W moim kinie nie grają tego filmu niestety i zastanawiam się czy zrozumiem wersję angielską? Czy jest jakieś specyficzne słownictwo, czy gadają szybko, jakoś niezrozumiale? Zależy mi żeby go zobaczyć ale nie wiem czy wystarczajaco znam język
Język angielski nie jest trudny. W tym filmie nie było słów, które są jakoś trudno przetłumaczalne na polski:)
Ja na początku miałem problemy ze zrozumieniem, głównie z powodu słabej jakości dźwięku, ale generalnie nie musisz wszystkiego rozumieć, by zrozumieć sens filmu. Obejrzyj, nie ma co czekać, bo film super ;)
problem może przysporzyć akcent irlandzki, w zasadzie ten angielski tez nie jest "oxfordzki"..... ale probuj
Oglądnęłam i muszę stwierdzić, że w ogóle nie wyczułam akcentu irlandzkiego! Zazwyczaj jak słucham nagrań z Irlandczykami w rolach głównych to rozumiem połowę jak nie mniej, a tu, no cóż. Judi Dench i Steve Coogan są jednak Anglikami :)
Dzien do oscarów i nadal nie ma polskich napisow.... A pozostale nominowane filmy obejrzalem juz kilka tygodni temu
No właśnie... :c Dlatego zdecydowałam sie oglądać po angielsku, chciałam oglądnąć chociaż wszystkie filmy z głównych kategorii :)