Trzynastka

Thirteen
2003
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37886
5,6 12 krytyków
Trzynastka
powrót do forum filmu Trzynastka

Czy trzynastolatki się już malują, chodzą same na dyskoteki i uprawiają seks?? Ja mam prawie 12 lat i ( może i jestem stażyzna ) uważam, że to niedorzeczne...Przecież trzynastolatki, to jeszcze dzieci. Nie wiem... może w stanach ( o ile to amerykański film ) dojżewa się szybciej?? ( głupie xP ). Ja jestem dzieckiem i czuje się dzieckiem...hmm...może powinnam zmienić image.

lady_m13

Dobra, dobra, spożywaj alkohol, ale najpierw powiedz to dla swoich rodziców. Maluj się, a za dziesięć lat będziesz miała tyle zmarszczek, że jeszcze się zabijesz za swą zdumiewającą urodę. Teraz dojrzewa się dużo szybciej? A czy dwadzieścia lat temu czy jeszcze dawniej ludzie dojrzewali wolniej? To tylko Polska społeczność wymyśliła, że osoby, które się malują itp. są już "dojrzałe", a to nie ma nic do rzeczy, bo ludzie jak dojrzewali to i będą dojrzewać w tym samym wieku.

ocenił(a) film na 7
azucore

Po części się z Tobą zgodzę a po części nie... Zgadzam się, że fakt "malowania się" nie ma żadnego związku z dojrzewaniem, jednakże czy aby na pewno ludzie zawsze dojrzewali w tym samym wieku? Hmmm.... fizycznie najprawdopodobniej, jednak psychicznie na pewno nie. Jak już pisałem - aktualnie dzieci są ZMUSZONE szybciej dojrzeć ze względu na coraz to szybszym trybem życia (myślenie o karierze, pogoń za pieniędzmi itd.), coraz mniej dzieciństwa (posyłanie 6 latków do szkół, poszerzanie programów nauczania itd.), coraz większa presja rówieńsków (rywalizacja) itp. Niestety powodują, że większość jest zmuszona dojrzeć szybciej - niektórzy się przystosowali, a niektórzy się zagubili... tak czy inaczej to się zmienia...

Gojira

ee..?? co wy gadacie wogóle..??
CO za różnica czy sie dojrzewa później czy wcześniej..
Kogo to obchodzi.. Każda 13 lub 14 latka robi co chce i niech tak zostanie. jej sprawa.. Boże macie jakiś problem..? Dyskusje jakby to była jakaś ważna debata... żaaal tyle powiem. I dziękuje za uwage. Bye

ocenił(a) film na 7
DiamondBody

Umiejętność czytania ze zrozumieniem jest jednak bardzo cenna... Czy ja pisałem co komu wolno, a co nie? Toż to oczywiste, że każdy robi co chce i to zwłaszcza w wieku dojrzewania i nie ma co komu zabraniać. Trzeba popełniać błędy by samemu stwierdzić, że coś jest złe. Ale nie o to rozbija się dyskusja właśnie. Chodzi o idiotyczny stwierdzenie, że film jest absurdalny bo dziewczyny w tym wieku tak się nie zachowują (należy zwrócić uwagę, że film pokazuje pewną skrajność). Tym samym o ile nasza debata jest idiotyczna, to Twój przytyk do niej ujawnia jedynie nie umiejętność w czytaniu ze zrozumieniem.

Gojira

<br/> oj to przepraszam zwracam honor

ocenił(a) film na 7
DiamondBody

Spoko ;) Nic się nie stało :D Miło "spotkać się" z osobą która potrafi przeprosić ;) Ja również przepraszam za to, że troszkę za bardzo "wyskoczyłem" ;)

Pozdrawiam ;)

Gojira

Nie ma sprawy. hehe;]]

klaudyyynka11

jasne, że są dzieciaki w takim wieku, które bawią się w dorosłych. to tak gwoli ścisłości, bo jak czytam "nie wyobrażam sobie, żeby w wieku 13 lat się z kimś przespać", to żal mi osoby z takim ograniczeniem...

