Trzynastka

Thirteen
2003
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37886
5,6 12 krytyków
Trzynastka
powrót do forum filmu Trzynastka

Czy trzynastolatki się już malują, chodzą same na dyskoteki i uprawiają seks?? Ja mam prawie 12 lat i ( może i jestem stażyzna ) uważam, że to niedorzeczne...Przecież trzynastolatki, to jeszcze dzieci. Nie wiem... może w stanach ( o ile to amerykański film ) dojżewa się szybciej?? ( głupie xP ). Ja jestem dzieckiem i czuje się dzieckiem...hmm...może powinnam zmienić image.

ocenił(a) film na 5
Baunti

Sory za błędy ort, ale poniosły mnie trochę emocje i raczej nie patrzałam na to co piszę.

Baunti

Przecież jak zapalę jednego papierosa to raczej się nie wciągnę w naług, a jak wypiję łyka piwa to się nie upiję, nie? - Bez urazy, ale tak samo mówili palacze, i alkoholicy. Radzę zacząć myśleć.

klaudyyynka11

Kurde my nie jesteśmy gównierzami ok??! Wiemy co to jest seks,malujemy się itd.I te wszystkie różne rzeczy. No i co z tego że niektóre trzynastolatki uprawiają seks?? Co was to obchodzi?...! A ty dwunastolatko jesteś dzieckeim jak bedziesz miala 13lub14lat to już nie bedziesz. Narazie nie chodzisz na disco i te różne a jak bedziesz miała 13lat to bedziesz chodzić??A pozatym że chodzą same na dyskoteki to co? mają z rodzicami chodzić? Pfff..!^

ocenił(a) film na 10
DiamondBody

przerazila mnie twoja odpowiedz. Gówniarzem jest ten kto maluje się, kozaczy, cwaniaczy, ktory próbuje stac sie doroslym na sile.To ze 13 nastolatki uprawiaja seks to jest najgorsze bo mysla narządami płciowymi a nie mózgiem więc rodzice mogą mieć pretensje. A na dyskoteki (przeważnie) chodza ludzie ktorzy szukaja zaczepki. ach i naucz sie pisac gówniarzami po słowo gównierzami nie istnieje w języku polskim

heroska_02

ojejku..pomyliłam się..chyba znam zasady pisowni co?!..
Ty chyba nie znasz!;/

ocenił(a) film na 5
DiamondBody

O ortografię czepiają sie ludzie, którzy nie mają się chyba już o nic więcej czepiać. Śmieszą mnie 12/13 latki mówiące 'a co was, obchodzi, że uprawiamy seks?' Przecież to jest naprawdę śmieszne, większość zapewne tylko się chwali a nie robi ^^
Zresztą co można dodać tu nowego? Nastolatki to nastolatki, próbujemy wszystkiego. Korzystamy z chwili i z młodości. Owszem, niektórzy nie potrafią utrzymać równowagi między szaleństwem a rozsądkiem, ale to już inna bajka. Po jednym papierosie, a nawet po trzech paczkach nie zostaniesz palaczem nałogowym. Sama spróbowałam, nie palę teraz.
Po jednym piwie nie bd alkoholikiem.
Po jednym skręcie nie bd ćpunem.

jeśli myslisz, bo jak nie myślisz to już twój problem. Zresztą ktos musi zasilać Monar, nie?

kropka_w_kropki

No wiesz ja nie uprawiam seksu...

ocenił(a) film na 10
klaudyyynka11

Ja też mam 13 lat! Maluje się ,jak wieśniara też nie wyglądam ,lansuje się
po mieście z kumpelami ,ale nie ćpam pije okazyjnie xD Czasem piwo tylko
Tatuażu nie mam ,a kolczyki w uszach ,ale tu Nikki Reed pisze o tym kiedy
to ona miała 13 lat i co ona w naszym wieku robiła więc to jest autentyczne
i jak kazdy chyba wie ona napisala ten scenariusz ,a ta babka rezyserka
wyciagnela ja ze zlego towarzystwa...

ocenił(a) film na 10
wita96

ha ha
,,Maluje się ,jak wieśniara też nie wyglądam ,lansuje się
po mieście z kumpelami ,ale nie ćpam pije okazyjnie"
dziecko ty sie w czolo puknij i to tak mocno! jak bedziesz miala 20 lat to bedziesz plakac ze tak sobie cere zniszczyla i organizm niszczyla przez to ze pilas wódke czy jabole (czy co ty tam pijesz).
lansowac to ty sie mozesz ale na A2 dziecko i w jakis zagajnikach przy drodze

ocenił(a) film na 5
heroska_02

Po kilku piwa cera jej nie siądzie i się nie zniszczy.
Zresztą, jeśli okazyjnie, to nie ma w tym czegoś baaaaardzo strasznego.
Już tak nie przesadzaj.

