem segregacji rasowej itd. nie byla gorsza od USA, pod wzgledem stosunkow do homosiow itd. nie bylismy gorsi od Anglii (o czym ostatnio dobitnie slychac), Polska sie jakos nie wyrozniala pod tym wzgledem.

Żydzi i Cyganie to z reguły nie imigranci... oni tu zyja od setek lat.

Niekiedy spotyka sie brak akceptacji w stosunku do Zydow ale czy nietolerancji...

Cyganie moga praktyktywac sobe co chca, z tym, ze nie moga krasc ani zyc na koszt panstwa.

Panstwo jest po to aby bronic terytorium przed innym panstwem, aby chronic mieszkancow i ich wlasnosci przed innymi osobnikami, aby łapac i karac osoby które zlamaly ustalone przez panstwo prawo... W zasadzie to sa jedyne cele panstwa.

ocenił(a) film na 7

"Tamta dziewczyna nie raczyła mi odpowiedzieć".

Przepraszam, że nie biegam do kompa na każde Twoje zawołanie. To raz. Dwa - pod tą dyskusją pojawia się ileś tam odpowiedzi pod każdym z możliwych postów, a filmweb chyba nie jest przystosowany do tak długiej dyskusji, zawierającej tyle wątków, że pod każdym z nich pojawiają się kolejne "mini - dyskusje", więc zwyczajnie nie zauważyłam. Ale samo to zdanie utwierdziło mnie w przekonaniu, że nie warto z Tobą dyskutować. Ponawiam pytanie - dlaczego ja mam wyszukiwać Ci merytorycznych argumentów, skoro Twój post to bzdura na bzdurze?

ocenił(a) film na 7
Monaco_filmweb

BRAWO BRAWO BRAWO, Ja na Ciebie zagłosuje, Kandyduj!!!

ocenił(a) film na 7
dybalska

A dlaczego nie? Pełnymi garściami korzystają z naszej gościnności i nie potrafią tego uszanować, więc wynocha.
Spróbuj pojechać do nich, wybudować swój kościół i żądać poszanowania swojej religii i kultury.
Blahahaha... hahaha...
W najlepszym wypadku skończysz sponiewierana w jakimś rynsztoku, przelecą cię, oskarżą o rozwiązłość i zamkną w pierdlu.
Poczytaj trochę książek, a dowiesz się, że nawet po 20-30 latach spędzonych w cywilizowanych krajach ich myślenie w ogóle się nie zmienia. Tu są jedynie w stanie uśpienia, a po powrocie w rodzinne strony, po 5 minutach dziczeją i chwilę potem niczym nie różnią się od tubylców. I nie mówię o zwykłych kuchcikach z budki z kebabem, a o wykształconych, dobrze usytuowanych, szanowanych ludziach.
Na czym wg Ciebie ma polegać potępianie ekstremizmu?
Na gadaniu z mównicy?
Na wydawaniu oświadczeń?
Trzeba być naiwnym głupcem żeby wierzyć w takie metody.
Oni mają to w d*pie.
Państwo Islamskie to nie organizacja, to pospolite ruszenie, na którego czele stoi grupa krzykaczy. Krzyczą lotne hasełka, a tłum je kupuje i idzie za nimi. Krzykaczy przybywa i jak czegoś z tym nie zrobimy, to niebawem zapukają do naszych drzwi. W zasadzie oni już tu są.
Jak zapukają do Ciebie, to pewnie powiesz, że tak nie można, że tak się nie robi, a oni zapewne cię zrozumieją i powiedzą: - Ta pani ma rację, chłopaki wracamy do domu...

ocenił(a) film na 8
dybalska

Rownosc płci nie istnieje, ludzie pod zadnym wzgledem nie sa, nie byli i nie beda sobie rowni, rownouprawnienie = rowne prawa, nikt tu nie mowi o rownosci, równe prawa do czegos nie oznacza, ze dane osoby są sobie rowne.

Gwałty na kobietach sa czestrze (ciekawe jak chcesz to zmienic) aczkolwiek bardziej karane.

Tzw. transpłciowcy to banda zboczencow, kto niby sie przejmuje tym 0,5procentowym marginesem?

"rownosc wszystkich plci"

Wystarczy 'rownosci plci", plci jest tylko 2, mozna sie domyslic ktore.

Mniejszosc nie moze mowic wiekszosci co ma robic.

Syjonizm w Polsce byl niepotrzebny, syjonizm byl ruchem z natury zlym, a najlepiej kwitl w komunizmie.