przyczyną takiego zachowania może być to "patologiczne środowisko", które tak często wymieniacie, ale nie popadajmy w schematy! styl życia jest wyborem własnym i nie potrzebna jest tu ingerencja z zewnątrz. no i druga sprawa: jak ktoś chce żyć tak, a nie inaczej, to nie trzeba go zaraz oceniać, osądzać, obrzucać błotem. ludzie, jak wy kochacie wyrabiać sobie opinie, najczęściej pochopne i nieprzemyślane, w które tak święcie wierzycie, a które mogą tak krzywdzić innych... jeszcze inną sprawą jest tendencja do natrętnego wtrącania się. idziesz ulicą, widzisz umalowaną 13-tkę, więc co?? "jaka ździra!!" albo "toć to jeszcze dziecko! gdzie rodzice?!"... a co Was to, do cholery??!! to czyjś indywidualny wybór, jakim chce być, jak chce się reprezentować i nikomu nic do tego. nie wspominam już o hipokryzji, bo na samą myśl dostaję białej gorączki... no i warto pamiętać, że sytuacja, w której znajduje się osoba, którą właśnie oceniacie, może spotkać także i Was. wtedy role mogą się zamienić, i co wtedy?
poza tym zachowanie tylko nas określa. nie mówi nic o nas samych, o tym jacy jesteśmy, możemy być, co TAK NAPRAWDĘ myślimy. zachowanie to tylko pozory, nawet u najbardziej naturalnej, otwartej, ekstrawertycznej osoby.

więc zanim powiecie cokolwiek o drugiej osobie albo zanim stwierdzicie, że znacie kogoś na wylot, zastanówcie się nad tym.

Baja_17

W 100% zgodzę się z powyższą odpowiedzią...

ocenił(a) film na 8
DiamondBody

trochę przesadzili. powinni nazwać szesnastka albo siedemnastka. nawet aktorki nie wyglądają na 13 lat.

Snorri

Nie wyglądają na 13, bo nie mogą dać aktorki w wieku 13 lat i pozwalać im na planie filmu pić, palić itp. A film doskonale opowiada o życiu 12 - 15 lat. Bynajmniej chociaż w moim środowisku. Liczę sobie 12 lat, a prawie każdy już z mojej szkoły pali czy pije.. też się zdarzało, że ćpali, a nawet byli po pierwszym stosunku.

klaudyyynka11

Wiesz, kiedy pójdziesz do gimnazjum na pewno zmienisz zdanie.
Gwarantuję ci to!

ocenił(a) film na 10
klaudyyynka11

Nigdy nie byłam takie jak one ale KOCHAM TEN FILM ;) oglądałam go ze 100 razy

klaudyyynka11

no raczej! Ja mam 14 lat i wgl mam kolczyki mam znajomych którzy mają tatuaże, uprawiają seks, malują się(ja też) są różne nastolatki. Niektóre w wiemu 13 lat wyglągają na 8 a niektóre na 19. Wiele razy mówili mi że nie wyglądam na tyle ile am naprawdę lat wiec nie wiem wgl dlaczego masz takiego bulwersa ; P

xpszczolkamajax

Mam prawie 14 lat i...
... nie maluje sie, nie mam żadnych kolczyków/tatuaży, nidgy nie paliłam, piłam i nie wciągałam, nie przeklinam a tak poza tym w mojej szkole są mundurki xD no i się z tego ciesze.
Jestem zwyczajna i mam przyjaciół, chodze na imprezy i mam w nosie co sobie ktos pomysli jeśli nie bede piła alkoholu który mi wciska(miałam kiedys taka sytuacje).

użytkownik usunięty
pyza_b

Każdy jest inny :)
Oczywiście ja nie uprawiam seksu, nie piję alkoholu, więc na pewno nie upodabniam się do aktorek, ale jakiś tam bunt czy papierosy, wulgaryzmy, pyskowanie rodzicom itp., zawsze są przykładem, więc po części może jednak.

klaudyyynka11

Dojrzewa przez ,,rz"
Masz prawie 12 lat? fakt-starszyzna jak cholera!;/

klaudyyynka11

niestety dzieciaki w tym wieku czesto postepuja jak filmie.Wierze, ze to sie zmieni, bo szkoda życia i potem sie zapewne zaluje.

