PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=153084}
7,3 2,4 tys. ocen
7,3 10 1 2392
6,6 14 krytyków
Tarnation
powrót do forum filmu Tarnation

Szczerze powiedziawszy wiedząc, że jest to dokumentalna biografia podeszłam do tego filmu z przekonaniem, że dość szybko mnie znudzi. Jednak od pierwszych kadrów przeżyłam bardzo pozytywne zaskoczenie....montaż, sposób narracji, tło muzyczne.....dawno już żaden film nie wprawił mnie w taki trans. Przedstawione fragmenty archiwalnych nagrań z domowej kamery przypominały mi bardziej pozlepiane fragmenty snów, mniej lub bardziej rzeczywistych. Lekko psychodeliczny, dokumentalizujący w sposób hipnotyczny, bardzo osobisty obraz nie był dla mnie wstrząsający( to zaleta, nie przepadam za powtarzanym w tak wielu filmach schematem cierpiętniczym), ale interesujący od początku do końca. Nie miałam dotąd przyjemności oglądać tak, moim zdaniem, doskonale zmontowanego dokumentu.

Rioriel

Podłączam się do wypowiedzi poprzedniczki. Też myślałam 'o znowu jakiś biograficzny - NUDA' .Tymczasem oglądałam go z ciekawością i mimo że była to godzina 4 rano to nie czułam żebym zasypiała z nudy, wręcz przeciwnie. Dawno nie oglądałam filmu biograficznego który jednocześnie byłby lekką 'psychodelą' a zarazem interesującym dokumentem.
Powiem szczerze, że gdy zaczynał się myślałam że pomyliłam kanały :P

ocenił(a) film na 6
Rioriel

Ja mam tylko jedno "ale". Mianowicie, ciekawi mnie czy jego rodzina wiedziała, że te domowe nagrania będą pokazywane szerszej publiczności. Nie jestem tego taki pewien.