Swoja droga to wystarczy pozbawic ich wszystkich socjali a menelstwo wyjedzie albo sie zmieni, ew. zginei z glodu.,

Monaco_filmweb

Wyjdziesz za mnie!? ;) Miło przeczytać coś takiego i to napisanego przez kobietę. Już mam dosyć kłamstw i nie domówień ze strony lewicowych rządów i mediów. Muzułmańskie ścierwa powinny być utylizowane jak śmieci. Nie wiem jak może ktoś pisać że nie wszyscy muzułmanie są źli skoro ich religia KAŻE zabijać niewiernych w imię ich boga i proroka. NIE MA czegoś takiego jak muzułmanin wierzący nie praktykujący, siedzą cicho kiedy ich mało ale gdy poczują się pewni i silni wychodzi szydło z worka ;) Pozdrawiam i całuję, Damian ;*

ocenił(a) film na 7
Pallantides

Wiesz co, mam słabość do imienia "Damian". Dobra, hajtnijmy się.
Monika. :)

ocenił(a) film na 7
Pallantides

A co do utylizację muzułmańskiego ścierwa - niedawno zdenerwowali Japończyków, którzy wiadomo jak traktują niehonorową śmierć swoich rodaków. Ostro nadepnęli im na odcisk tą publiczną egzekucją. Jest szansa, że oni w końcu postarają się zrobić porządek.

ocenił(a) film na 8
Monaco_filmweb

No patrzcie go - uprzedził mnie ;P A Adrian nie jest ładnie? ;) Japończycy mają tradycje ataków samobójczych, i to na masową skalę z powietrza - może podtemperują ISIS ich własną bronią? ;) A tak na serio, to temat jest naprawdę poważny, ale jakoś nie widzę szans powodzenia w rozszerzeniu muzułmańskiego Lebensraum jeśli oni mnożą sobie wrogów z tygodnia na tydzień. W najmniejszym razie czeka ich izolacjonizm, a my Europejczycy już sobie damy z tymi dzikusami radę. Trzeba wierzyć.

ocenił(a) film na 7
xxadrianxx

Adrian też w porządku. :) Dobra, nie mogę się zdecydować. Albo się pojedynkujecie albo założę odwrócony harem. Albo przyjmiemy, że jeden nie wie o drugim, a ja lecę na dwa fronty, ale kurczę za stara chyba jestem, żeby się w podchody bawić. :D

Monaco_filmweb

To widzę że twoje słabości działają na moją korzyść ;)
Wszystkie kraje powinny brać przykład z Australii która nie daję sobie wchodzić na głowę mniejszością z krajów arabskich, ma patrole wodne które łapią nielegalnych imigrantów z bliskiego wschodu i wysyłają z powrotem tam gdzie ich miejsce ;) https://www.youtube.com/watch?v=rT12WH4a92w

ocenił(a) film na 7
Pallantides

Australia tak bardzo nietolerancyjna!

Ja naprawdę nie rozumiem jak można rozgrzeszać muzułmanów, że większość jest dobra, tyle że w praktyce okazuje się co innego. Nie tak dawno na jedynym źródle wiedzy większości internautów, filmwebie dyskutowałam z lewicową koleżanką, która była oburzona jak ja śmiem twierdzić, że większość muzułmanów to chorzy fanatycy. "Gdyby tak było to wysadziliby w powietrze Londyn, Paryż, Madryt, Berlin". No ale moment, przecież w Londynie, Paryżu i Madrycie już były zamachy, obawiam się, że w Berlinie to tylko kwestia czasu. Że nie wysadzili całych tych miast w powietrze? Łaskawcy. Powinniśmy im chyba za to dziękować. Tylko po co mają niszczyć miasta, w których, de facto, rządzą? A jedyna linia obrony lewaków to właśnie oskarżanie o różnego rodzaju fobie. Dyskryminacja nie bierze się z niczego.

ocenił(a) film na 7
Monaco_filmweb

Facebooku, nie filmwebie. :P Szkoda, że nie ma jak edytować.

Monaco_filmweb

Trzeba nazywać rzeczy po imieniu, islam to nie religia a system polityczny. Aż chce się zacytować "Diunę" Franka Herberta: "Kiedy religia i polityka jadą na tym samym wozie, ci, co powożą, wierzą, że nic nie może im stanąć na drodze. Zaczynają pędzić na łeb na szyję i nie pamiętają, że pędzącemu na oślep człowiekowi ukazuje się przepaść, kiedy już jest za późno."

W końcu te szmatogłowe barany przekroczą pewną znośną granice i ludzie wezmą się za nich sami, choć w sumie to już ma miejsce w Anglii ---> Christian Patrol, bojówka patrolująca muzułmańskie dzielnice.