ocenił(a) film na 7
xxxyyxx

Ja mam 15 i laski z tego filmu to przeciwieństwo mnie xD wole pograć w nogę czy spotykać się z przyjaciółmi niż rujnować sobie życie. A co to postępowania lasek z tego film to az tak bym sie nie dziwiła akurat moje znajome tak sie nie zachowują ale w szkole u mnie sa dziewczyny które piją,palą itd. mam też znajomą z Anglii która ma 14 lat i u niej w klasie większość dziewczyn właśnie tak sie zachowuje jak dziewczyny z tego filmu.

klaudyyynka11

Ja mam 13 lat, idę do gimnazjum. U mnie w szkole zdarzają się dziewczyny, które piją, palą, zażywają narkotyków, chodzą na dyskoteki, niektóre z nich są już nawet po pierwszym stosunku. Jedna taka idiotka z mojej klasy chwali się, że uprawiała seks z 16-latkiem i że on jej załatwia dragi. Ja osobiście nie robiłam nic z tych rzeczy, ze dwa razy zdarzyło mi się zapalić, ale od teraz do może 17 lat nie tknę już papierosa, nie wiem czemu zachowałam się tak głupio, chyba tzw. presja grupy. Poza tym czasami zdarza mi się przeklnąć, nie chodzę na żadne dyskoteki, nie piję i nie mam zamiaru, całowałam się z chłopakiem, ale do seksu to jeszcze daaaaaaaaalekoooo, nie mam tatuażu i żadnego kolczyka i nie mam zamiaru sb go zrobić i nie maluję się. Mam grupkę dobrych przyjaciół i dosyć dobrze się uczę. Nie wiem czemu dziewczyny w moim wieku są tak bardzo zdemoralizowane. Czy chodzi o wychowanie? Wiem, że ich domy są normalne. Żadnej patologii, ani nic z tych rzeczy. Dlatego tak bardzo boję się gimnazjum. Wszystkie te wytapetowane lalunie będą się ze mnie śmiały lub coś w tym stylu. To będzie prawdziwy test osobowości, ale mam nadzieję, że nie dam się sprowadzić na "złą drogę".

Wow, ale się rozpisałam :) Co do filmu, według mnie ukazuje całą prawdę, ale może przesadzili z tą 13. Według mnie "aż" takie są dziewczyny w wieku około 14-16 lat.
8/10

klaudyyynka11

Przeczytałam kilkanaście wypowiedzi w tym temacie i nie wiem czy mam się z nich śmiać czy płakać.
Po pierwsze film jest bardzo realistyczny, ale dziewczyny na filmie zachowują się jak 14 latki (1 klasa gimnazjum), nie 6-klasistki.
Sama mam 14 lat i mam kolczyk w pępku - i co z tego? To jest nic. Jednak znam dużo osób w swoim wieku, które regularnie same chodzą na imprezy i mają tatuaże (ok, też chcę sobie zrobić, ale to nic wielkiego). Niestety są również osoby które uprawiają seks... znam takich co najmniej 5 w wieku 14 lat i 2 w wieku 12 lat...

Niestety: ten film to realia, i nie (tak jak pisałyście) USA etc. ale POLSKIE

ocenił(a) film na 10
klaudyyynka11

Masz 11 lat i jesteś stara, a 13-latka to dziecko? Ciekawe. :D Teraz jesteś za mała, żeby to zrozumieć, ale kiedy wkroczysz w wiek dojrzewania zobaczysz, o co chodzi w tym filmie. Tylko osoba, która to wszystko przeżyła jest w stanie to naprawdę zrozumieć. W ogóle nie wiem, kto pozwolił Ci oglądnąć ten film. Dzisiejsze dzieci mnie załamują.

Ralyson

Aj... czytam te wypowiedzi i przepraszam, ale śmiać mi się chce :DDD 11, 12, 13 czy 14 lat proszę... wtedy to ja też byłam aniołkiem, zero tatuaży, zero alkoholu, zero papierosów, zero kolczyków, zero seksu i wogóle byłam święcie przekonana że do 18 taka będe... teraz mam16 lat i to jest całkiem inny świat.
Imprezy to norma już dla wszystkich dziewczyn z mojej klasy, nawet lizusów. Alkohol - świetna rzecz a zabawa przy tym ekstra. Tatuaże według uznania, papierosy no cóż... prawie wszystkie moje koleżanki palą ale ja nie jestem do tego przekonana i raczej nigdy się nie przekonam... a kolczyki to nawet moja mama mówiła że mogę sobie zrobić w pempku, bo jej się to podoba:DD To nie tak, że trafiłam w takie otoczenie, to jest po prostu norma. A co do seksu to cóż... nie mam tego za sobą, ale moja koleżanka z klasy chodziła z chłopakiem 3 lata i... niestety wpadli, szkoda mi dziewczyny bo była w porządku, miła i koleżeńska a ten debil jej chłopak jak tylko się dowiedział że jest w ciąży zostawił ją... szkoda słów na takich idiotów.... Generalnie kilka osób z mojego wieku już jest po tym pierwszym razie, jedna nawet zrobiła to mając 13 lat.

