PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197515
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Jak myślicie, czy polski tytuł filmu TBM dobrze oddaje atmosferę całego filmu? Wiadomo - zdarzały się już takie nietrafione tytuły jak np. "Szklana pułapka" jako tytuł całej późniejszej serii, kotrowersje z przetłumaczeniem właściwie tytułu "The Phantom Menace" i td. Macie pomysł jaki tytuł oddawałby bardziej głębie owego dzieła?

Mój typ to: "Tajemnica pękniętego odbytu".

Jakiś lepszy pomysł? Zapraszam do zabawy!

użytkownik usunięty
Gotrek09

Gotrek, rugby jest najbardziej brutalnym sportem zespołowym, tutaj z "kobiecą" psychiką wiele byś nie zdziałał, a Gareth Thomas zdobył wszystkie najwyższe osiągnięcia w tym sporcie jako zawodnik, a także jako kapitan reprezentacji Walii, która jest jedną z najlepszych drużyn w światowym rugby. Tylko dlatego ujawnił, ze jest gejem, bo wszystko już osiągnął, nie miał nic do stracenia jeśli chodzi o karierę, którą zresztą jako 36-latek niedugo zakończy.
Wielu sportowców homoseksualistów pozostaje w ukryciu, bo oczywiście ujawnienie byłoby końcem ich kariery.
Thomas sam przyznał, że gdyby ujawnił się jako gej na początku, nie miałby szans na granie w rugby.

użytkownik usunięty

Krew na twarzy, kontuzje i wybite zęby to normalka po zakończeniu meczu rugby.
Napisałeś: "mógłbym go sparaliżować opuszkami palców, jeśli dobrze bym go trafił dwoma palcami w tchawicę"

hmm.. na czym to niby polega, nie są to czasem miejskie legendy z filmów o wschodnich sztukach walki? chyba, ze sobie tak zażartowałeś filmowo ;)
No nic, sorry, że się tak rozpisałam, ale za późno przypomniałam sobie, żeby tu zajrzec i sprawdzic odpowiedzi. Też pozdrawiam.

Nie, jest to realne jak najbardziej, uciskając w odpowiednim miejscu, rozpoczął bym pewien ciąg zdarzeń, tchawica uciśnie nerw, który następnie wyślę impuls i sparaliżuje go na chwilę, a w tym czasie mogę mu złamać nogę wyprowadzając kopnięcie w kolano, lub po prostu skręcić kark, w Tai Chi liczy się bardziej znajomość anatomii, niż siła, słyszałem że wielcy Mistrzowie, potrafią poprzez dotknięcie w odpowiednim miejscu ręki sprawić że kość się skruszy, więc cios w szyję, jest dość łatwą techniką, bo trzeba tylko dobrze wymierzyć, a tu to są niezłe kombinację. xD

Na pewno oglądałaś Kill Bill, masz tam przykład gdy uciskając 5 synaps na korpusie, sprawia że serce Billa pęka po 5 krokach, i powiem ci szczerze że nie do końca jest to fikcja, bo takie techniki są znane, i są to także techniki zakazane, można też uderzając trzy razy w brzuch, klatkę i mostek sprawić że wszystkie mięśnie stężeją, i wtedy masz świadomość ale nie możesz się ruszyć, ale to już wyższa szkoła jazdy, i nie jest to żadna legenda z filmów o wschodnich sztukach walki. xD

Dobra nie jestem Mistrzem więc nie będę się już wymądrzał, chciałem tylko udowodnić że nie zawsze góra mięsa jest górą :P.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Gotrek09

No właśnie ta scena z Kill Billa mi przyszła na myśl po przeczytaniu tamtego posta :) W sumie nie można wykluczyc, że dawni Mistrzowie znali takie metody zabijania, w końcu praktykowali sztuki walki od piątego roku życia, codziennie, wiele godzin, wiele lat, siła ich uderzeń musiała byc ogromna. Mówi się nawet, że Bruce Lee został zabity w ten sposób, nie wiemy ile w tym prawdy :)

Ja też oczywiście żartowałam, chciałam Ci tylko uświadomic, że to nie jest tak stereotypowo z tymi gejami. Przypomniał mi się jeszcze lider norweskiej kapeli blackmetalowej Gaahl, który również jest homoseksualistą, facet siedział kilka razy w więzieniu za ciężkie pobicia, tak że różnie to bywa...

