5,5 89  ocen
5,5 10 1 89
Spitfire
powrót do forum filmu Spitfire

"SZPIEG W SPÓDNICY". Taki tytuł był na kasecie VHS wydanej przez firmę POLMEDIA.

markus1511_2

Nie pamiętam takiego dystrybutora jak Polmedia. :-(

Chlor_3

Czyli masz krótką pamięć:) http://thepolishvhs.pl/dystrybucja/polmedia/

jarkaz63

Rzeczywiście teraz sobie przypomniałem jak zobaczyłem to biało czerwone logo. Natomiast pamięć to swoją drogą już też chyba szwankuje. :-) Dzięki za przypomnienie. Pozdrawiam. :-)

ocenił(a) film na 6
Chlor_3

Polmedia powstała zaraz po zniknięciu firmy VIM.
 Prawdopodobnie przejęli ich kontrakty, bo wydawali filmy w większości od tych samych  producentów  czy światowych dystrybutorów.

Montago

VIM to kultowy dystrybutor, nie sposób go zapomnieć. :-) Dziękuję za cenną informację i pozdrawiam. :-)

ocenił(a) film na 6
Chlor_3

Też pozdrawiam :)
Dobrze np. Polmedię pamiętam, bo prowadziliśmy naszą Wypożyczalnie Kaset Video grubo ponad 10 lat, więc siłą rzeczy "siedziałem" w tych tematach, tym bardziej że w latach 90-tych można było spotkać osobiście przedstawicieli dystrybutorów na targach Video w Katowickim Spodku.
Czasem z nimi rozmawialiśmy np. o planach dystrybucji kolejnych filmów :D
Choć przyznam że patrząc na kolekcję na stronie PolishVHS widzę wielu małych dystrybutorów pierwszy raz w życiu.
Chociaż mieliśmy z 4000 kaset, to w przeważającej mierze dużych, uznanych dystrybutorów...

Montago

Ooo widzę że kolega z samego jądra branży więc znasz temat od podszewki. :-) Lata 90 to były czasy w tej branży. Znajomy który miał wypożyczalnie pojechał do Warszawy do jakiejś firmy sprzedającej VHS to był w szoku jak zobaczył kilkanaście magnetowidów pracujących na pełnych obrotach i tworzących kolejne kopie filmów. :-) Znam też przypadek kiedy facio sprzedał całą wypożyczalnię drugiemu bez żadnych załatwien z dystrybutorami odnośnie praw autorskich i zrobił się smród. :-) Ale wracając do tematu to rzeczywiście czasem się zastanawiam gdzie się podziewały kasety tych nieznanych dystrybutorów, skoro w moim mieście przez lata było około 50 wypożyczalni i również nie miałem przyjemności ich spotkać.