PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10051631}

Substancja

The Substance
2024
6,7 93 tys. ocen
6,7 10 1 93456
8,0 93 krytyków
Substancja
powrót do forum filmu Substancja

To już teraz opinia: "Totalnie po****any" trafia na plakat? Wkraczamy w erę patoplakatów? Czy tylko dla mnie to jest żałosne, czy to jest już norma, a ja wcześniej czegoś takiego widziałem? No dramat... Fantastyczna opinia, taka elokwentna i rzeczowa. Idealna na promocję filmu, który pewnie będzie spoko - nie wiem, ale dali by se siana z takimi cukierkami. Ale co ja tam wiem.. :P

ocenił(a) film na 4
mikerulezz

Absolutnie przeciwnie. Gdybym był idiotą i typowym userem takiego serwisu to dawałbym albo 1 albo 10 bo tak kierowały by mną uczucia. Ale tak nie robię, bo mam zdolności analitycznego myślenia oraz doceniania dobrego rzemiosła. Pierwsza połowa filmu jest zrealizowana z wielką finezją. Dużo genialnych zdjęć, dużo dobrych dźwieków i bardzo pulsujący montaż. Doceniając tę dobrze wykonaną pracę, dałem 4. Gdyby druga połowa nie była tak pusta i durna to było by 8. Pretty logiczne i uzasadnione wręcz matematycznie.

emkacper

"Pretty" haha. Nie dość, że homo to jeszcze albo emigrancik albo wielki i mądry gracz gierek wideo.

voytek23

Ale ten film jest rzeczywiście "Totalnie po****any", więc przynajmniej nie kłamią

ocenił(a) film na 5
borsuk_bojowy

No to mogli napisać "film popolupo" ;P

voytek23

Tak, straszne sprostaczenie. Zgadzam się, też mnie to drażni. Ale bardziej smuci, bo chyba w jakimś stopniu pokazuje w jakim kierunku idzie ten chory świat.

ocenił(a) film na 7
voytek23

Tam jest błąd, brakuje literki, poje...e pisze się przez "ch"

ocenił(a) film na 6
voytek23

Jeśli film rzeczywiście jest "totalnie po***any", to z tym plakatem wszystko jest w porządku.

ocenił(a) film na 9
Lukasz_Gugulski

Ten film nie jest poje..... , trzeba mieć mózg żeby go zrozumieć.

ocenił(a) film na 6
miki4you

Trzeba też mieć mózg, by wziąć pod uwagę, że to na plakacie to może być pochwała.

ocenił(a) film na 8
voytek23

Dokładnie po to jest tam wulgaryzm żeby potem taki ktoś jak ty musiał napisać o tym w internecie i zrobić z tego problem :) tak to właśnie działa

voytek23

JJak na horror, który i tak nie jest skierowany dla dzieci, to mam to gdzieś, no ale faktycznie coś dziwnego dzieje się z tym marketingiem. Należy też jednak pamiętać, że kino to nie to samo co teatr!

voytek23

To jest żałosne i zniechęcające. Przekaz dla patusów znających tylko takie słowa w języku polskim.

ocenił(a) film na 7
voytek23

Jak już muszą pisać wulgaryzmy na okładkach, plakatach i w tytułach, to niech przynajmniej się nie autocenzurują, bo to takie na pół gwizdka.

voytek23

Kiedy on właśnie był po****ny i chyba nie da się tego za bardzo ładniej powiedzieć patrząc po minach ludzi jak dziś w kinie włączyli światła na napisach xD

ocenił(a) film na 7
voytek23

Widziałem i potwierdzam "totalnie poj...". Nie doszukujcie się w nim głębszego przesłania, bo go nie ma. Utopiono je we flakach i krwi.

ocenił(a) film na 10
Przemek_32_fw

hahaha, nie ma przesłania .....mega tępy jesteś :))

ocenił(a) film na 10
voytek23

wulgaryzm przyjął się już lata temu, w polsce mam wrażenie, rzuciła go oficjalnie 1 raz Kayah ze sceny wielokrotnie. Młodzież to podchwyciła i tak poszło. Język ewoluuje, można używać takich słów do podkreślenia lub skrótowego opisania czegoś, jak najbardziej. Tutaj w ogóle z kropkami jest, kompletnie mi to nie przeszkadza. Natomiast razi, gdy ktoś w mowie potocznej używa takich słów, jak przecinków, bez kontekstu sytuacyjnego, ot z przyzwyczajenia albo braku słownictwa. A już jak robi tak kobieta, to razi podwójnie.

