PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=422895}

Templariusze. Miłość i krew

Arn: Tempelriddaren
2007
6,7 24 tys. ocen
6,7 10 1 24361
4,7 3 krytyków
Templariusze. Miłość i krew
powrót do forum filmu Templariusze. Miłość i krew

Za dużo tam tortur i znęcania się. Obrzydliwe biczowania, okropność.

użytkownik usunięty
CityOnilne

UWAGA SPOILERY !! no niestety, takie były wtedy czasy. nie szanowano się wzajemnie, zabijano w imię wiary i Boga, ludzie byli bardzo religijni, nie uznawali zdrady i karali ludzi, którzy mają np. dzieci albo mieszkają ze sobą, a nie są małżeństwem.
Co do tych biczowań, tortur i znęcania się. hm.. dla tamtych ludzi to było normalne, o ile to może być normalne. kary za nieposłuszeństwo były surowe zarówno w wojsku i klasztorach. ale te czasy wcale nie przeminęły. teraz też się zabija. koledzy się zabijają, bo jeden nie chciał zapalić . idiotyczne. czasy się zmieniają, ludzie (niestety) nie. :/

co do filmu. jeden z moich ulubionych. uwielbiam takie filmy. miłość w czasach nienawiści, nieszczęśliwa miłość (Tristan i Izolda, Romeo i Julia), to piękne historie. film zrealizowany poprawnie. świetnie dobrana obsada (postać Arna i Saladyna oraz Cecylii na przykład), bardzo dobrze odtworzone realia (kara dla Arna i Cecylii, życie w klasztorze, krucjaty), piękna historia (to, że ta miłość przetrwała tyle lat), historia nie zakończyła się typowym hollywoodzkim happy endem, wspaniałe scenerie, kostiumy .. ogólnie b. dobry film, toteż 10/10 ode mnie.

tylko mam jedno zastrzeżenie do tego filmu, a raczej dwa. 1. fakt, iż Cecylia w ogóle się nie zmieniła przez te 20 lat. ani jednej zmarszczki . nic. totalnie . jednak to nie przeszkadza mi w oglądaniu filmu.
2. odrobinę poplątane retrospekcje (dużo jest o tym tematów na filmwebie), jednak da się w tym połapać . również ten fakt nie przeszkadza mi w ocenie filmu. obiektywnie powinnam dać 7/8 ale mam słabość do tego filmu
Pozdrawiam :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
walldoo

A ty po co klniesz? już nie umiesz się powstrzymać?

użytkownik usunięty
CityOnilne

właśnie. przeklinanie = ludzka bezsilność. to kulturalne forum i można kulturalnie podyskutowac czy filmweb też już upada?

Był wczoraj taki post umieszczony pod jednym filmem, że naliczyłem się w jednym zdaniu ok. 5 kur...
coś strasznego, mimo że przeklinam też, ale na pewno nie wtedy, kiedy nie mam powodu i nie na forach...

użytkownik usunięty
CityOnilne

dokładnie ..

ocenił(a) film na 9
CityOnilne

A czego ty sie spodziewałaś? Chyba logiczne, że jak puści sie taki film to trzeba sie spodziewać takich scen. Takie były czasy...

użytkownik usunięty
CityOnilne

Własnie to nie jest krwawy film, jest dużo mniej przemocy niż by mogli pokazać. Zapytam za poprzednikiem - czego się spodziewasz, jak oglądasz film o wojnie...