Z tym malowaniem się i lansowaniem to owszem śmieszne xD
Chociaż wg mnie wszystkiego trza spróbować, może tez lansowania? Ale ja nie zamierzam się błaźnić =P

ocenił(a) film na 10
kropka_w_kropki

Od kredki nic mi się nie stanie...Nie pije tego co napisał ten ktoś powyżej
slyszalam ale w reku tego jeszce nigdy nie mialam piwo czasem tylko na
jakiejś imprezie albo jak sie ze nzajomymi spotykam przecież nie na okrągło
xD
Nie mam masy pudru i fluidu ,ale za to moja koleżanka codziennie ma tyle
,że ona ma taką cere ,że jej nic już nie zaszkodzi...Już pare razy dostała
nawet za to uwage...Jak marchewka wyglądala ...No a szczerze kto chociaz
raz w zyciu nie tknal piwa..od 13 i w gore...Nie mowiac tego ze wiekszosc
chlopakow z mojej klasy pali no ale to chlopaki xD

klaudyyynka11

W Stanach jest zupełnie inaczej. Każda nastolatka u nich bardzo szybko dojrzewa, wyglądają jakby miały po 16 lat a w rzeczywistości mają 12 lub 13:D to prawda! przykładem są moje znajome z Ameryki które także wyglądają o wiele starzej. W tym kraju to jest normalne że nastolatki się malują, ciągle zmieniają chłopaków, całują się, biorą narkotyki itd. tam panuje inna kultura, oni mają inne podglądy. U nas gdyby trzynastolatka zaszła w ciąże to już jest wielka afera na całą Polskę. A w Ameryce się tym nie przejmują. Oni są tolerancyjni i wgl. Ja mam 16 lat i dziwne wyglądam jakbym miała mniej. Ale nigdy bym się odważyła robić tych rzeczy co właśnie w tym filmie.

xmonikax17

Do marta02:

A Ty teraz się pukasz w łeb, czy do 20 jeszcze nie dotarłaś?

ocenił(a) film na 9
piernikzmarmolada

Czytając Wasze komentarze odniosłam wrażenie, że są tu dwa fronty (tych dobrych i tych złych). Na szczęście wiem, że ludzi nie dzieli się na tych dobrych i złych ;)

Moje zdanie: Są 13- latki, które robią takie wyskoki, ale nie ma ich aż tak wiele. 99% z nich idzie do ośrodka albo zawodówki, a potem byle do wieczora - do flaszki. Jest jeszcze ten 1% który zdaje sobie sprawę, że to nie jest dobra droga i bierze się za siebię.

Mam 16 lat i jeśli dziewczyna ma kolczyk w pępku ALBO w nosie, nie znaczy od razu, że jest lafiryndą. Żal mi tylko tych, które myślą, że są farbowane, mają kolczyki gdzie się da i myślą, że dzieki temu są fajne...

Dyskoteki... Chodzenie na nie samo w sobie nie jest złe. Taniec, muzyka- to coś bez czego nie da się żyć, ale alkohol, dragi itp?
Osobiście żadko bywam na dyskotekach, bo kluby cieszące się dobrą renomą, czyli te do których chciałabym pójść, wpuszczają od 21 ewentualnie od 18 lat.

Ah i jeszcze jedno: Dziewczyny często opowiadają o swoich podbojach miłosnych, imprezach itp... Zmyślonych podbojach i imprezach ;)

ocenił(a) film na 10
xalicex

Wg mnie ten film powinien miec tytuł "Szesnastolatki", bo takie są najgorsze... Pierwsza liceum, albo trzecia gimnazjum - wtedy najłatwiej o takie "dziewczynki".

U mnie w szkole co druga ma kolczyk w nosie, pępku, języku... ja nie mam.

Ale też nie wszystkie, które kolczyki mają i chodzą na imprezy są jakimiś lafiryndami.
Tak jak już ktoś napisał, ludzi nie dzieli się na tych dobrych i tych złych.
Tak samo jak nie dzieli się na tych wykolczykowanych, ubierających się 'dziwnie' (w sensie, że są one lafiryndami) i tych bez kolczyków, ubierających się normalnie (bo wśród takich lafiryndy także się zdażają i ubiór, czy kolczyki nie zawsze coś znaczą).