ocenił(a) film na 6
voytek23

To jest żałosna norma. Jakoś trzeba dotrzeć z przekazem do tych, którzy ***** ***

ocenił(a) film na 6
voytek23

Plakat to marketing, nie sztuka.

ocenił(a) film na 8
voytek23

Też mi się to hasło nie podoba. Słabe to jest.

ocenił(a) film na 10
voytek23

Dramatyzujesz. Film to petarda

voytek23

Szczerze jako osoba wyczekująca na zobaczenie tego filmu, zgadzam sie. Zenujaco sie na to patrzy po prostu. Fajny temat, a promocja jak na biografie popka.

ocenił(a) film na 5
voytek23

Niestety mi tez nie przypadlo to do gusry,nie wiem nad czym zachwyt

ocenił(a) film na 8
voytek23

Film mi się podobał. Na plakat nie zwróciłem nawet uwagi, ale w sumie masz racje.

ocenił(a) film na 8
voytek23

ale masz problemy w zyciu, takie slogany byly akurat modne przy promocji filmow drugiej polowy lat 90, wiec to tylko pokazuje jakim jestes "specem" od filmu

voytek23

To przekaz do 8 gwiazdek, że wkraczamy w świat bez hamulców.

ocenił(a) film na 1
voytek23

Ten film jest w sumie poje... zapomnieli tylko dopisać niżej" "niewarty straconego czasu i pieniedzy"

voytek23

Granica się przesuwa, a wszyscy klaszczą. Niech mnie nazwą konserwą, lecz pora już na biblijny potop.

ocenił(a) film na 8
voytek23

Cieszy mnie, że ten wątek ma najwięcej łapek w górę ze wszystkich pod filmem. Czyli jest nadzieja.

ocenił(a) film na 6
voytek23

Nie ma to jak pisać że "TERAZ" jakoś jest, bo na jakimś plakacie ktoś użył wulgaryzmu i to zacenzurowanego. Naprawdę nie wiem jak nudne musisz mieć życie, żeby o takie coś się zesrać xD

ocenił(a) film na 8
PinkySuavo

Naprawdę nie wiem jak nudne musisz mieć życie, żeby poświęcać swój czas na pisanie w necie innym obcym ludziom, że mają nudne życie.

ocenił(a) film na 6
kiniusza

relatywnie nudne

ocenił(a) film na 8
voytek23

Tekst adresowany dla widzów którzy tylko tyle wyniosą z obejrzenia tego filmu. Nie wiem co gorsze.

voytek23

Tak, tylko ty masz z tym problem. Dorośnij.

ocenił(a) film na 9
voytek23

Bardzo mnie cieszy, że ktoś jeszcze zauważa takie "rzeczy" - czyli przekraczanie pewnych granic w publicznym przekazie, które nigdy nie powinny zostać przekroczone.
Żeby była jasność - sam nie mam nic przeciwko "mocnemu/dosadnemu" przekazowi, ale jednocześnie mam świadomość, że tzw. "przekaz publiczny" dociera do odbiorców KAŻDEGO rodzaju i z każdym tzw. "rodzajem wrażliwości", a zatem prawdopodobnie jakiś sześciolatek zapyta swoich rodziców widząc ten plakat w miejscu publicznym: "a co to znaczy 'poj***ny'?"
Nie demoralizujmy niepotrzebnie społeczeństwa, a  w szczególności naszej młodzieży- bo naprawdę mamy na to realny wpływ. KAŻDY z nas ma na to wpływ - czy ma dzieci, czy też nie.
Ktoś zaraz powie, że dziecko więcej osłucha się i zobaczy niecenzuralnych słów i widoków w szkole niż w tych filmach...ale przepraszam- dziecko które się tym niecenzuralnych przekazem posługuje "wynosi to" z  domu... więc drogie patusy przestańcie usprawiedliwiać swoje pato-akcje i wyuczone w ten sposób pato-zachowania swoich pociech. Ogarnij siebie i swoje dzieci (poświęcajcie im SWÓJ czas przede wszystkim - zamiast dawać kolejne "ekrany' (tablety, komórki, tv i komputery) i internet jako "zajęcie", które je (niedo)rozwija.
Pozdrawiam
A Autorowi postu gratuluję i bardzo dziękuję bo temat, który poruszył jest dla mnie szczególnie ważny. Mam nadzieję, że nie tylko dla mnie...
Odnośnie filmu natomiast - bardzo dobry. Dosadny, ale porusza dosyć ważne tematy takie jak akceptacja samego siebie niezależnie od tego jakie "niedoskonałości" posiada się w opinii otoczenia (które często jest po prostu toksyczne...). Polecam

