PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637730}

Trup

El cuerpo
2012
7,4 28 tys. ocen
7,4 10 1 28302
6,0 6 krytyków
Trup
powrót do forum filmu Trup

niestety marny film

użytkownik usunięty

Zakładam nowy temat właściwie dlatego że dałem się zwieść dobrym komentarzom - "zaskakujący", "inteligentny", "genialne zakończenie" itp.
Film jest dobrze zrealizowany ,choć z właściwą hiszpanom emocjonalną emfazą (której nie lubię)
Ale to Ok. W miarę rozwoju, początkowo interesującej, akcji widzimy niestety gimnastykę scenarzystów żeby zamotać i udziwnić i już na pewno wiemy że w zakończeniu będą ze 2 zwroty akcji. Problem w tym że to wiemy a nie jest to tak inteligentnie zrobione jak w np Domu Gry Mameta. Wszystkie te kolejne tropy kryminalnej zagadki służą... podlizaniu sią widzowi, niczemu więcej, są sztuczne, psychologicznie nietrafne, a w końcu po prostu męczące. Do zakończenia można by spokojnie dopisać jeszcze ze 2 zwroty akcji, tylko po co. Ten film jest zrobiony jak na podstawie podręcznika do pisania scenariuszy - niby fajnie ale jest to nieszczere, mało przekonujące, wysilone i w gruncie rzeczy nudne. Moim skromnym zdaniem 7,5 to sporo zawyżona ocena, ale oczywiście nie jest to jakiś totalny chłam więc jak nie ma czegoś lepszego można się pogapić.

No i trafiłeś w sedno, miałem pisać coś podobnego, ale brakło mi takich ładnych słów jak Tobie. Ocena zawyżona, akcja przekombinowana, niektóre sceny rażąco przekombinowane, ale obejrzeć można jak najbardziej.

ocenił(a) film na 5

Nie inaczej.
Ale mimo wszystko oglądało się dość przyjemnie. Bywają gorsze tego typu filmy np. "Lucky Number Slevin", który swoją drogą też ma srogo zawyżoną notę.
Być może tak jak w przypadku ww. gdybym obejrzał jeszcze raz (a nie zamierzam, bo to film na raz) to wszelkie wady wyszłyby jeszcze bardziej na wierzch i też byłoby 4/10.

ocenił(a) film na 4

Dokładnie, końcówka w ogóle irytująca przez to jak cholera.

popieram

ocenił(a) film na 6

Ja też spodziewałem się czegoś lepszego.