Tak dla wyjaśnienia ja mam 17 lat.

klaudyyynka11

Witam!!!! smiac mi sie chcialo kiedy czytalam te wszystkie posty <tak,przeczytalam wszystkie> pisane przez 13letnie dziewczynki <jak je inaczej nazwac,bo chyba nie dorosle kobiety,to jeszcze dzieci>

mam 21 lat, bylam jednym z pierwszych rocznikow gimnazjalnych.moim zdaniem wszystkie gimnazja powinno sie zrownac z ziemia,bo wyrasta z nich straszna plaga :) kiedy ja bylam w gim,nie malowalam sie,ubieralam w luzne, dlugie ubrania...bylam przesladowana przez takie 'wyzwolone i super seksowne i odstrojone' gwiazdeczki jak wy,bo bylam zwykla i brzydka. ale mialam cos,ponad to co wy mialyscie. aspiracje i wysoka srednia <najczesciej w pierwszej trojce w szkole>. teraz wy macie...odchowanie dzieciaki, bezrobocie, zmarnowana mlodosc,a ja?
dobre studia, wspanialych INTELIGENTNYCH i na poziomie znajomych, wlasne,ucziciwe zarobione pieniadze... teraz ja sie bawie, korzystam z zycia, fajnie ubieram <nie,nie rozbieram i nie pokazuje brzucha>, uzywam dobrych markowych kosmetykow. przez to wygladam czesto mlodziej niz wspolczesne szalone 13stolatki. 'trzymam' sie na tyle dobrze,ze do tej pory mnie sprzedawcy pytaja o dowod gdy kupuje jakis akkohol :)

chodzic na imprezy zaczelam majac 17 lat, wtedy tez pozwlalam sobie na 3 piwa na dyskotece.

teraz chodze tylko na imprezy,gdzie wpuszczaja studentow, przynajmniej wiem ze nie bede musiala sie bawic z 13letnimi pijanymi od 2 piw smarkulami :)

co do seksu, stracilam dziewictwo na studiach!!!!nie jestem dorosla,nadal uwazam ze jestem dzieckiem. chodze na spacery z kolezankami,nieraz sobie wlaczymy muzyke we wspolnym mieszkaniu i tanczymy w pizamach,NA TRZEZWO!

zastanowcie sie co robicie ze soba...dla mnie takie niby dorosle 13sto latki,wymalowane,ktore to wiedza wszytko,bo maja 13,5 roku,powinno sie przelozyc przez kolano i zloic dupe!!!!i zmyc makijaz z ryjka. do ksiazek,a nie imprezy,picie i puszczanie! w ogole moim zdaniem seks przed 18stka,to idiotyzm....

p.s. nie piszcie mi ze tak pisze bo mi szkoda,mam kompleksy itp. jestem wysoka, zadbana mlodo wygladajaca, ladna dziewczyna. mam duze powodzenie u chlopakow,ale nie dlatego ze daje du...uupy za jedno piwo,a dlatego ze mam cos do powiedzenia

użytkownik usunięty
jolka_atolka

mam 16 lat i widziąc wpisy 13 letnich idiotek udających dorosłe śmiać mi się chce, po co tak kozaczą i udają że są dorosłymi nie wiem, wiem presja otoczenia kształtuje wasze osobowości po części ale to tylko pokazuje jak człowiek jest prymitywny i co by nie zrobił by upodobnić się do innych.
naoglądaliście się za dużo filmów, gdzie pokazane jest że to nic złego,niestety rzeczywistość nie jest taka kolorowa, będziecie musieli prędzej czy później ponieść konsekwencje... a malujcie się i tak wyglądacie żałośnie , wprost karykaturalnie, róbcie piercing,pijcie, palcie,głódzcie się na śmierć, tnijcie sami się powybijacie przez swoją głupote może wyjdzie to światu na lepsze bo nie będziecie innym szkodzić.
ja też się zmieniłem mając naście lat ale nie pod tym względem że zacząłem palić ćpać pić, ale świat zacząłem dostrzegać w czarniejszych barwach, stałem się bardziej obojętny na innych ludzi, byłem bardziej chamowaty, nie miałem grona kolegów ale mi nie zależało, wolałbym być znowu dzieckiem i się bawić.
czy nie można korzystać z życia nie biorąc używek i się niszcząc? jeżeli uważacie że nie pytam te jaśnie oświecone nastki to tylko potwierdza moją teze a takżę wyklucza waszą "dorosłość".
ale powiem wam jedno lepiej jak ktoś ma wnętrze dobrego dziecka, niż zepsutego dorosłego czy nastolatka naprawdę.

ocenił(a) film na 8
klaudyyynka11

dziwne te wasze komenty, szczerze . jakieś z dupy wzięte przemyślenia i każdy zaznacza ile ma lat :) a ja mam 21 i co? seks- po 18tych urodzinach, tak się złożyło, że poczułam się gotowa i bezpiecznie. fajki- 13 lat, przed urodzinami. alko- ten sam dzień. narkotyki- neva!