Trzeba było tej lewicowej, postępowej koleżance polecić otwarcie koranu na dowolnej stronie, może zmieniła by wtedy zdanie ;)

Mamy też lekki oksymoron w lewicowej filozofii, z jednej strony promują muzułmanizm który kobietę i jej prawa umiejscawia za kozami i nakazuję zabijać osoby homoseksualne i rozwiązłe a z drugiej jakże wyemancypowane do bólu ultrafeministki które najchętniej chciałyby być tak naprawdę ponad mężczyznami a nie na równi, związki homoseksualne i jakże gorszące parady i inne odchylenia umysłowe oraz rozwiązłość ;)

P.S Dzięki za zaproszenie ;))

ocenił(a) film na 7
Pallantides

To nie jedyny oksymoron. Drugim jest sprzeciwianie się karze śmierci, ale aborcja - jak najbardziej, czemu nie. :) No i zapominają, że tolerować oznacza ni mniej, ni więcej, ale znosić czyjąś obecność i istnienie, a nie kochać za odstępstwa od normy.

Co do muzułmanów to tam się już między sobą zaczynają buntować - nie tak dawno czytałam o grupie bojowniczek, które strzelają do muzułmanów za to jak traktują kobiety i do czego je zmuszają. Chociaż podejrzewam, że tam większość tych dziewczyn muzułmanie już wyłapali i wymordowali.

Jeszcze co do moich słów na początku: "Dobry muzułmanin to martwy muzułmanin" - oni sami tak to widzą. Dla nich śmierć z rąk niewiernych w imieniu Mahometa to największy zaszczyt. Tak im piorą mózgi, że oni o niczym innym nie marzą. Zamachowcy samobójcy, którzy nie należą do żadnej organizacji terrorystycznej sami kombinują sobie bomby, żeby móc się wysadzic gdzieś, gdzie będzie jak najwięcej ludzi. Chcą wiecznej chwały i całego zastępu dziewic czy co tam im zostało obiecane (swoją drogą też logiczni - tak kochają dziewice, ale ich chora religia nakazuje im "posiąść" jak najwięcej kobiet, czy tego chcą czy nie - także małe dziewczynki. niedługo ciężko im będzie znaleźć dziewicę wśród dziewczynek w wieku przedszkolnym - straszne to jest ;( ), a jednocześnie wysławiania swojego imienia, bo tak, oto on poświęcił swoje życie Mahometowi. Fanatyzm w żadnej postaci nie jest dobry, a religia islamska opiera się właśnie na fanatyzmie - wystarczy spojrzeć na te wszystkie zasady religijne, które nimi kierują. To jest fanatyzm. A potem płynnie przechodzimy do zamachów terrorystycznych, bo przecież bóg kazał zabijać niewiernych.

Zaczytany w "Diunie", no, no. Twoje szanse na ożenek rosną. :D

ocenił(a) film na 8
Monaco_filmweb

Kurczę, chyba muszę gonić wynik ;) wracam patrzeć na 'moich' Muzułmanów... trening (nie)tolerancji mam na co dzień. I oczywiście - nie wszyscy są źli. Ale tu nje o to chodzi, a argumentów padło już nadto.

ocenił(a) film na 7
xxadrianxx

Znowu wdałam się w dyskusję z lewakami, tym razem o wyborach filmów Oscarowych. I mimo że mam ileś tam argumentów - nie przegadam, bo oni wiedzą lepiej.

ocenił(a) film na 7
Monaco_filmweb

Ja się Tobie, w odróżnieniu od kolegów wyżej, nie oświadczę - mam żonę i nie szukam innej - chciałem jedynie napisać, że twoje wypowiedzi robią duże wrażenie. Dawno nie czytałem tylu mądrych, zrównoważonych i jednocześnie nienasączonych jadem słów, mimo że piszesz o polityce, konfliktach międzynarodowych, aborcji, religiach i innych drażliwych tematach. Rzadko spotykane zjawisko w polskim internecie.
Szkoda że ludzie twojego pokroju nie decydują o obecnym kształcie Polski i Europy, bo duży głos rozsądku od Ciebie płynie.
Muzułmanie są w Europie gośćmi, my jesteśmy gospodarzami i jeżeli goście nadużywają gościny, to powinni opuścić nasz dom. Bolesne to, ale tylko z naszego punktu widzenia. W ich cywilizacji naruszenie zasad kulturowych czy religijnych, zwłaszcza przez kobiety, często kończy się tragicznie, choćby głośny ostatnio przypadek zgwałconej Norweżki.
Oni się z nami nie cackają, gdzieś mają konwencje międzynarodowe, prawa człowieka, zamykają nas w więzieniach za pocałunek na ulicy, chcą to ucinają głowy, ich prawo lokalne jest ponad wszystko, nie interesuje ich nasze wyznanie, kultura ani pochodzenie, dlatego nie powinniśmy traktować ich inną miarą. Powinniśmy chronić nasze domy i jeżeli jest taka konieczność - a na chwilę obecną jest - zamknąć dla nich drzwi. Zamknąć póki nie jest za późno.
W tej kwestii, oraz większości innych poglądów zgadzam się z Tobą. Jedyne czego mogę się czepić, to twojej awersji do czarnych.
Kolor skóry to nie stan umysłu, ani kultura ani religia. To tylko więcej pigmentu w skórze.