A wracając do filmu ta naprawdę zdarzają się takie dziewczyny, ja osobiście znam dwie takie. Wspomniana wcześniej 13-latka i inna której rodzice się rozwiedli a ona sama zaczęła pić w 5 klasie podstawówki a nie 6. Kończę po z deczka za dużo się rozpisałam ;)) mam nadzieję że ktoś to wogóle przeczyta :P

DaGaaaa_1714

A i muszę dodać , że przekleństwa i tapeta na twarzy to też już norma:)))
Z koleżanką ustaliłyśmy, że:
do 12 to dziecko
12 - 15 to okres przejściowy z dziecka w imprezowiczkę głupi jak cholera
16 - 18 to już tylko prawdziwa zabawa bo po osiemnastce jak już można pić to nie jest to już takie fajne...

ocenił(a) film na 3
DaGaaaa_1714

Twoja wypowiedz mnie z intrygowała i musze ci odpowiedziec konkretnie na jedno twoje zdanie tzn "iestety wpadli, szkoda mi dziewczyny bo była w porządku, miła i koleżeńska a ten debil jej chłopak jak tylko się dowiedział że jest w ciąży zostawił ją... szkoda słów na takich idiotów" Szczerze mowiac ja mu sie nie dziwie jak bym wpadl w tym wieku tez bym sie cholernie wystraszyl podkulił ogon i zwial ... Nie potrafie nawet w pelni o siebie zadbac i sobia sie zaopiekowac a mial bym wziasc na siiebie jeszcze ciezar dziecka? Jakie to dzieco by mialo zycie ? Najlepszym wyjsciem jest aborcja ....0 sierdkow do zycia 0 wyksztalcenia , bez pracy bez mieszkania bez niczego i mialbym z dziewczyna w moim wieku lub nawet mlodsza wychowywac dziecko ? Wszystkie plany by poszly sie walic studia to juz calkiem... A pozatym lepiej jeszcze "poszalec" za mlodu bo pozniej juz nie bedzie czasu a jak bedzie to nie wypada szalec.... Zycie jest krotkie i trzeba z niego korzystac (z glowa) Ja mam nadzieje ze sledzisz ten temat i niedlugo otrzymam odpowiedz na to co tu napisalem bo nie chialbym tyle pisac na marne ;p To juz 3 moj post w tym temacie poswiecilem poltorej godziny na pisanie posow i zabawe z filmweb.pl -.- chcialem wgl wyslac to prywatna wiadomoscia ale jakies punkty musze miec a kompletnie sie na tym nie znam;p Ok to by bylo na tyle bo zara zasne ^^

DaGaaaa_1714

"o nie tak, że trafiłam w takie otoczenie, to jest po prostu norma" - WTF? Nie norma. Ja mam rocznikowo 17 i jakoś nie jest to dla mnie norma.

użytkownik usunięty
klaudyyynka11

hmm ja mam 13 lat no prawie 14
idę teraz do 2 gim
połowa mojej szkoły, a nawet więcej, jest taka jak te dziewczyny z filmu
jak jeszcze byłam w 6 kl podstawówki to przyjaźniłam się z kilkoma dziewczynami, nigdy w życiu bym nie powiedziała że mogą się aż tak zmienić! może to dlatego że moga szkoła jest patologiczna, chciałam iść do innej ale musiałabym dojeżdzać z 1 h dziennie, te dziewczyny zmieniły się w 1 miesiąc, w sumie to ja też od czasu do czasu mogłam zapalić, ale one na każdej przerwie , piły codziennie na imprezach. Zmieniły się gdyż do mojej nowej szkoły doszły dziewczyny, które swój pierwszy raz miały w wieku 11/12 lat. Ja mam swoich znajomych i przyjaciół, więc to nie jest tak że srodowisko zmienia, trzeba mieć poprostu silny charakter.