użytkownik usunięty
evusick

zal mi cie... narkotyki neva teraz ale po tem kto wie takie bezmozgi nie maja hamulców... zal

ocenił(a) film na 8
klaudyyynka11

(nie czytałam większości komentarzy)
wizja 13-latki uprawiającej seks(bo nie można nazwać tego kochaniem)jest odrażająca. Niedojrzałe psychicznie(nie mówie tu o upośledzeniu) i fizycznie dziecko, nie mające zielonego pojęcia o sztuce miłości. Zazwyczaj ulegające presji otoczenia. Poza tym to zakrawa o pedofilię i jest poprostu niesmaczne.
Zdarzają się przypadki, gdzie takie młodziutkie istoty są bardzo dojrzałe jak na swój wiek, ale są wtedy świadome SWOICH decyzji i nie ulegają presji innych. Są i takie, które się na dojrzałe kreują. Zazwyczaj bardzo źle na tym wychodzą. Ile osób w wieku 18 lat nie jest jeszcze w pełni gotowych na stosunek.
Po co odbierać sobie beztroskie dzieciństwo?
Po zatym, zakazany owoc smakuje lepiej, im dłużej się na niego czeka ;]

ocenił(a) film na 8
klaudyyynka11

poza tym* .

ocenił(a) film na 8
klaudyyynka11

...a wokół same kurwy i złodzieje *niezależnie od wieku*.

Świat jest popierdolony, a ludzie na nim jeszcze bardziej...
Sra sie dziecką po łbach tylko dlatego, że zamiast zegarka na komunie dostają komputer i dostęp do internetu z którego nie korzystają do nauki w żadnym wypadku.

Sam mam młodszą siostre, bodajże 10 albo 11 lat *nie pamiętam dokładnie* i widzę, że niezłą sieke ma we łbie w tym wieku...
Naogląda się jakichś Miley Cyrusów, nasłucha Dody, poczyta jakieś gówno na necie i wydaje się jej, żę wie więcej o życiu niż rodzice, tak jak te wyżej, które się wypowiadały jakie mają przejebane realia w swoim środowisku 13-15 letnim.

Powinnyście sie wstydzić w ogóle pisać o takich rzeczach, a nie jeszcze się chwalić jakie wy już przeżycia macie i w jakich zajebiście trudnych realiach żyjecie...
Jak ja bym zapalił w wieku 13 czy wypił piwo i starszyzna by sie o tym dowiedziała to by mnie zlinczowała aż bym srał na miętowo, a wy nawet żadnej dyscypliny nie macie, nikt was niekontroluje...
Nie wiem już nawet czyja to wina..
Czy rodziców czy rozwydrzonych bachorów.

Mniejsza z tym...

Pozdrawiam!

PS: To moje zdanie i szczerze nie dbam o wasze :)
No chyba, że jest dobrze zaargumentowane i osoba która je wyraża ma
zamiar normalnie konwersować...

DEViANT_PL

Nie trzeba aż tak przeklinać, ale w wielu kwestiach zgadzam się z powyższą wypowiedzią. Chwalenie się chorym środowiskiem dziewczyn, które zgrywają dorosłe nie jest normalne. Tak naprawdę największe trudności związane z dojrzewaniem hormonalnym są jeszcze przed Wami drogie 13-latki, jeżeli macie takie trudne realia życiowe, to wybijcie się z nich zamiast się nimi chwalić (nie wiem po jaką cholerę).

ocenił(a) film na 7
DEViANT_PL

Ja również zgadzam się z powyższą opinią ;)Chociaż te piwo w wieku lat 13 chyba raz czy dwa się zdarzyło :P ale w takiej tajemnicy, że ohohoho :D Owy lincz w przypadku wykrycia podobnych rzeczy z pewnością by mnie nie minął ;) Ale przecież jeden czy dwa grzeszki na swoim koncie mieć trzeba ;P Ale ogólnie się zgadzam z opinią ;)

Natomiast jeśli chodzi o sam temat i ludzi którzy twierdzą, że ten film nie może pokazywać realiów to radzę rozejrzeć się dookoła...

ocenił(a) film na 7
klaudyyynka11

Matko, ale wy bzdury gadacie! Co tu jest niemożliwego?!