voytek23

To reklama, nie kultura. Ma działać. Jak widać działa, bo nieważne jak mówią, ważne że mówią.

voytek23

Promocja to znaczy kampania mająca zapewnić kasę i rozgłos (czyli też kasę). Kij w tyłku z nikogo nie robi znawcy.

voytek23

Owszem, można spotkać o wiele gorsze rzeczy, jak np. napisy na niesławnych krówkach, a promocja zadziałała, ale w myśl zasady "co za dużo, to niezdrowo", to i taka promocja nie powinna się pojawiać zbyt często, bo stanie się nazbyt przewidywalna. Też do mnie nie przemawia argument, że "dziecko i tak nasłucha się przekleństw na placu zabaw albo w szkole", a osobie wypowiadającej te słowa, powiedziałbym, czy to znaczy, że można w obecności dziecka kląć ile wlezie. Dzieci to odbicie naszego świata i dlatego należy świecić przykładem.

ocenił(a) film na 8
voytek23

Ja tam jakimś przeciwnikiem używania kolokwializmów nie jestem, ale jak to zobaczylem to też miałem typowe WTF. No cóz, film może i poje*any, od zawsze były kręcone poje*ane filmy. Weźmy sobie taką Świętą Górę chociażby. No i okej, tylko kiedyś nikomu by nie przyszło do głowy, żeby wrzucać takie hasło na plakat. Jest progressss

ocenił(a) film na 2
voytek23

Zgadza sie , kompletne dno -- za chwile sie doczekamy plakatu z opisem - ON MA 30 cm PENISA !!!!

voytek23

Nie pruj się tak boomer. Naprawdę razi cię sformułowanie "totalnie porąbany"? xd

Yatzeck_2

Nie chodzi o to, że jest "porąbany". Naprawdę w tym słowie byłaby cenzura? Mówi się jednak o oburzeniu, że dzieci od małego mają być przyzwyczajane do rynsztoka. Sam filmu nie oglądałem i do tego, czy opinia z plakatu pasuje, nie potrafię się odnieść.

ocenił(a) film na 5
voytek23

Po obejrzeniu ostatniej części tego filmu przyznaję, że ta opinia z plakatu idealnie do niego pasuje, bo aktu 3 inaczej się opisać nie da. No dobra, da się, ale nawet nie warto się wysilać. Kompletnie zepsuł cały film i ciągnął się niemiłosiernie nie wiadomo w zasadzie po co...

voytek23

A taki plakat pojawia się w "filmie dnia". Jednakże jest po angielsku jeszcze "Totally f***ing insane"

voytek23

Popieram opinię "voytek23" w 100%. Mam identyczne odczucia.

ocenił(a) film na 1
voytek23

Nie. Zrób coś dla siebie. Wyjdź z psem na spacer, idź z kumplem na piwo. Pomajsterkuj w garażu albo po prostu się wyśpij. Czerp garściami z mojego doświadczenia i nie marnuj życia na oglądanie tej kupy

ocenił(a) film na 10
Fraxina

Widzę, że masz "kupę" doświadczenia życiowego. Aż się zastanawiam, czy mówisz o filmie, czy o tym, co ci się w gatkach rozlało.

voytek23

Odemnie jedyneczka poczułem się jak prawdziwy krytyk. Nie widzę sensu nawet tego opisywać.

ocenił(a) film na 9
voytek23

Nie ma to jak ocenić film po plakacie . Masakra . Ludzie co z wami??