PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=825}

Szósty zmysł

The Sixth Sense
1999
7,8 635 tys. ocen
7,8 10 1 635282
7,5 53 krytyków
Szósty zmysł
powrót do forum filmu Szósty zmysł

kiedy ten chłopiec przekazuje ojcu tej dziewczynki, płytę na pogrzebie..W ogóle cały film jest super!

masachiko

Zdaje mi się, że gdy chwyta za klamkę, by wejść do jej pokoju po tę płytę, to na okrągłej klamce widać tylko jego odbicie, mimo że doktor stoi za nim. Takie niuanse świadczą o sporym dopracowaniu filmu.

ocenił(a) film na 9
ramsz

Rewelacja, podnies ocene o jeden :)

użytkownik usunięty
ramsz

też mi się tak wydaje, właśnie zwróciłam na to szczególną uwagę.

ocenił(a) film na 8
ramsz

A ja uwazam, ze to celowy zabieg SPOILER........................... biorac pod uwage zakonczenie filmu.

Tinn

No raczej. To właśnie mam na myśli pisząc "o sporym dopracowaniu filmu".

ocenił(a) film na 8
ramsz

A widzisz, uznalam, ze to sarkazm, gdy mowisz o sporym dopracowaniu filmu. Zatem honor zwracam ;)

ocenił(a) film na 6
ramsz

Również przyglądałem się tej klamce, ale doktorka było widać. Nie wiem, może mam jakieś urojenia albo to Wy za bardzo zasugerowaliście sobie, że doktorka nie powinno tam być, więc go też nie zobaczyliście.

Lepkam

Bo "duchy widzą tylko to, co chcą zobaczyć" :). A tak na serio: zaintrygowaliście mnie tą klamką, chyba muszę jeszcze raz obejrzeć film.

ocenił(a) film na 6
sand_witch101

Ja też. :P Śpieszmy się, bo w TV tego dłuugo nie będzie, a online będzie można to zobaczyć raczej do 26 stycznia, bo później ACTA wejdzie (chociaż mam nadzieję, że petycję pomogą).

Lepkam

Może i tak. Nie mam pewności. Dlatego jest napisane, że "zdaje mi się" ;) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
ramsz

Tak czy siak, obejrzę jeszcze raz ten fragment. :)

ocenił(a) film na 10
masachiko

moja "ulubiona", ale i nie ulubiona, bo straszna :D scena to ta, w której mały idzie w nocy do łazienki, jest cisza i nagle za jego plecami przechodzi babka w szlafroku. Niby nic się nie dzieje, nikt nie ginie, nikt nikogo nie bije, nie wyzywa..., a mimo że film oglądałam i doskonale wiedziałam co zaraz będzie, znów podskoczyłam w fotelu ;)

ocenił(a) film na 9
lia_13

To zapros mnie nastepnym razem :)

ocenił(a) film na 10
krzysiekk123

a co, otoczysz mnie swoim silnym, męskim ramieniem? ;)

użytkownik usunięty
lia_13

haha padłam <3

ocenił(a) film na 9
lia_13

Tak, na dobry poczatek.

ocenił(a) film na 7
masachiko

To nie była płyta, tylko kaseta VHS. ;-)

ocenił(a) film na 9
impassive

bez różnicy, ważne co na niej było ;P

ocenił(a) film na 9
PaniDod

Ten film składa się z moich ulubionych scen:

-Cole wyjawia Malcolmowi, że widzi duchy
- Malcolm mówi do śpiącej żony
- Malcolm zdaje sobie sprawę, że jest duchem
- Rozmowa Cole'a z matką w samochodzie gdy ten wspomina o swojej babci
- Pokazanie kasety ojcu.

Po prostu jeden z tych genialnych filmów

ocenił(a) film na 9
Arkadiuszk44

oo dokładnie, te sceny najlepiej zapadają w pamięć :)

ocenił(a) film na 10
PaniDod

Scena kiedy ten psychol stoi nagi w łazience i widz czuje przez skórę, że doktor żywy z tego nie wyjdzie również jest mocna!

ocenił(a) film na 10
Arkadiuszk44

Dokładnie te sceny są super zresztą jak cały film :)

użytkownik usunięty
masachiko

a ja najbardziej zapamiętałam scenę wiszących ludzi w szkole, pamiętam jak miałam z 6-7 lat i pierwszy raz oglądałam ten film i tylko to z niego zapamiętałam zresztą do tej pory za każdym razem najbardziej kojarzy mi się z tą sceną jak mały nie chce patrzeć a tamci wiszą.

ocenił(a) film na 10

E tam, Standey Jąkała też mi się podobał. Poza tym wszystkie duchy mają tu swój charakterek.

ocenił(a) film na 7
masachiko

Mógłby ktoś napisać, co było na tej płycie? (a raczej kasecie) bo tą jedną, jedyną scenę filmu przegapiłam..

ocenił(a) film na 9
maybe_i

A co z tego bede mial? :)

ocenił(a) film na 7
krzysiekk123

dozgonną wdzięczność? ;p

ocenił(a) film na 9
maybe_i

No na kasecie bylo jak matka a raczej macocha bo matka by czegos takiego nie zrobila...wlala jakas trucizne do zupy i dala ja tej dziewczynce, ktora nawiedzila Cola.

ocenił(a) film na 10
krzysiekk123

Matki również tak postępują. Poczytaj o zepole Munchhausena. Kobiety wywołują u swoich dzieci choroby z narażeniem życia aby być w szpitalu w centrum uwagi(jakoś tak).

ocenił(a) film na 10
maybe_i

Ja Ci napiszę:) Na tej kasecie ta dziewczynka nagrywała swój mały teatrzyk i przy okazji jak ta matka dolewała jej do zupy truciznę.

ocenił(a) film na 7
masachiko

czyli co? matka ja zabila?

ocenił(a) film na 10
maybe_i

Dokładnie! Na pogrzebie były już plotki, że druga dziewczynka(siostra) również zaczyna chorować jak ta zmarła a ten ojciec po obejrzeniu tej płyty mówi do żony "Nie pozwalałaś jej wyzdrowieć".

ocenił(a) film na 7
masachiko

dziekuje (:

ocenił(a) film na 9
maybe_i

a ja? a co ze mna? zapomnialas mi podziekowac!

ocenił(a) film na 7
krzysiekk123

nie napisalam komu dziekuje. moze podziekowania dotyczyly tez Ciebie xp

ocenił(a) film na 10
masachiko

Jeśli można się włączyć do dyskusji, to moją ulubioną sceną, właściwie scenami, bo są dwie to:
- gdy Cole rozmawia z matką w samochodzie
- gdy ten psycholog dowiaduje się, że nie żyje, zaskakujący zwrot akcji.
Wnioskuje, że każdy kto tu się udziela nie przypuszczał, że ten psycholog nie żyje.
Film oglądałam, o ile dobrze pamiętam 2 dni temu.

ocenił(a) film na 10
Collision

Tak! Te sceny również powalają..właściwie nie ma takich scen, które nie wywarłyby wrażenia! Film jest mocny choć ma już troszkę lat. Serdecznie pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10
masachiko

Dziękuję ;D