A to też jest niemożliwe?: http://wolnemedia.net/?p=436

Nie twierdzę, że to popieram... Uważam, że na wszystko przyjdzie czas, ale niestety rzeczywistość jest inna (zwłaszcza w USA). Pamiętajcie, że ten film nie przedstawia PRZECIĘTNEJ trzynastolatki tylko taka "troszkę" bardziej zdemoralizowaną! Na świecie są o wiele gorsze patologie! To, że Ty dziewczynko jesteś ułożona to chwała Ci za to, ale nie każdy taki jest.

klaudyyynka11

ja 13 lat miałam kilkanaście lat temu (na szczęście), ale mam zachowane pamiętniki, które pisałam w tamtych czasach i pamiętam, że to wiek, kiedy chce się na sile udowodnić innym, ze jest się już dorosłym. Ja akurat nie paliłam, nie piłam, ze o seksie nie wspomnę nawet, ale starałam się po kryjomu trochę podmalowywać (wyschniętym tuszem do rzęs ;)Na szczęście miałam swoje pasje, ambicje i rozsądnych rodziców. Sadze, ze tak naprawdę dużo zależy od postawy rodziców, czy w obliczu buntującego się dziecka skapitulują i pozwolą mu na wszystko (nocne wypady do dyskotek i klubów, palenie, picie), czy tez wyznacza granice, powiedzą dziecku, jak można inaczej pokazać swoją dojrzałość, będą z nim rozmawiać. Wiadomo, że łatwiej jest przymykać oczy na postępowanie dziecka i być takim wyrozumiałym kumplem, niż zakazywać pewnych rzeczy i narażać się na kłótnie, ale to w przyszłości procentuje, wiem to na przykładzie własnym, jak również niektórych moich koleżanek, które miały podobnie "staroświeckich" rodziców, jak ja.

ocenił(a) film na 7
klaudyyynka11

Bardzo przerysowany film, takie dzieci, które możemy zobaczyć w filmie bardzo rzadko występują. W zasadzie ta historia to hiperbola. Wiek dla potrzeb filmu został drastycznie obniżony, główne bohaterki zachowują się jak 17-20'latki. Wątek czarnych chłopaków, tego to kompletnie nie rozumiem. Dlaczego ładne białe dziewczyny tak miały by lgnąć do grup murzynów ? Absurd. Pozatym historia całej tej zmiany osobowości głównej bohaterki jest wyjątkowo przyspiesozna, mało argumentów za tym, dlaczego dziewczynka staje się nagle małą latawicą.

ocenił(a) film na 7
Wielki_ted

"Dlaczego ładne białe dziewczyny tak miały by lgnąć do grup murzynów ? Absurd."

Najwidoczniej nie wszyscy są takimi rasistami a może wręcz przeciwnie?

Powiedz mi dlaczego ładne BIAŁE dziewczyny znajdują się zazwyczaj w towarzystwie bezmózgich koksów, którzy nie potrafią złożyć jednego poprawnego zdania, a co drugie słowo to wulgaryzm? To jest dopiero ABSURD... Swoją drogą zazdroszczę Ci, że nie zauważyłeś jeszcze, że świat zbudowany jest z absurdów.

"Wiek dla potrzeb filmu został drastycznie obniżony, główne bohaterki zachowują się jak 17-20'latki."

Albo byłeś chowany pod kloszem, albo miałeś wyjątkowe szczęście nie spotkać się z takim zachowaniem.

PS: W praktyce to właśnie 17-20 latki JUŻ się tak nie zachowują. Najtrudniejszy okres to właśnie okres dorastania - buntu itd. Niektórzy przechodzą to jak gdyby nigdy nic, a niektórzy właśnie tak...

"Pozatym historia całej tej zmiany osobowości głównej bohaterki jest wyjątkowo przyspiesozna, mało argumentów za tym, dlaczego dziewczynka staje się nagle małą latawicą."

No to chyba musieliby nakręcić serial :D

PS: zauważyłem również, że mało kto zwraca uwagę na fakt, że film jest "made in USA", a tam panuje zupełnie inna kultura i zwyczaje. Europa od zawsze była bardziej "ułożona" niż USA. Tam jest zupełnie inna mentalność, a młodzież o wiele szybciej "dorasta"...

ocenił(a) film na 7
klaudyyynka11

"Nie wiem... może w stanach ( o ile to amerykański film ) dojżewa się szybciej?? ( głupie xP )"

Wcale nie głupie, a właśnie masz racje, czego jak widzę połowa forumowiczów nie raczy zauważyć. Okres dojrzewania zależy od kultury w której się wychowuje. W Ameryce życie jest wyjątkowo szybkie, tam panuje prawdziwy wyścig szczurów (co również powoli przenosi się do Europy). Wymusza to na dzieciach/młodzieży szybszego dorastania. I nie ma w tym nic niedorzecznego (głupiego) bo dojrzewanie Emocjonalne (o czym jest film) nie ma związku z dojrzewaniem Biologicznym!

"Czy trzynastolatki się już malują, chodzą same na dyskoteki i uprawiają seks??"

