PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=347521}
4,6 275  ocen
4,6 10 1 275
Subconscious Cruelty
powrót do forum filmu Subconscious Cruelty

po tytule i plakacie spodziewałem się czegoś ekstremalnego, ale to i tak przeszło moje oczekiwania. Tak jak napisali moi przedmówcy, film miejscami jest bardzo drastyczny, krwawy, perwersyjny i "zeschizowany". Ta ostatnia cecha sprawia, że bardzo trudno jest wychwycić jakikolwiek sens tego dzieła, nikt tutaj jak na razie nie pokusił się o żadną interpretację i ja też się nie odważę, przynajmniej nie po jednym seansie. Właśnie to bezsensowne wręcz pokręcenie fabuły i nadmierna symbolika to największe minusy filmu. Na plus jeszcze bardzo dobre zdjęcia i klimatyczna muzyka.

ocenił(a) film na 9
guliver_filmweb

moje oczekiwania także przeszło i to całkiem sporo... film nie miał jakiegoś konkretnego przesłania, miał jedynie oddziaływać na naszą psychikę, wprowadzać nieco zamętu do naszego mózgu. ot, taka dygresja na temat życia i śmierci. bardzo krwawa dygresja

ocenił(a) film na 7
tomus1125

Nie podoba mi się gdy reżyser nakręci jakiś bełkot w którym sam nie wie co chciał przekazać. Lubię takie dziwne, pokręcone filmy, ale tylko wtedy jeśli są one w jakimś stopniu wytłumaczalne i jest szansa doszukać się drugiego dna. Tutaj było jak dla mnie za dużo abstrakcji i dlatego wystawiłem taką ocenę; gdyby dało się z tego coś więcej zrozumieć na pewno dałbym wyżej, pewnie kiedyś jeszcze wrócę do tego filmu bo jednak bardzo mnie zaintrygował.

ocenił(a) film na 9
guliver_filmweb

no cóż... ja po nim nie byłem w stanie zebrać myśli, kłębiły mi sie one bezwładnie pod czaszką i to raczej te mniej racjonalne.
także muszę do niego jeszcze wrócić, aczkolwiek i tak robi porządne wrażenie.

ocenił(a) film na 9
guliver_filmweb

ale co do tego co napisałeś o poziomie ekstremy w tym filmie...
jest pod tym względem zdecydowanie dobry.

ocenił(a) film na 7
guliver_filmweb

Sam się sobie dziwię ale po ponownym obejrzeniu podnoszę ocenę na 7. Wydaje mi się że tym razem załapałem ogólny sens tego dzieła, w każdym razie udało mi się to lepiej niż za pierwszym razem. Dokładne interpretowanie każdej sceny mija się z celem, bo ten film w zamierzeniu miał być surrealisty, oniryczny, z dużą ilością niedomówień. Tym razem bardziej niż na brutalności i stopniu "odrzucenia" od ekranu skupiłem się na treści i w przeciwieństwie do pierwszego seansu, teraz nawet przez chwilę się nie nudziłem.

ocenił(a) film na 7
guliver_filmweb

Jeszcze fajna scena z porodem i pępowinką, choć sam new born bardzo sztuczny.

guliver_filmweb

gdzie mogę obejrzeć ten film? Szukam o godziny i na żadnej stronie tego nie ma.

xpAdik78

na youTube