PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=151459}
5,3 87  ocen
5,3 10 1 87
Strach na wróble
powrót do forum filmu Strach na wróble

Dla mnie film bardzo udany. Zachowany archaiczny klimat kina japońskiego (wg mnie lekko zainspirowany tradycyjnym teatrem Kabuki). Świetny, komponujący się do całości soundtrack. Film nie jest typowym horrorem-straszakiem, a jego siłę stanowi fakt, iż od pierwszych do ostatnich minut stwarza u widza sukcesywnie rosnący niepokój. Dodatkowo zuchwale intryguje. Wyjątkowość filmu polega przede wszystkim na doskonale zobrazowanych tradycjach japońskiego folkloru (którego w filmie jest sporo - i dobrze), na bazie którego zbudowano scenariusz. Fabuła jest leniwie i poetycko prowadzona wśród pięknych, rozmytych mgłą i deszczem malowniczych wiejskich górskich pejzaży, lecz umiejętnie zbalansowana nieustannie wzrastającym niepokojem. Dialogi w filmie stanowią jedynie tło, co jest tutaj wielkim atutem. Dodam, że właśnie takie rozwiązania determinują niepowtarzalny klimat Kakashi. Połączony z doskonałą muzyką, film wg mnie zasługuje na wysoką ocenę. Pod względem kolorystycznym Kakashi kojarzy mi się z wybitnym filmem Takeshi Kitano: Dolls.
Nudny i nieciekawy może być jedynie w opinii koneserów kina akcji lub widzów preferujących kino ery popkultury. Film polecam zatem wszystkim innym :)