I tak i nie. Myślę, że ludzie podeszli do tego filmu zbyt ogółowo. Film nie pokazuje "przeciętnej" nastolatki, ale jakiegoś marginesu (skrajności)... Zarzucenie temu obrazowi, że "trzynastolatki tak nie robią" jest niedorzeczne... Czy oglądając "Morderstwo doskonałe" mówicie "przecież małżeństwa tak się nie zachowują"? Ludzie bądźcie poważni! Gdyby wszystkie filmy pokazywały przeciętnego człowieka to, jedynymi opiniami byłyby:

- przewidywalny!
- nudny!
- Nic nowego!
- schematyczny!

ocenił(a) film na 7
Gojira

Gojira a ja się dosyć podejżliwie zastanawiam w jaki sposób znasz tyle 13-latek, że w taki pewnym i ostatecznym tonie opsiujesz ich życie...

Co do tych murzynów z filmu, to nie wiem skąd Twoje uburzenie, każdy wie co oni prezentują sobą w usa, stąd dziwi mnie taka fabuła, jednak faktycznie to patologia i obie bohaterki to skrajność, zgadzam się.

ocenił(a) film na 7
Wielki_ted

"Gojira a ja się dosyć podejżliwie zastanawiam w jaki sposób znasz tyle 13-latek, że w taki pewnym i ostatecznym tonie opsiujesz ich życie..."

1. Gdzie opisuję ŻYCIE 13 latek? I gdzie napisałem, że znam ich "TYLE"? :>
2. Skąd znam 13 latki? A znasz powiedzenie "Nie pamięta wół jak cielęciem był"? 13 lat miałem 9 lat temu i to chyba oczywiste, że miałem wtedy koleżanki w tym wieku?!
3. Wychodząc do sklepu, kina, pracy, studia, czy gdziekolwiek indziej siłą rzeczy spotykam nawet niemowlaki - przerażające! tego się nie spodziewałeś podejrzliwa istoto! - i między innymi te nieszczęsne dzieci które na siłę kreują się na "dorosłe". Zazdroszczę Ci, że nie widziałeś grupki takich małolat w miniówach, palących papierosy (oby tylko), wulgarnych tak, że nawet ja takich tekstów nie znam i opowiadających takie rzeczy, że się słuchać nie da... no i nierzadko widuje się takie w towarzystwie "bezkarkowców" - o zgrozo

PS: Takie nienormalne podejrzenia to zostaw lepiej dla siebie

"Co do tych murzynów z filmu, to nie wiem skąd Twoje uburzenie, każdy wie co oni prezentują sobą w usa..."

Wsadzanie wszystkich do jednego worka jest co najmniej płytkie. Chyba że uważasz się za alkoholika i złodzieja (bo tak Polacy są postrzegani na arenie międzynarodowej - to to samo jak Ty postrzegasz murzynów w USA)

ocenił(a) film na 7
Gojira

ja wciąż czekam na odpowiedź...

klaudyyynka11

Czy trzynastolatki się malują? Ale mi pytanie, roi się 10 latek z tapetą na tym pustym łbie. No raczej twarzy. No jasne, że chodzą te na dyskoteki, co uważają się za dorosłe. Chyba, że szkolne czy jakieś inne, to rozumiem. Mam 12 lat, a mam mnóstwo znajomych, którzy tylko mają w głowie palenie, picie, malowanie, dyskoteki, narkotyki - a to Ci, co mają też 12 lat, bądź 13. Nawet w sumie się zdarza, że 10 latki tez tak robią. Przykre, ale taka jest prawda, a rodzice upilnować nie mogą lub jakieś problemy rodzinne. Podcinanie sobie żyły tez jest problemem, no ale cóż poradzić... Pofarbowałam sobie łby, noszę soczewki kolorowe, które nie można spotkać na co dzień, jestem krytykowana i uważana, że chcę tylko dorosnąć - lecz nie, będę się wyróżniać, ale nie wciągnę się do palenia czy też picia. Może truje sobie życie tym, co robię, ale gorzej już być nie może.

ocenił(a) film na 1
azucore

Gojira nie wiem po co ty w ogóle konwersujesz jeżeli w ogóle można to tak nazwać z tymi 13nastolatkami? Czytając wcześniejsze posty można się wręcz powiesić! 13 latki szpanujące swym wiekiem DOJRZAŁOŚCIĄ! i cholera jeszcze wie czym. Ja jako 16nastolatek nie czuję się jakoś szczególnie dojrzale więc takie teksty szczerze mnie dobijają. Palenie, picie, tapeta i co z tego ? Po pierwsze kobiety wole naturalne a nie jakieś plastiki! Palenie i picie dla szpanu ? Zobaczymy w przyszłości jak to będzie z kondycją zdrowiem a nawet portfelem nawet już o narkotykach nie wspomnę. Rozumiem masz 18+ lat to rób co chcesz ale 13 lat to po prostu śmiać mi się chce ! Dzieci do książek! Szkołą czeka! Na używki zawsze jest czas! Zobaczymy za kilka lat co wy ze sobą poczniecie! Szczerze mówiąc to nie wiem po co ja w ogóle to pisze ? Ale żal mi się robi dzieci 13 letnich, które nigdy wpierd** nie dostały a ni nic i się wielce afiszują swoją dojrzałością! Dziękuje.