ocenił(a) film na 8
tentego

Trochę lżej na sercu się robi na tej stronie; człowiek pomyślałby, że jest w zdecydowanej mniejszości w swoich przekonaniach, a tu nie jest tak źle, się okazuje. A z Murzynami to tak profilaktycznie koleżanka pewnie miała na myśli - po co ryzykować mieszanie ras skoro jest dobrze jak jest, a dziedzictwo białej Europy wobec 'dziedzictwa' kulturowo-naukowego Afryki czy Dalekiego Wschodu to... szkoda nawet wymyślać porównania.
P.S. Swoją drogą strach wprost dzisiaj wyrażać swoje przekonania, nie znasz minuty gdy zostaniesz za nie napiętnowany przez 'proliberalne' i poprawnie polityczne organa ;) nie mówiąc o śledzących nasz każdy krok googlowych Illuminatach ;D

ocenił(a) film na 7
tentego

Tentego - Spieszę wyjaśnić - nie mam awersji do czarnych. W klubie, któremu kibicuję są dwie czarnoskóre dziewczyny, które uwielbiam, a Denzel Washington jest jednym z moich ulubionych aktorów. Chodzi mi jedynie o to, że obok czarnoskórych ludzi, którzy w zgodzie i z poszanowaniem praw obu ras żyją z białymi, są również inni. Statystycznie rzecz ujmując w USA najwięcej przestępstw popełniają czarnoskórzy, ale wiadomo - to tylko statystyka. Ja mam konkretnie na myśli ataki na policjantów za zastrzelenie czarnoskórych - od razu pojawia się oburzenie, że zrobili to dlatego, żeby zabić czarnego. A w większości (w sumie nie spotkałam się z żadnym) przypadków tak nie jest. Niedawno uniewinnili policjantów, bo zastrzelony przez nich czarnoskóry mężczyzna był już notowany za napaści na sklepy, pobicia i włamania, a tuż przed zastrzeleniem był agresywny wobec policjanta, próbował go bić i odebrać broń. Mimo ostrzeżeń. W końcu policjant zrobił to, co stróż prawa w takiej chwili zrobić musi. Druga sytuacja to zastrzelenie czarnoskórego dwunastoletniego chłopca. Policjanci ostrzegali, żeby chłopiec opuścił broń, ten widocznie wziął to za zabawę. Świadkowie twierdzą, że ostrzeżeń było trzy. Ponadto chłopiec odkleił jaskrawą naklejkę, która odróżnia zabawkową broń od tej prawdziwej. Ciężko mi stwierdzić, czy policjanci faktycznie nie mogli ocenić ze swojego miejsca czy naprawdę nie mają do czynienia z dzieckiem - przecież po dwunastolatku widać, że jest niższy i drobniejszy od dorosłego mężczyzny. To jest jedyna sprawa, która mnie tutaj nurtuje. Wątpię jednak, żeby policjanci specjalnie strzelali do czarnego dzieciaka. Nie zmienia to jednak faktu, że w tej sprawie przede wszystkim szkoda młodego chłopaka, dzieciaka jeszcze. Dlatego napisałam, ze nie mam nic do czarnoskórych ludzi, nie lubię czarnuchów - mam tu na myśli tych typowych czarnoskórych, którzy zamykają się w tych swoich dzielnicach i w dużej większości przechodzą na złą drogę. To tyle. Co do braku oświadczyn - no trudno, z dwójką mężów będę miała wystarczająco problemów na głowie i tak. ;)
Adrianie, nawet nie do końca o to, bo w wyniku wyłapywania niewolników, to dużo czarnoskórych w niektórych krajach europejskich (głównie Francja i Wielka Brytania) już jest, ale o co konkretnie mi chodziło wyjaśniłam mam nadzieję wyżej. :)
Pallantides - w końcu zejdziemy i na forum filmowym pogadamy o filmie. Jaka miła odmiana. Film dobry, solidnie zrobiony. Dwójka aktorów (Kyle i jego żona), bardzo mi się podobała, niestety reszta nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Film bardzo kojarzył mi się z "The Hurt Locker" - tu snajper, tam saper, wojna ta sama, a konstrukcja filmu bardzo podobna(tutaj odliczanie kolejnych misji, tam odliczanie dni do zakończenia danej misji). Na pewno dobry film, ale czy na Oscary? Tutaj już nie jestem przekonana. Ale nie wiem do końca jaką miał konkurencję.