Film jest przewidywalny, ale to w żadnym wypadku nie psuje seansu, miejscami nawet satysfakcjonuje (akcja z nosem)
Wojna na słowa i tajemnice, zazdrość, zawiść, ale i empatia, honor, walka o sprawę zdawało by się przegraną a wszystko podlewane zimną bez gazu,
Swojskie to, takie nasze, bliskie sercu, każdy z nas zna podobne historie, podobnych ludzi do Teściów.
Czwórka rodziców nie mogła być lepiej obsadzona, każda z postaci wydawało by się jest stworzona do odgrywanej roli, może i są gdzieś tam lepsi, ale Ci są idealnie nasi :D
Czy to jest dobra Polska komedia ?
Z całą pewnością tak, to dalej nie poziom Chłopaki nie płaczą czy Misia, ale jest przyjemną komedią o nas samych a najlepszą komedią jest ta, która pokazuje nasze cechy w krzywym zwierciadle.
Na szczęście nie znam takich ludzi. Film napakowany stereotypami. Gdzie w nim widzisz walkę o honor i sprawę, empatię? Prostacki magiel.
Cytat, który przytoczyłaś miał być metaforą Polskiego romantyzmu, jak by nie patrzeć następny stereotyp, który jest odbiciem nas samych w krzywym zwierciadle o tym też pisałem, dodam tylko, że satyra społeczeństwa (nas samych) leży u podstaw komedii.
Cytat nie miał być bezpośrednim odniesienie do historii zawartej w filmie.
Honor córki miało usatysfakcjonować 30k, walka o dobre imię syna rozgorzała po liście by finalnie orężem nie było dobro dzieci a już całego rodu.
Nie było walki o sprawę ? a cała zadyma między Matkami?
Przecież to widać jak na dłoni, że obie choć by się myliły to i tak będą sprawy bronić klątwą i talerzem.
Co do empatii tu strzeliłem babola bo chciałem napisać po przecinku empatia i jej brak patrz Ojcowie, jeden bez uczuć, zimny i twardy, drugi do końca kochający, próbujący sprawę załagodzić, pogodzić zwaśnione strony niestety ta widoczna nad uczuciowość zalewa wódką a to nigdy nie ma dobrego końca.
p,s Jeśli nie znasz takich ludzi, nie spotkałaś takich, więc wiele Cię w życiu ominęło.
Pozdrawiam :)