UWAGA SPOILERY !! no niestety, takie były wtedy czasy. nie szanowano się wzajemnie, zabijano w imię wiary i Boga, ludzie byli bardzo religijni, nie uznawali zdrady i karali ludzi, którzy mają np. dzieci albo mieszkają ze sobą, a nie są małżeństwem.
Co do tych biczowań, tortur i znęcania się. hm.. dla tamtych ludzi to było normalne, o ile to może być normalne. kary za nieposłuszeństwo były surowe zarówno w wojsku i klasztorach. ale te czasy wcale nie przeminęły. teraz też się zabija. koledzy się zabijają, bo jeden nie chciał zapalić . idiotyczne. czasy się zmieniają, ludzie (niestety) nie. :/
co do filmu. jeden z moich ulubionych. uwielbiam takie filmy. miłość w czasach nienawiści, nieszczęśliwa miłość (Tristan i Izolda, Romeo i Julia), to piękne historie. film zrealizowany poprawnie. świetnie dobrana obsada (postać Arna i Saladyna oraz Cecylii na przykład), bardzo dobrze odtworzone realia (kara dla Arna i Cecylii, życie w klasztorze, krucjaty), piękna historia (to, że ta miłość przetrwała tyle lat), historia nie zakończyła się typowym hollywoodzkim happy endem, wspaniałe scenerie, kostiumy .. ogólnie b. dobry film, toteż 10/10 ode mnie.
tylko mam jedno zastrzeżenie do tego filmu, a raczej dwa. 1. fakt, iż Cecylia w ogóle się nie zmieniła przez te 20 lat. ani jednej zmarszczki . nic. totalnie . jednak to nie przeszkadza mi w oglądaniu filmu.
2. odrobinę poplątane retrospekcje (dużo jest o tym tematów na filmwebie), jednak da się w tym połapać . również ten fakt nie przeszkadza mi w ocenie filmu. obiektywnie powinnam dać 7/8 ale mam słabość do tego filmu
Pozdrawiam :)
właśnie. przeklinanie = ludzka bezsilność. to kulturalne forum i można kulturalnie podyskutowac czy filmweb też już upada?
Był wczoraj taki post umieszczony pod jednym filmem, że naliczyłem się w jednym zdaniu ok. 5 kur...
coś strasznego, mimo że przeklinam też, ale na pewno nie wtedy, kiedy nie mam powodu i nie na forach...
A czego ty sie spodziewałaś? Chyba logiczne, że jak puści sie taki film to trzeba sie spodziewać takich scen. Takie były czasy...