PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=825}

Szósty zmysł

The Sixth Sense
1999
7,8 635 tys. ocen
7,8 10 1 635282
7,5 53 krytyków
Szósty zmysł
powrót do forum filmu Szósty zmysł

10 lat temu oglądałem go w kinie a w zeszlą sobotę ponownie do niego wróciłem... Film nietypowy - trochę horhor, trochę bardziej psycho.
Jednym z atutów jest na pewno oryginalna fabuła, pokazana w taki sposób aby zakończenie zaskoczyło widza. A co najpiękniejsze, gdy ogląda się go po raz drugi można dopatrzeć się sytuacji, które właśnie na takie zakończenie naprowadzają.

Takie filmy są moim zdaniem największą rozrywką. Jeśli widz siedzi biernie i śledzi szablonowe fabuły, nie różni się to niczym od oglądania reklam proszków do prania. Dobry film zaprasza nas do zrozumienia nietuzinkowego zakończenia nim ono nastąpi, choć w tym przypadku mimo podpowiedzi jest to dość trudne. Oglądając go po raz pierwszy takiego finału się nie spodziewałem. Może dlatego że byłem młokosem, ale nie jestem w stanie powiedzieć, że teraz byłoby inaczej.

Analizując tylko to, co zostało przedstawione, nie doszukałem się nieścisłości, aczkolwiek wchodząc głębiej, już znając zakończenie możnaby się zastanawiać, jak logicznie wytłumaczyć, że Malcolm z taką łatwością odnajduje Cole'a. Choćby po wypadku na imprezie... Niewidzialna więź? ... trochę naciągane.