PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=252430}

Włoszki

Italiencele
2004
6,3 29  ocen
6,3 10 1 29
Włoszki
powrót do forum filmu Włoszki

...i takie, które się nie podobają."Włoszki" należa zdecydowanie do tych drugich:/ Dlaczego? Nie, nawet nie dlatego, że jest nudno i nieciekawie. Dlatego, że film za wszelką cenę chce się podobać. Wszelkie przerysowania postaci, ich śmieszności-oryginalności wydały mi się dodane na siłę.I to właśnie, jak dla mnie pogrzebało ten film.Tak, jakby twórcy doskonale wiedzieli jaką historię chcą przedstwaić,ale nie wiedzieli jak to zrobić.Żeby nie było zbyt poważnie dodano więc standardowo dla takiego kina tak czy inaczej zakręcone postaci i sytuacje. Daję słowo, że wolałbym, żeby tego nie zrobiono. Gdyby całość filmu była poważna i dramatyczna z tej smutnej historii mógłby powstać poruszający obraz. Niestety, o większych emocjach mogłem zapomnieć a 82 minuty ciągnęły się niemiłosiernie.Nie kibicowałem ani nie współczułem bohaterkom, pozostając na ich dramat całkowicie obojętnym...5/10, bo przecież plusów jest też trochę (aktorstwo i kilka ciekawych sytuacji chociażby).

Slowik

Idealne podsumowanie.
Momenty (rzadkie), kiedy bohaterowie przestawali być na chwilę parodią samych siebie i mówili coś na poważnie pokazały tylko zmarnowany potencjał tego filmu.
Nie opuszczało mnie też wrażenie, że reżyser bardzo chciał być Kusturicą, tylko trochę mu to nie wyszło.

ocenił(a) film na 7
Slowik

Pozwolę się sobie nie zgodzić z Twoim/waszym zdaniem. Myślę że nowego tematu nie ma co zakładać, jednak myślę że zarówno sam film jak i aktorstwo czy fabuła są tu na naprawdę hmmm.... Ciekawym poziomie. NIe chce się kłócić ale fabuła wydaje mis się(nie znam się na rumuńskim kinie nowofalowym) całkiem oryginalna i ciekawa, zakochana dziewczyna postanawia wyjechać do pracy razem ze swoim ukochanym,po drodze oraz po powrocie wszystko wydaje się być nieco inaczej niż wyobrażały sobie panny. jednak nie jest tak źle jakby się mogło wydawać po powrocie młode kobiety okazują wole do działania. plus Ciekawe otwarte zakończenie które zostawia nadzieje że życie jednak nie jest takie parszywe, a czasem nawet porządny człowiek się trafi, no i zapomniał bym ale tez wątek emancypacjii kobiet w małej rumuńskiej wioski. jak dla m nie 7/10 ale mogę się nie znać