ocenił(a) film na 7
owenek

Bo czasami niektóre teksty są tak irytujące, że trudno nie zabrać głosu - jak widzę Ty również nie pozostałeś obojętny ;) A jeżeli już ktoś mnie oskarża bezpodstawnie o tak paskudne rzeczy jak "Wielki Ted" no to trudno pozostawić to bez odzewu.

Pozdrawiam

Gojira

"ale seks w takim wieku?"
A co ty myślisz, dużo osób go uprawia w przedziale 14-16 lat
Nikt nie chce czekać do 20 lat... czy tam 18.

ocenił(a) film na 7
CookieX

hheheh, a dlaczego ta odpowiedź jest do mnie??:>

ocenił(a) film na 7
Gojira

Masz ponad 20 lat i jesteś najaktywniejszą osobą na forum dot. filmu o 13-latkach. To mnie dziwi.
Co do reszty to: bzdurą jest że 13 lat to okres dojrzewania. Jeżeli mówimy tylko o Polsce, którą znamy to można śmiało powiedzieć, że polskie dzieciaki są 2 jak nie 3 razy mniej dojrzałe aniżeli te z Zachodu. O seksie już nie wspominając, takie sprawy zdarzają się w 99 % w patologicznych środowiskach. Krótko mówiąc, film przypisując realiom Polski jest BAJKĄ. A śmiem twierdzić że w usa, aż takiego zwyrodnienia w dojrzewaniu nie ma. Na pewno na południu kraju % dziewczynek pokroju tych z filmu jest znikomy.
Dane statystyczne, które potwierdzają taką chorą obyczajowość są owszem, w demoralizującej się Angli, gdzie od czasu wprowadzenia wychowania seksualnego nastąpił radykalny wzrost ciąż u nawet 12-latek, a co najgorsze mordowanie nienarodoznych, czyli aborcja znacznie także się zwiększyła. Na tvn style jest taki program, edukujący seksualnie Anglię, i co widzimy ? m.in. prowadząca pokazuje 15 latkom w gigantycznych rozmiarach penisy i pochwy, ot tak żeby budować nowe, świadome pokolenia Anglików. Następnie zbierają się grupy młodych i rozważają plusy i minusy aborcji, jedna wyzwolona wszem i wobec ogłasza, "ja to zrobiła i nic się nie stało!"
Mam nadzieję i wierzę w mądrość Polaków, że nigdy do takiego bagna nie wejdziemy, choć symptomów tego typu zachodnich nowości jest coraz więcej.

ocenił(a) film na 7
Wielki_ted

"... jesteś najaktywniejszą osobą na forum..." No początek zaleca się powrót do szkoły i nauczyć się dodawać - mam wymieniać aktywniejsze osoby, czy jednak poprosisz znajomych by wyliczyli Ci osoby aktywniejsze na owym forum?

"... forum dot. filmu o 13-latkach." Owe forum jest do filmu O trzynastolatkach a nie DLA trzynastolatek - subtelna, ale jakże istotna różnica. Czy jeśli ktoś jest aktywny pod filmem "klan urwisów" oznacza, że interesuje się przedszkolakami - jesteś żałosny człowieku i powtarzam Ci, że aluzje zostaw dla siebie bo tracę cierpliwość!

Swoją drogą oczywiste jest, że jako przyszły rodzic interesuje się tym jak zachowują się dzieci i młodzież, interesuje mnie dojrzewanie i wychowanie - i nie ma w tym nic dziwnego - najzwyczajniej w świecie chcę być w przyszłości dobrym ojcem, który wychowa w miarę dobre dziecko.

"takie sprawy zdarzają się w 99 % w patologicznych środowiskach." - no tak a film był o pełnej miłości, ułożonej rodzinie :D Grtuluję :D

Co do reszty Twojego komentarza napiszę krótko - żyj w swoim idealnym świecie.

PS: Śmieszny jesteś zarzucając mi aktywność (samemu będąc aktywnym), oraz zarzucasz mi, że dziwnie wiem co dzieje się w życiu 13latek, a sam przed chwilą wystosowałeś cały elaborat...

