PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=668214}

Tajemnica Filomeny

Philomena
2013
7,4 49 tys. ocen
7,4 10 1 49141
6,9 37 krytyków
Tajemnica Filomeny
powrót do forum filmu Tajemnica Filomeny

czy naprawde nie mozna zrobic juz filmu, ktory nie jest w linii "jedynie slusznej" ideologii? albo dla rownowagi robic filmy ideologicznie przeciwstawne? juz sie rzygac chce...
jest 6, gdyby nie ta ideologiczna poprawnosc bylaby jedna gwiazdka wiecej

ocenił(a) film na 10
Toksyn

Moment , nie oglądałem jeszcze , a chciałbym zrozumieć....
Czy chodzi tu o katolicką poprawność (mającą się przełożyć na głosy elektoratu) w Sejmie (nocny krzyż , komisja "genderowa", dofinansowywanie świątyń - tych "poprawnych") , wciskanie dzieciom "nauki" religii oraz manewrowanie jej oceną pod naciskiem jedynie słusznej itp? Bo taki serial już mamy ...
A może ten film jest właśnie "przeciwstawny" ?

ocenił(a) film na 6
maroc

chodzi o jedynie sluszna ideologie w robieniu filmow; jak sporo ich ogladasz, to da sie to zauwazyc;
zreszta nie kumam- ja pisze o filmie, a Ty o rzeczywistosci, polskiej w dodatku- pomyliles fora

ocenił(a) film na 7
maroc

Film nie jest o ideologiach, nie jest o katolicyzmie, nie jest o homoseksualności. Jest o złych i dobrych ludziach. Jest o krzywdzie, o matce, o wybaczeniu, Nie daj się zwieść histerycznym wybrzydzeniom.

Treh

Kobieto, otwórz oczęta. Nie dostrzegasz propagandy?

ocenił(a) film na 7
smile

Synku, gender jeszcze nie jest tak powszechne jak przypuszczasz.

Treh

A w jakim celu to "synku"? Nawet w zacofanym i bez połączenia ze światem Rybniku w przedszkolach chcieli i go wdrażają, ignorancie. A może ty sam tego tam? Czy coś?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
diepole

Szok to jest twoja druga natura. Idź sobie pogenderuj.

ocenił(a) film na 7
smile

No i na co jeszcze ćwoku naskoczysz, na miasta, na wsie czy na pobliskie gnojoki? Lubisz tak?

Treh

Ćwoka to mosz we łbie.

ocenił(a) film na 6
Treh

co nie zmienia faktu, ze film ten nie jest najwyzszych lotow;

"o zlych i dobrych ludziach" mowisz? powiedz mi zatem, jaki mainstreamowy film jest o tym, ze "ci zli" to sa np. czerwoni podczas wojny domowej w hiszpanii, glupawe srodowiska typu feministki albo ekofaszysci albo wskaz mi rzecz bardziej ogolna- czy znasz jakis film, ktory mowi np. o zbrodniach czarnych na bialych np. w rpa po przewrocie albo rzecz bardziej ogolna- taki, ktory nie uznaje kary smierci niemalze za zbrodnie i upadek?

obudz sie czlowieku, to nie jest zadna histeria- wiekszosc holywood,(a rezyserzy szczegolnie) otwarcie przyznaja sie i chlubia swoja lewicowoscia(Oliver Stone, George Clooney, Matt Deamon);
o Europie to juz nie wspominajac;

ocenił(a) film na 7
Toksyn

Po co mieszać w to politykę? Przecież w "Filomenie" nie jest pokazana żadna prawda objawiona, że katolicy są "ble" a reszta jest "spoko".

ocenił(a) film na 6
Mr_MarQx

nie chodzi mi o ten konkretny film, ale o stosunek tego typu filmow w ogolnej produkcji;

ocenił(a) film na 7
Toksyn

Stosunek tego typu filmów w ogólnej produkcji? O co ci chodzi? Ja znam jeszcze jeden "tego typu" film w historii kina: "Siostry Magdalenki" sprzed 12 lat. Aż dwa filmy! Rzeczywiście dużo. Tak się tylko składa, że oba oparte na faktach.

ocenił(a) film na 5
snoopy

"Fakty" można dowolnie naciągać do własnych celów. Jeżeli uwierzyłeś w historię przedstawioną w "Magdalenkach" to wyrazy głębokiego współczucia.

ocenił(a) film na 7
Dzida_86

Zupełnie nie o tym mówię. Po prostu chcę pokazać, że ilość tego typu filmów wcale nie jest tak dużo jak się Wam wydaje.
To, czy w nie wierzę czy nie nie ma tu nic do rzeczy.