mam 16 lat. :)
i powiem Wam coś moje drogie dzieci, albo dorośli (jak kto woli) = )
nie mam tatuaży.
co z tego, że mam zafarbowane włosy. ?
maluję się. bo lubię.
do alkoholu mnie nie ciągnie. do papierosów też nie.
chodzę tylko na domówki. (czuje się pewniej)
uprawiam sex. ale ze "stałym partnerem", z którym jestem ponad 2 lata.
ale czy powiedzenie, że się puszczam byłoby stosowne w tej sytuacji.?
i wiek nie ma tu nic do gadania tak naprawde.
jak to już pare osób zdążyło napisać.
to wszystko zależy od wychowania oraz od towarzystwa. :)
i nie mówcie, że rodzice nie są winni.. bo gdyby nie byli to skąd brałyby się te osoby pijące,palące itd.
to działa jak takie koło, ciągnie za sobą coraz więcej osób.
ten krąg się coraz bardziej pogłębia..
i nic się nie da na to poradzić.
miałam kiedyś 13 lat i wiem jaka byłam- zmieniłam się. jak chyba każdy z nas.
w życiu nie pomyślałam że przez te 3 lata moje życie obróci się do góry nogami.

mimo wszystko . nie chce się wywyższać, bo nie jestem z takich. :)
to, że mam więcej lat od niektórych nie czyni ze mnie lepszej. (wszyscy powinni to zrozumieć ;) )
i uważam, że każdy tak naprawdę ma prawo do wyrażenia swojej opini.

PS. nie dokońca ogarniam tok rozumowania niektórych osób wypowiadających się w tym miejscu. :)

feelthenoise

a i jeszcze coś.
pamiętajcie, że narkotyki nie uczynią Was lepszymi ludźmi i dążcie do tego, aby być jak najdalej od nich.
to najgorsze świństwo .. nie warto naprawde.. początki są fajne, ale gorzej jest potem.. uwierzcie.

ocenił(a) film na 3
feelthenoise

Tyle spamu ja na oczy nie widzialem przez ponad 3 lata ciagnie sie ten temat ... I po co? 60% "nastolatek" zachowuje sie podobnie jak na filmie tylko nie z taka przesada ... pija bawia sie itp wiek nie robi roznicy nieraz sie trafi 12 latka ktorej bys dal z 16 .... 10% nastolatek jest wzorowymi uczennicami itp itd .... pozostale 30% albo sa zbyt szpetne zeby to robic , zbyt niesmiale , lub zbyt inteligente... Jestem za zamknieciem tego tematu bo za nastepne 5 lat bedzie kilka tysiecy stron spamu i powtarzania tego samego ... Pewnie to co ja napisalem bylo juz wczesniej napisane ale nie kazdemu sie chce o 4 nad ranem czytac 6 stron spamu ;)

ocenił(a) film na 3
Darthalex

PS . Nie mowie ze sex alkohol czy "narkotyki lekkie" sa bardzo zle i niedopuszczalne .... Ja osobiscie uwazam ze na sex mi jeszcze za wczesnie , zbyt mocno boje sie wpadki ... 1 na milion wpadnie (znajac moje szczesice to bylbym ja ) Kazdy mysli o sexie ale lepiej go uprawiac z glowa lub darowac sobie narazie ;) Alkohol jest dla ludzi ale nie po to zeby sie napic i wracac do domu na kolanach lub wgl nie wrocic... Narkotyki lekkie typu ekstazi,marihuana,dopalacze czy inne gowna tego typu najlepiej nie uzywac ale jezeli juz bardzo chcecie to w bardzo niewielkich ilosciach i "przed uzyciem skontaktuj sie z lekarzem lub farmaceuta" xD To taki maly joke ale podsumowujac wszystko jest dla ludzi , ale lepiej trzymac sie od wymienionych rzeczy zdala dopuki nie skonczy sie 18 roku zycia lub nie dojrzeje do tego ... Wiem wiem latwo powiedziec kazdy chlopak w przedziale 12-16 lat (jak wyrosnie z przekonania ze dziewczyny sa glupie) mysli tylko o "bzykaniu" no ale coz lepiej zbyt szybko tego nie probowac ;p Tez mam 16 lat i jasne ze o tym mysle ale nie pale sie do tego zeby sie bzykac z 1 napotkana laska ... Jak laska jest zbyt chetna to znaczy ze byla uzywana jak fura z komisu , wiec mozna cos zlapac od niej , aczkolwiek nie kazdy chce zużyty towar ;)