Gojira

Różni są ludzie. Nie można mówić o ogółach że te "13stki, 15stki" są złe/ źli. Ile jest osób "dorosłych" 20lat i w górę którym tylko picie, palenie i zażywanie używek w głowie? Jak wiele osób młodych przeżyło więcej niż osoby starsze np choćby utratę obojga rodziców, czy życie w patologicznych rodzinach pełnej przemocy i alkoholizmu. Nie jedna starsza osoba nie wie jak to jest! Sytuacje z własnego otoczenia/ doświadczenia.

Na początku mnie to wszystko wkurzało, przerażało picie, palenie itd. Alkoholowi mówiłem nie... Zmiana towarzystwa i teraz wiem co to jest m.in. "Marskość wątroby" czy inne efekty picia alkoholu.

Teraz patrzę na to obojętnie. Chcecie to pijcie, palcie, dziewczyny jak chcą niech się malują ile się tylko da. Wasze życie, Wasz wybór - wybierzcie mądrze.

Na dzień dzisiejszy nie piję (tylko symbolicznie na urodzinach), nie palę mam nadzieję, iż uda mi się wychować własne dzieci na wykształcone i mądre osoby. Mówili mi rodzicie „nie pij” – nie słuchałem. Teraz jako „ojciec” sam będę to mówił „nie pij” – Lecz… „Wałowanie się powtarza i nie zmienia to niczego…”

ocenił(a) film na 7
Rychu_3

"Nie można mówić o ogółach że te "13stki, 15stki" są złe/ źli."

Ale człowieku... z czym Ty do mnie?! Przecież pisałem, że film pokazuje pewną "skrajność", a ogólnie problem jest powszechny.
Bądź tak dobry i napisz mi gdzie napisałem, że takie są trzynastki?!

Gojira

Spokojnie... (:

Napisałem ogółem do wszystkich, iż nie można oceniać ludzi po wieku - dodam jeszcze: "ani po wyglądzie" - także kierowane do wszystkich.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
CookieX

"ale seks w takim wieku?"
A co ty myślisz, dużo osób go uprawia w przedziale 14-16 lat
Nikt nie chce czekać do 20 lat... czy tam 18."

Na szczęście są jeszcze osoby które chcą. I które czekają na moment prawdziwej gotowości . A przynajmniej były ileś tam lat temu , kiedy ja miałam 13 lat, ale mam nadzieję że nadal kilka takich pozostało , choć obserwując współczesną młodzież ( a w tym przypadku to jeszcze raczej dzieci) można bardzo zwątpić...

azucore

Picie, palenie, branie narkotyków, cięcie się czy robienie kolczyków np w języku jest dla mnie żałosne, zwłaszcza w wieku 13 lat. Marnowanie życia i tyle. - może i tak uważam, ale i tak jestem jedną z nich.

użytkownik usunięty
klaudyyynka11

Ja mam 13 lat i się maluję. I co w tym złego? Jeśli chodzi o alkohol i seks to może rzeczywiście, ale przecież o to w tym filmie chodzi, no nie?

O to, że w tym wieku niszczysz sobie twarz, a makijaż jest Ci raczej mało potrzebny. Przynajmniej na co dzień.

I pamiętaj: wygląd nie jest najważniejszy!

ocenił(a) film na 8
mii

Dokładnie zgadzam się z dziewczyn/ chłopakiem wyżej ;D

użytkownik usunięty
umc__

Nie jest najważniejszy, ale dość ważny. Nie maluję się na co dzień, bo do sQl nie można, ale poza szkołą owszem. Ale chodziło mi o to, że ten film opowiada o dziewczynie, która z dobrej i grzecznej dziewczyny, zamienia się w osobę nałogowo pijącą, uprawiającą seks, malującą się i biorącą prochy. A ten temat jest bardzo współczesny. Na przykład w mojej szkole, wśród dziewczyn w moim wieku, rzadko zdarzają się takie, które w ogóle się nie malują, są super grzeczne, nigdy nie przeklinają itp.

mii

a jeżeli ktoś się maluje tylko po to by poczuć się lepiej ? Bo uważa że jest brzydki i chce chociaż przez chwilę poczuć się lepiej.? Tak jest. Też tak mam .

No a wracając do tematu...seks...owszem są takie dziewczyny. u mnie w szkole jest dziewczyna ktora jest w ciąży. 2 odeszła ze szkoły bo też była w ciąży. No i są takie dziewczyny co to robiły ale akurat nie są w ciąży. Takich osób jest coraz więcej . . .

klaudyyynka11

coz, ja mam niedlugo koncze 14 lat i czesto sie zdarzalo na roznych imprezach, ze pilam. maluje sie i to dosc mocno, w szkole nie zwracaja na to uwagi. mam kolezanki, ktore juz uprawialy seks. teraz dojrzewa sie duzo szybciej i takie cos jest na porzadku dziennym.. trzeba spojrzec prawdzie w oczy.