Napisałem, że są oparte na faktach, bo to prawda. A OPARTE nie znaczy, że przedstawiają fakty w skali 1:1, zresztą to niemożliwe (każda narracja to dobór jednych faktów, a odrzucenie innych, przyjęty punkt widzenia, interpretacja etc. - również narracja katolicka). Ważne jest to, że u źródła leżą prawdziwe wydarzenia i całość opowieści chce przekazać jakąś fundamentalną prawdę o nich - tak, jak ją twórcy widzą.

Inna sprawa, że zawsze jest możliwa manipulacja faktami, ale ja naprawdę nie o tym teraz chcę mówić. Po prostu denerwuje mnie, gdy wierzący widzą wszędzie dookoła spiski i ataki, podczas gdy jest ich naprawdę nie tak dużo w kinematografii. To nam, wierzącym daje fatalne świadectwo (bo ja tez jestem wierzącym katolikiem, jeśli chcesz wiedzieć - wiem, że wy lubicie wszystkich szufladkowac i etykietować, dlatego to piszę zanim zostanę zwyzywany od lewackich antyklerykałów i pedałów).

ocenił(a) film na 6
snoopy

kurcze, no nie chodzi mi o TĘ konkretna tematyke z filmu "Tajemnica..."; napisalem o tym w odpowiedzi na post Treh'a; zobacz wyzej;
P.S. nie jestem katolikiem

ocenił(a) film na 7
Toksyn

A jaki jest ten stosunek?

ocenił(a) film na 6
Mr_MarQx

no, jak ogladasz duzo filmow, to da sie zauwazyc, ze nawet ponad 9:1

Toksyn

Chyba ktoś tu nie zauważył, że film ten jest pochwałą chrześcijańskiej postawy. Filomena w filmie nie czuła nienawiści, wybaczyła, czuła się winna za swoje grzechy, a nie obwiniała innych za ich przewinienia. Była uosobieniem wszystkiego co w katolicyzmie dobre, pomimo wszystkich krzywd które ją spotkały. Tak, siostry nie zachowywały się w filmie po chrześcijańsku, ale takie są fakty. Tysiące dziewcząt i ich dzieci przeszły przez coś takiego i nic z tym teraz nie można zrobić. Tylko opowiedzieć prawdę. I wybaczyć, tak jak zrobiła to Filomena.

ocenił(a) film na 8
annael

Katolicka postawa czy wyprany mozg?
Seks jest grzechem,ale dzieci trza robic ,wiesz wiernych zawsze brak.(Troche jak z panstwem I podatnkami,tez zawsze trzeba wiecej)
Ktory Bog???Ten ze starej ksiegi,czy ten z nowej?Ten ze starej kazalby zlozyc siostrzyczki na stos i spalic.
A jakby tak 3-letniego Jezusa sprzedali za 1000 funtow?Wszytko ok,robimy kapuche?

ocenił(a) film na 6
annael

tak... tylko, ze ja nie o tym pisze

ocenił(a) film na 7
Toksyn

Nie bardzo rozumiem, o czym piszesz.

Mr_MarQx

Bo to jest napisane językiem tajemnym, jak w Harrym Poterze.

smile

Harry Poter... i juz wszystko wiadomo, ze to twoja jedyna lektura.

ocenił(a) film na 8
smile

Tia ten Harry Poter LOL

ocenił(a) film na 6
Mr_MarQx

zobacz moja odpowiedz Treh'owi

Toksyn

Zgadzam się. Nie przemogą jednak! Pan zwycięży!