ocenił(a) film na 6
klaudyyynka11

Ja mam 18 i możecie mi buty czyścić ;p

ocenił(a) film na 10
BeautyAndStupid

już od dawna śledziłam całą tą 'kłótnie' ale dopiero niedawno założyłam sobie konto na filmweb, no i co do tematu ... to muszę przyznać, że niektóre dziewczyny w moim wieku (ja mam 13) się pogubiły. Kiedyś kumplowałam się z taką Izą (obecnie 14 lat), która po zeszłorocznych wakacjach wróciła 'z fajem w ręku'. Teraz bierze narkotyki, maluje się, co do seksu to niezamierzam jej pytać. Ona szybciej dojrzała fizycznie, więc wydaje jej się, że jest już dorosła. Według mnie to jest żałosne, najgorsze jest to, że ona nawet się z tym nie kryje i przy nauczycielce mówi, że chce jej się palić, a ta nauczycielka nawet nie reaguje. Muszę przyznać, że ja święta też nie jestem, bo próbowałam palić papierosy i szisze, a także piłam drinka (na weselu) ale w realnym świecie, w szkole nikt o tym nie wie ( czyli nie zrobiłam tego dla szpanu) i nie zamierzam przynajmniej na razie powtarzać tych moich prób.
Seks i trzynastolatki, to po prostu ... niepasuje. Osobiście ja nie rozumiem po co, tylko życie można sobie zniszczyć no, ale są takie przypadki jak te pokazane w filmie.

Co do tego : 'Ja mam 18 i możecie mi buty czyścić ;p' to, że ktoś ma 18 lat nie oznacza, że jest od razu mądrzejszy czy coś. Wielu dorosłych jest na poziomie rozwoju psychicznego dużo niższego niż wskazuje ich wiek(kompletnie nie przejmują się rodziną, mimo, że ją mają; olewają prace itp) więc taki argument to tak ... z deka nie pasi.

Skonczyłam mój wykład ... zapewne zaraz ktoś mnie zaatakuje jakimś argumentem, ale ja tylko wyraziłam swoje zdanie ;)

ocenił(a) film na 3
carolinechris

Picie to nic zlego kazdy chyba kto ukonczyl 14 rok zycia wypil przynajmniej niewielka ilosc alkoholu ,,,, Ja zaczalem bardzo wczesnie bo mam siostre 3 lata starsza i ona byla taka 13 a ja bylem maly i glupi to z nia i z jej kolegami nieraz pilem ... co do seksu to nie wiem teraz mowi ze jak skonczyla 16 lat to stracila dziewictwo nie wnikam nie zbyt mnie to obchodzi ,.,,, Fajki to zlo ... Chodze teraz do 1 LO i jako jeden z nielicznych juz nie pale ..

BeautyAndStupid

lubie to!

użytkownik usunięty
klaudyyynka11

"Ja mam prawie 12 lat" - ależ starszyzna, no naprawdę...
Nie wspominając o ortografii. ;p

I co Ty możesz wiedzieć o dojrzewaniu, nastolatkach i ogólnym sensie filmu?
Reszta w moich poprzednich wypowiedziach.

ocenił(a) film na 3

Ja o nastolatkach wiem niewiele xD Ale sam nim jestem i z "meskiego" punktu widzenia to jest git ... Dopuki sie nei chcesz z taka zwiazac bo to roznie bywa ;d Pozniej sie otwiera koncik zlamanych serc i zaprasza wszystkich nieudacznikow , pechowcow i frajerow z okolicy ^^

Darthalex

Jaka dzieciarnia tutaj, a sio!