W ogóle uważam, że Ty i Irishfolk jesteście sympatycznymi goścmi i z tej przesadnej ogólnej niechęci do gejów wyrośniecie, i staną się oni wam po prostu obojętni ;)

użytkownik usunięty

To żadna przesadna niechęć. To dopiero początek ostatecznego rozwiązania kwestii homoseksualnej :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

W sumie to mam to gdzieś już od dawna, ja tu jestem tylko by zrobić sobie chryję, na jaja, coś w rodzaju prowokacji, choć to nie znaczy że popieram parady i publiczne stosunki homoseksualne i adopcje, tak ogólnikowo to mi wiszą, ale słuszny gniew niektórych fanów tego filmu jest wprost prześmieszny, dlatego siedzę i się z nimi kłócę xD

Gotrek09

Jeszcze nie słyszałem o publicznych stosunkach homoseksualnych o_O Może w jakiejś książce Markiza de Sade znajdzie się coś takiego, bo finał takiej "zabawy" byłby mało szczęśliwy.
Jeśli chodzi o adopcję, to już wrzuciłem tu filmik z Jacykowem więc ta kwestia jest w zasadzie dla wszystkich oczywista. Tylko Biedroń i heteroseksualna Senyszyn się domagają adopcji ... ale ich w tej kwestii nie popiera chyba zbyt wiele osób.
No i muszę się odnieść do uderzenia w nerw i życzyć ci powodzenia, bo to się udaje tylko aktorom :D Tchawicę możesz zmiażdżyć poprzez nacisk kciukiem i palcem wskazującym i nie trzeba do tego wcale dużej siły i milimetrowej celności (jak przy trafieniu w nerw). Po za tym szkoda czasu na sztuki walki, bo po 30 latach dziennego treningu możesz mi robić fikołki, a ja wyciągam pistolet, ruszam jednym palcem i już nie fikasz :D
PS. Nie szpanuję, bo nie mam nawet broni :P Pokazuję tylko bezsensowność tego całego fiku miku.

Lukasz Malik

Ale ja tego naprawdę nie trenuję, dla walki, tylko dla harmonii i równowagi, po za tym medytuję i uprawiam Jogę, co do twojego powyższego zdania wcale nie stwierdziłem, że do tego potrzeba siły, różne rzeczy można robić na różne sposoby i bzdury pleciesz, że to się udaję tylko aktorom.

Co do broni to wszystko fajnie, ale uważam, że jest to broń tchórzy, bo zostać pokonanym w walce to jedno, a zostać nafaszerowany śrutem to drugie, a strzelającemu, nie przynosi to żadnej chwały.

Gotrek09

Zgadzam się z twoim wnioskiem odnośnie broni. Szkoda tylko, że więcej osób się z nami nie zgadza ... bo przed karateką mogę się obronić, a przed bronią nie. No i nie wiem czy strzelający przejmie się tym, że w twoich oczach zachował się niechlubnie.

Niestety takie są fakty, bo ludzie nie mają za grosz honoru. Nawet jak Cię napadnie kilkunastoosobowa banda to wszyscy na raz lecą.

użytkownik usunięty
Gotrek09

Co do pierwszego punktu, kryptogeje często deklarują jak to nie cierpią gejów, żeby odwrócic od siebie uwagę i udawac hetero, ale efekt jest odwrotny, nie mówiąc o tym, że tak kochacie forum filmu o homoseksualistach, że siedzicie tu wiecznie, w kółko pisząc o homoseksualiźmie.

użytkownik usunięty
tc1987

"Fuj... po prostu fuuuj"
"Film poprawny politycznie"
"O takich dwóch co... ekhem..."
"Nie puszczą tego w telewizji polskiej"
Nie mam więcej pomysłów...

Naprawdę przyzwoicie :) 7/10

ocenił(a) film na 3
tc1987

"Stawiam Tolkowi banana"
"Biwak - nieznana historia"
"National Geographic - Amerykańskie Gej-Zery"
"Ciągnij Fred, ciągnij..."

rock79

hahahaha! :D Dobre. 8/10 ;D

ocenił(a) film na 10
tc1987

Wydaje mi się, że masz jakiś problem. Może chcesz o tym pogadać ?

ocenił(a) film na 4
majkalipcowa

Łał - niezły z ciebie poszukiwacz skoro odkopałeś ten wątek:P.

Niby jakie problemy - to nie ja dałem w zaślepieniu 10/10 temu filmowi tylko dlatego że pasuje do jego światopoglądu na omawiany temat a przynajmniej ciężko mi znaleźć inny powód by ktoś dawał więcej niż 7, a już skrajnie 8/10. Ja w każdym razie nie byłem zaślepiony i doceniłem przynajmniej ładne plenery.

