PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=668214}

Tajemnica Filomeny

Philomena
2013
7,4 49 tys. ocen
7,4 10 1 49141
6,9 37 krytyków
Tajemnica Filomeny
powrót do forum filmu Tajemnica Filomeny

genialny !

ocenił(a) film na 9

zna ktoś podobny film ?

ocenił(a) film na 10
mmmartm

"Siostry Magdalenki "

ocenił(a) film na 9
Wiciu_96

Siostry Magdalenki to nie jest podobny film, jedynie motyw zakonu i powalonych sióstr (w przypadku Magdalenek dużo gorszy) ale jednak to inny rodzaj filmu. W Magdalenkach jest istoria i gehenna dziewczyn, które cały czas tam przebywają a w Tajemnicy raczej konsekwencje przebywania w zakonie.

ocenił(a) film na 8
mmmartm

"Oszukana" , "Pogorzelisko"

ocenił(a) film na 9
Tomiberyk

"Pogorzelisko" to niezwykle wstrząsający film i nie porównywałabym go z "Tajemnicą Filomeny". Tam okrutne zrządzenie losu aż dławi i wydaje się nie do zniesienia. Tu obok dramatu mamy też miłość, mądrość ... po prostu przepiękny film. Zasługą jest niewątpliwie koncertowa rola Judi Dench.

ocenił(a) film na 8
Lenka_101

Podobny ,czyli nie taki sam. Jak inaczej sprawdzić podobieństwo jeśli nie przez porównanie? Chodzi mi o porównanie jako metodę szukania podobieństw , które w tych filmach występują . Zdaję sobie sprawę że nie jest to podobieństwo o wysokim współczynniku podobieństwa , ale jest :-) . Nie używam tu porównania jako patrzenia przez jeden pryzmat na oba filmy, bowiem wymowa jest zupełnie odmienna. Uważam również że krzywdy wyrządzone bohaterkom obu filmów są okrutne i do pewnego topnia porównywalne.

Tomiberyk

100/100. I ja polecam Pogorzelisko. Po obejrzeniu Tajemnicy Filomeny również ten film mi do głowy przyszedł.