ocenił(a) film na 3
bandofbrothers

Dzieciarnia ?;> Aha to ty masz 30 lat skonczone ze smiesz mnie nazywac dzieckiem a sam nie potrafisz nic sensownego wniesc do postu ... Jezeli nie masz nic do powiedzenia to wgl nie pisz ;] pozdrawiam "dorosly" idioto ;)

klaudyyynka11

taaa....moja siostra ma 12 lat. jakos boje sie ogladac ten film
ale przeciez wiadomo, ze scenarzysci maja po 40 lat i gowno wiedza o siusmajtach, wydaje im sie ze sa takie i owakie, a aktorki je grjace rowniez sa zwykle duzo starsze wiec takie filmy nalezy traktowa z prymruzeniem oka..

klaudyyynka11

oczywiście że takie są. Tyle że aktorki wcielające się w postacie miał po 16/17 lat.

ocenił(a) film na 7
eccentricc

wlasnie do mnie doszlo,ze srednia wieku na filmwebie to 12-13 lat.wow

ocenił(a) film na 8
domisku 24

miałem coś napisać ale pod naporem tych wszystkich informacji najwyraźniej zapomniałem. W temat wtrącę natomiast tylko tyle że wychowanie zależy na pewno od rodziców i to oni powinni pilnować z jakim towarzystwem zadaje się dziecko, lecz tak na prawdę to nie oni mają największy wpływ na dziecko, lecz... środowisko? Jeśli osoba obracająca się w tym towarzystwie, a mówię tu o złym towarzystwie nie umie się zdystansować i powiedzieć dość!, ponieważ nie ma własnego rozumu (bo inaczej nie potrafię tego ująć) to już jej sprawa, skończy jak skończy. Rodzice wpajają podstawowe wartości jeżeli ktoś umie z nich skorzystać to jeszcze wyjdzie w dzisiejszych czasach na ludzi. Ale w sumie co ja tam mogę wiedzieć w końcu moi rodzice się tylko rozwiedli kiedy byłem mały, matka nie umiała spełnić się w roli rodzica, a mi pozostali jedynie "koledzy", którzy z wiekiem zaczęli się staczać. W tej chwili mam 18-cie lat. nie wylądowałem w zakładzie psychiatrycznym, więzieniu, w trumnie lub np. nie robię za "menela" pod sklepem spożywczym i tu daje nie tylko przykłady z du*y wyjęte ale prawdziwe przykłady z mojego środowiska i gdyby nie to że umiałem zachować dystans nie pisałbym zapewne tego co pisze teraz tylko palił ziele czy zbierał na piwsko codziennie pod sklepem. Owszem lubię się napić czy zabawić w klubie ale raz na jakiś czas z Przyjaciółmi którym mogę zaufać i wiem że kiedy się obudzę będę cały i zdrowy. Ludzie pamiętajcie! Wszystko z Umiarem!

___
Edit:
P.S A teraz po napisaniu tych wypocin idę obejrzeć ten cały film żeby zobaczyć o co tyle szumu. Aha! i dzieci... szanujcie się, miejcie rozum i nie skaczcie w ogień tylko dla tego że ktoś inny skoczył... można się poparzyć i narobić sobie biedy tylko tym sposobem...

klaudyyynka11

Oj życia nie znasz. Zdarzają się takie laski. Wystarczy złe towarzystwo i kłopoty w rodzinie. Choć i nie zawsze - niektórzy stają się tacy z wyboru.

klaudyyynka11

, podsumowując ... Witamy w XXI wieku, gdzie 10 latki palą i przeklinają , przeciętny wiek młodocianych ciąż to 13/14 , a młodzież nie wstydzi się niczego . Tak, tak jest ... jeżeli popatrzymy na niektóre mankamenty tego społeczeństwa . Moi drodzy , możecie mnie wyśmiać ,pomyśleć ,, znalazła się kolejna czternastka wiedząca jak się żyje " . Nie, otóż sama najlepiej wiem , że g***o wiem, g***o przeżyłam , ale nie zgodzę się z komentarzami typu " teraz wszystkie małe gó***ary laszczą się, piją przeklinają i bzykają. " Nic bardziej mylnego . Oczywiście, z ręką na sercu przyznam - mam 14 lat niespełna i chcę obronić godność dziewczyn, które nie dają d**y na prawo i lewo , nie piją, nie ćpają , nie palą , a powiem Wam " wszystkowiemwszystkoprzeżyłam" osiemnastki, że takie dziewczyny są . Nie pozwolę , by ktoś powiedział " każda nastolatka " , bo ja nie jestem każda i nie pieprzmy o " inności " jaką teraz jest każda z osobna , więc nie powiem że jestem " inna " , bo wiadomo jakiego przekroju komentarze się pojawią. Mam nadzieję , że rozjaśniłam Wam kilka istotnych spraw .