Po prostu kiedyś założyłem się z kumplem jak szybko oburzeni wielbiciele tego filmu zablokują ten lekko prowokacyjny temat i skończyło się na tym że przegrałem ponieważ wątek do dziś istnieje i bawi ludzi. Poza tym w międzyczasie byłem z kilkoma dziewczynami a co najważniejsze w 2011 idąc przez Dworzec Centralny zobaczyłem dwóch całujących się facetów i autentycznie zabrało mi się wtedy niemal od zaraz na odruch wymiotny co było dla mnie sporą ulgą:P.

Tak więc nie mam takowych problemów ale dziękuję za troskę :).

tc1987

W Zmierzchu Zaćmienie też jest scena namiotowa pomiędzy Pattinsonem i tą lamą.

ocenił(a) film na 4
ksyku262

"i tą lamą"

No ja rozumiem że Kristen Stewart nie jest ideałem urody ale trochę przesadziłeś :).

tc1987

mi chodziło o tego kolesia co się w psa zamienia

ocenił(a) film na 4
ksyku262

No nie żartuj.

ocenił(a) film na 4
tc1987

"Rów jak Wielki Kanion"

ocenił(a) film na 9
tc1987

Wasz Panie w niebiosach. Pomyliłeś się, tworząc takich ludzi.

Ten wątek chyba wydostał się spod kontroli, bo wyszło wasze czternastoletnie wnętrze żartujące o gejach (uuu fuj seks), HIV-ie (gdzie proponuję się zastanowić), używające
bynajmniej" zamiast "przynajmniej" i "XD" jako przerywnika.
Może mówię jak stara baba, a mam 15 lat, ale gdyby ktokolwiek z was przeczytał wszystkie swoje komentarze jeszcze raz, to byłoby mu wstyd. Przynajmniej mi jest wstyd za to, że wszyscy jesteśmy wrzucani do jednego worka. Polacy. Zamknięci, nietolerancyjni Polacy. Na wszystko narzekający, nieszanujący ani sztuki (tu się przyczepicie, że nazywam "pedalstwo i gejostwo sztuką", otóż nie) ani ludzkiego wysiłku. Najchętniej mielibyście jeszcze czarnoskórych niewolników, tylko oj, 99% ludności by nie było stać.
Czy bycie w związku z tą samą płcią jest poważnie, poważnie, poważnie, poważnie aż TAK POWAŻNIE śmieszne, że trzeba robić z siebie klauna i błazna?

ocenił(a) film na 4
NoPlaceToCallHome

"Wasz Panie w niebiosach. Pomyliłeś się, tworząc takich ludzi".

I po pisać z dużej jak i tak w te rzeczy nie wierzycie? Tym nie mniej jeśli już mieszać w to Boga to prędzej pomyliłby się tworząc takich dziwaków jak dwaj bohaterowie filmu:). Rzecz gustu.

"Ten wątek chyba wydostał się spod kontroli"

Fakt - parę postów wyżej wspomniałem powód dla którego powstał i dziwiłem się czemu tak się udał. Jedyne wyjaśnienie to to że istniało zapotrzebowanie na taki wątek.

"bo wyszło wasze czternastoletnie wnętrze"

Nie jestem jakimś wrogiem homosiów, tym nie mniej dziwi mniej że nie umiesz policzyć ile mija między 1987 a 2013.

"żartujące o gejach (uuu fuj seks)"

Żarty są z tytułu filmu.

"Może mówię jak stara baba, a mam 15 lat"

Wedle twojego wyliczenia urodziłeś się zapewne w 1986.

"ale gdyby ktokolwiek z was przeczytał wszystkie swoje komentarze jeszcze raz, to byłoby mu wstyd".

Bynajmniej ale jeśli będzie inaczej to napiszę o tym albo pójdę na jakąś lewicową paradę gdzie chadzają takie elementy :).

"Na wszystko narzekający, nieszanujący ani sztuki".

Ten film jako agitka propagandowa nie jest sztuką więc nie ośmieszajmy tego pojęcia.

"ani ludzkiego wysiłku".

Znaczy wysiłku dwóch cowboyów czy kogo?

"Najchętniej mielibyście jeszcze czarnoskórych niewolników".

To fajnie że wiesz co się dzieje w ludzkich głowach ).

"Czy bycie w związku z tą samą płcią jest poważnie, poważnie, poważnie, poważnie aż TAK POWAŻNIE śmieszne, że trzeba robić z siebie klauna i błazna".

W tym wypadku tak :). Przynajmniej można się teraz z tego śmiać. Lepiej teraz niż w wypadku (oby nigdy nie nastąpił) triumfu muzułmanów nad zachodem bo wtedy jak już by zaczęli mordować wszystkich nienawróconych z sodomii homosiów to nie było by za dużo tematów do śmiechu.

Pozdro.