PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=431370}

Tajemnica Rajskiego Wzgórza

The Secret of Moonacre
2008
6,4 7,4 tys. ocen
6,4 10 1 7374
Tajemnica Rajskiego Wzgórza
powrót do forum filmu Tajemnica Rajskiego Wzgórza

Ksiazke czytalam nie wielm ile razy, jako dziecko, cholernie mi sie podobala, dalej ja mam. Z ciekawosci pojde na film, ale powiedzcie mi sir Beniamin w ksiazcze to byl grubszy czlowiek, a zdjecie aktora ktory go gra to jakis wymuskany szczuply facet. Mam nadzieje, ze nie odbiegli za bardzo scenariuszem od ksiazki.

użytkownik usunięty
malgoria

Benjamin był grubszy? Eh, całe szczęście, że W FILMIE BYł CHUDY:d Nie lubię grubych aktorów:D

ocenił(a) film na 9
malgoria

"SPOILER "

film bardzo fajny , ale ...:

widzialam dziś film i moim zdaniem zrobili bardzo dużo zmian w porównaniu do oryginału ale to pewnie z powodów : czasowych , ekonomicznych i przeznaczenia filmu głównie dla dzieci

użytkownik usunięty
boa15g

czyli oryginał jest lepszy i mroczniejszy? Bo jeśli tak to może zachęciłoby mnie to do tej książki:D

ocenił(a) film na 9

czy mroczniejszy trudno mi określić , ale moim zdaniem pierwowzór jest na pewno lepszy ale to tez jest rzecz gustu ALE I TAK ZACHĘCAM DO Przeczytania abyś mógł/a się sam/a się przekonać czy jest mroczniejszy , ALE JESTEM PEWNA ZE JEST DUZO ZMIAN ALE CZY NAGORSZE TO RZECZ GUSTU I ZNAJOMOŚCI KSIĄŻKI I FILMU i niewiem jaka jest lepsza kolejność czy najpierw książka czy adaptacja

użytkownik usunięty
boa15g

co do mnie to ja wolę najpierw oglądać, a potem czytać:D Ale większość na odwrót.

ocenił(a) film na 2

Naprawdę polecam książkę, jest super i ma się nijak do filmu (a raczej film do niej).

malgoria

Prawda jest taka, że filmy nigdy nie dorównują książkom, bo czytelnik, czytając książkę, tworzy sobie własne wyobrażenie tego, o czym czyta. Nie ma zaś takiej możliwości, by reżyser i scenarzysta mieli dokładnie to samo wyobrażenie, stąd rozczarowanie. Poza tym jest jeszcze kwestia tego, że nie wszystko, co napisano w książkach, da się pokazać w filmie, nawet mimo współczesnych efektów specjalnych.

Szczerze mówiąc, nigdy nie słyszałam o takiej książce, ale film mi się podobał, oczywiście patrząc na to, że to film dla dzieci - arcydzieła się nie spodziewaj.