Jeżeli chodzi o "wszystkowiemwszystkoprzezyłąm" 13- nastki , takie jak niektóre tu , to właśnie to są wyżej wymienione mankamenty ...
A kompletnie nie rozumiem @ agnieszki " nie masz 12lat, wiec masz moze z 11. Nie znasz sie wiec sie nie udzielaj. ja mam 13lat wiec duzo o tym wiem a takie dziecko jak ty nie wie nic! :/ " za przeproszeniem , " ale co ty k****a wiesz o życiu " skoro wiesz o tym dużo , to chętnie zamienię kilka słów z tobą, opowiesz mi trochę , bo ja ... nie wiem nic .

ocenił(a) film na 7
antrofobiczna

ale za to jezykiem operujesz, jak na 13 przystalo,co???ladne slownictwo...

ocenił(a) film na 8
klaudyyynka11

Film miał zapewne zaszokować, stąd 13latka a nie np 15stka, bo to by nikogo nie zdziwiło. W tej chwili mam 21 lat, a większość rzeczy pokazanych w filmie zaczynałam mając 15. Spośród moich znajomych mniej więcej połowa zaczynała przede mną a połowa znacznie później, więc nic co przedstawione w tym filmie nie dziwi, takie są realia teraz. Choć nie sądzę, że to dobrze, to sama niczego nie żałuję, bo w tej chwili mam masę wspomnień i doświadczeń, które uczyniły mnie bardziej odporną. Gdy patrzę na koleżanki, które pierwszą imprezę zaliczyły na studiach, zawsze pod kloszem rodziców, idealne uczennice, nic zakazanego, to widzę, że radzą sobie one dużo gorzej z cięższymi sytuacjami i są kompletnie nieprzystosowane do świata.

ocenił(a) film na 10
klaudyyynka11

Siemka mam 15 lat i muszę wam powiedzieć że jednak 13 latki wiedzą co to seks ... przeklinają ... palą papierosy ... piją ...Dla mnie to jest masakra... Wiem o tym bo widzę co się dzieje pod moją stara podstawówką...Znam nawet taką jedną dziewczynę która straciła dziewictwo miesiąc przed swoimi 13 urodzinami z gościem który miał wtedy 17 lat.... Mam nawet kolege który jedzie na fajkach i dopalaczach od 13 r życia .. .Ciężko w to uwierzyć i pewnie gdybym sama tego nie widziała to bym w to nie uwierzyła ...Ale takie są dzieci XXI w. Dla mnie to jest po prostu masakra od najmłodszych lat tak sobie psuć życie ale tak już jest.

ocenił(a) film na 6
szpila95_

Szpila...masz 15 lat i uważasz , że 13- latki to dzieci?Nie rozumiem młodzieży...myślą , że są ,,dorośli''...nie są!Palenie picie czy seks nie robią z Ciebie dorosłego .

klaudyyynka11

Nie wierze w to co czytam pod tym tematem :D Dorosłość to odpowiedzialność za innych , praca , założenie rodziny . Mam siostry w wieku 13 lat i jak czytam te kłótnie 13 ,14,15 latek to nie mogę przestać się śmiać (muszę dać linka znajomym z tym tematem bo to jest nie do ogarnięcia hehehehe ) Film jak film nic nowego mi nie pokazał , każdy wie jak jest i widzi jakie wyrośnięte mamuśki latają z wózkami po osiedlach i robią coraz większą patole . Jakiś tam plus pewnie dla nich jest będą mogły ze swoimi dziećmi latać na imprezy . W Ogóle jak czytam o ćpaniu itp. teraz więcej osób ćpa niż pije kawę więc nie ma się czym podniecać . Teraz szpan to jest nie dać się otoczeniu i nie ćpać plus być sobą . A to że ktoś się wychował w patologi o nie czy ni go ofiarą losu bo każdy jeśli tylko che może wyjść na ludzi :-) Pozdr dla prawdziwych !!!!!!!!!