Terminator 2: Dzień sądu

Terminator 2: Judgment Day
1991
7,6 278 tys. ocen
7,6 10 1 277762
8,4 49 krytyków
Terminator 2: Dzień sądu
powrót do forum filmu Terminator 2: Dzień sądu

Po czyszczeniu kont widm na FW kilka miesięcy temu film miał średnią 8,5 i był na 45 miejscu. Teraz w ciągu zaledwie tygodnia jego średnia spadła z 8,48 do 8,45 i wyprzedził go takie coś jak "Prestiż", a T2 wyleci niedługo z TOP 50! :P

Juby_

Może i powoli spada, ale na fw też tak jest tylko że w znacznie wolniejszym tempie, nie uważam żeby to były multikonta, pożyjemy zobaczymy :).

Lecho1523

Lecho w pierwszy dzień kiedy można było głosować na Pottera ten miał już blisko 30 głosów (choć nikt go jeszcze nie widział) i po pierwszych kilkunastu głosach jego ocena wynosiła 10.0, a na koniec dnia było około 6.5 i koleś za to odpowiedzialny założył na forum wątek coś w tym stylu "ej, zrobiłem już 10 kont, żeby rozwalić temu filmowi ocenę, pomóżcie mi robić to dalej?"!

Więc przestań cały czas wyskakiwać w tym wątku, że to nie multikonta, bo przy 90% filmów na FW ocena jest zaniżona, lub zawyżona przez multikonta i to jest fakt! Potter na pewno nie miałby "na czysto" takiej oceny na FW, a filmy w TOP100 to w ogóle żaden z nich nie jest tam gdzie powinien...

Juby_

No dobra ty tu jesteś szefem, ja wiem tylko że multikonta były kiedyś jak avatar wchodził do kin i przedtem jak fani OC walczyli z fanami Shawshank o pozycje lidera i wtedy było to mocno odczuwalne. Jednak na imdb spada ale dość powoli dlatego myślałem że tam też się "kręci" ale przeważnie jak są nowości tych na obu portalach to na początku mają wysoką ocenę a potem zbiegiem czasu spadają w dół, tylko tutaj trochę wolno to idzie.

ocenił(a) film na 10
Juby_

A czy nie sadzicie, że terminator jest wciąż żywy, dzięki takim parodią- http://w472.wrzuta.pl/film/5MiNwvqTTfc/terminator_rolnik

użytkownik usunięty
Juby_

up

ocenił(a) film na 9

Przy okazji obejrzenia edycji rozszerzonej Avatara, zajrzałem na profil Jamesa Camerona i byłem w szoku jak zobaczyłem te oceny. Na początku myślałem, że Cameron stał się po premierze Avatara "złym panem, co to tylko na kasę leci". No, a że on tylko na kasę leci to i jego starsze filmy musiały być takie. A takie filmy przecież nie mogą być w Top100 (nie mam zamiaru zaczynać dyskusji na ten temat).
Potem podobną rzecz zauważyłem w przypadku kilku innych filmów.

A teraz coś dla wielbicieli teorii spiskowych :P
W tym wszystkim nie ucierpiały chyba tylko (mówię tylko o filmach sci-fi/fantasy):
-Gwiezdne Wojny
-filmy Nolana
-Władca Pierścieni
(nie chcę oczywiście oskarżać nikogo, sam jestem fanem wszystkich wymienionych wyżej filmów).

użytkownik usunięty
Juby_

"2001: Odyseja kosmiczna" - 249.
"Obcy - decydujące starcie" - 287.
"Łowca androidów" - 365.

A teraz jedno z największych nieporozumień tego rankingu:
"Park Jurajski:" (klasyk kina przygodowego i przełom nie mniejszy niż T2) zajmuje miejsce 1670...

Sądzę, że dopóki Filmwebowa brać nie dorośnie do pewnego poziomu, nie powinno się tworzyć żadnych rankingów. Gówniarzeria ma nielichą zabawę z multikontami i zaniżaniem ocen, a wszyscy miłośnicy dobrego kina muszą później zgrzytać zębami, widząc swoje ulubione filmy na jakiejś dalekiej pozycji.
Można wprowadzić selekcję użytkowników, których głosy będą brane pod uwagę przy tworzeniu rankingu, ale z tym byłby problem : kogo wybrać i na jakiej zasadzie.

ocenił(a) film na 7

LOL. Wystarczy brać pod uwagę tylko głosy oddawane przez aktywne konta.

Kiedyś można było było oddawać głosy na film bez logowania się, czyli głosy nie były przypisane do żadnego konta. Z rok czy dwa lata temu usunięto te głosy, wtedy to np. Władca pierścieni urósł w rankingu o podaj 2500 pozycji.

użytkownik usunięty
_Garret_Reza_

Tyle tylko, że część trolli wykazuje bardzo dużą aktywność. Ich również należałoby jakoś wykluczyć.

użytkownik usunięty

z ''2001: Odyseja kosmiczna'' jest zupełnie inna bajka ten film spadł w rankingu kiedy zostały wyczyszczone konta gdyż snoby zakładały multiokonta aby wywindować ten film w rankingu.

Dokładnie, tak jak mówi manypakiao7. Film Kubricka był koło 30 miejsca, a po wyczyszczeniu multi-kont film spadł 200 miejsc.

Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby uwzględnianie w rankingu tylko głosów od użytkowników z przynajmniej 1 punktem za tworzenie strony (raczej nikomu nie chciałoby się dużo dodawać i nie byłoby czego dodawać na wielu kontach). Wtedy ilość wpływu multi-kont na ranking spadłaby o przynajmniej 90% (i byłoby to trwałe rozwiązanie problemu), a filmy nie przekraczałyby obecnie nawet 40.000 głosów.

użytkownik usunięty
Juby_

od dłuższego czasu pozycja T2 w rankingu się ustabilizowała, nie mniej jednak miejsce na którym on się znajduje jest pomyłką ale przynajmniej już przestał spadać

ocenił(a) film na 8

Powinien być 400 pozycji wyżej, ale nieznający się na kinie skutecznie zdegradowali legendarne arcydzieło z Arnim.

Juby_

Ktoś potrafi mi wytłumaczyć, czemu "Terminator 2" jeszcze 21 listopada był 488 w rankingu światowym, a dziś jest 790 przy niespełna 1 tyś. głosów więcej? :P
http://web.archive.org/web/20141121023545/http://www.filmweb.pl/rankings/film/wo rld#

Taki sam los spotkało kilka filmów. "Avengers" i "Batman Begins" były w TOP500 teraz są blisko 800 miejsca, "Titanic" był około 700 a teraz jest 1428!!

ocenił(a) film na 10
Juby_

To i tak jest nic przy spadku jaki zanotowały Szczeki
http://web.archive.org/web/20140709214450/http://www.filmweb.pl/film/Szczęki-197 5-1217

Ciekawe jest to dlaczego obrywają przeważnie kultowe filmy a nie te wszystkie przecenione przeciętniaki, których na tym portalu jest wiele

ApolloCreed_

Na przeciętniakach dzieciaki-trolle nie mogą się wyżyć, dlatego wybierają znane produkcje. Tym faktem moderacja FW zajmuje się nieudolnie lub wcale, więc nie oczekiwałbym poprawy w najbliższym czasie.

ocenił(a) film na 10
Juby_

Prestiż to wspaniały film, czemu się tak dziwisz?