PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107144
6,4 45 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

w ramach pocieszenia, mają teraz całą rzeszę filmów o sobie.

MontyPatton

Jasne. Filmy jako forma pocieszenia za próbe zamordowania całego narodu. Męzczyzn, kobiet i dzieci.
Co ty dostajesz "w ramach pocieszenia" za to, co piszesz?

zweistein

Dostaję bezsensowne komentarze od zakompleksionego i niewyczuwającego ironii zweistein'a.

MontyPatton

Moje kompleksy nic tu nie maja do rzeczy. Tak sobie myślę, że taka - pożal się Boże - "ironia" w kontekście zamordowanych milionów śmierdzi po prostu.

zweistein

Moja ironia cię razi, jednak nie była ona wymierzona w ofiary holokaustu, lecz w osoby, które zbijają na nich niezłą sumkę. Wystarczy przypatrzyć się, ile powstało już filmów poruszających ten temat. Po sukcesie "Listy Schindlera" oraz "Pianisty" ludzie zaczęli chętnie wykorzystywać tę tragedię. Zrobienie kilku filmów upamiętniających to wydarzenie jest w porządku, ale nie całej masy filmów. Szansa na zdobycie Oskara filmu "W ciemności" potwierdza moje obawy, że jeszcze sporo takich tworów powstanie.
I właśnie TO bezczelne zachowanie najbardziej śmierdzi, kochany zweistein'e. Mam szczerą nadzieję, że to dla ciebie zrozumiałe.
Nie zabija się kury znoszącej złote jaja.

MontyPatton

Jeśli piszesz: "Żydom opłacało się cierpieć" - to wydaje ci się, ze ta "ironia" skierowana jest do...? Serio masz wrażenie, że humorystycznie i leciutko nie podsumowujesz cierpienia i śmierci milionów?
Daruj sobie tego "kochanego", jeśli łaska.

ocenił(a) film na 8
zweistein

A kiedy ukoronowanie tysięcy pomordowanych przez Żydów z UB wspaniałych polskich bohaterów i patriotów ? Bo Generał Nil i Śmierć Rotmistrza Pileckiego to zdecydowanie za mało. Embargo jakieś czy co ? Jak to jest kolego ?

Cobra_Choke

No sorry, ale to naprawdę nie moja wina.

ocenił(a) film na 8
zweistein

Po części tak bo założę się, że głosujesz na takie gówno jak PO z POst Ubecko - SBeckim rodowodem i pozwalasz by Polska nadal tkwiła w kłamstwie i ciemnocie. Nie boli cię jak patrzysz na zachodnią Europę i ich wychowanie w wolności i dobrobycie ? A potem patrzysz na nasz zasyfiały kraik, w którym nawet na 17 września żadne media nie mówią o tym co zrobiła z nami Rosja w 39 roku ? I czemu reżyserowi filmu o Roju nie przyznano funduszy na tak ważny obraz dla każdego Polaka ? A wiesz czemu ? By ci co są nieświadomi nadal zostali ciemni i głupi by przypadkiem nie odezwała się w nas duma i przypadkiem skundlony od prawie 50 lat naród nie powstał i nie wywiózł na taczkach tych wszystkich złodziejskich skur w ysynów, którzy żyją sobie jak pączki w maśle wytuczeni na krwi uczciwych Polaków. Płaczesz nad Żydami ? Płacz nad swoim narodem. Zniszczonym i zgnojonym przez Żydo-faszystów z UB i SB, którzy dzisiaj mają majątki po kilkaset miliardów złotych zagrabione za pozwoleniem Bolka Wałęsy. Jak mówiłem. Ile jest filmów o biednych Żydach, a ile o Żołnierzach Wyklętych i ich katach co ? Ile jest filmów prawdy o tym w jakim tworze żyła Polska po 45 roku ? I czemu zawsze w filmach o holocauście Polacy żyją jak pączki w maśle, a jedynie w Oświęcimiu czy w Płaszowie siedzieli tylko Żydzi ? Bzdura, szmira i żałosne kłamstwo. Zadbaj o swoją świadomość bo bez niej nie będzie tego kraju, Polaków... w tym i ciebie.

Cobra_Choke

Myślę, że najłatwiej będzie jeśli zajmiemy się konkretami: na początek może wymień te filmy o Holocauście, w których Polacy "zawsze żyją jak pączki w maśle". Nie ma limitów: wymieniaj i wymieniaj, ok?

MontyPatton

http://img.myepicwall.com/i/2012/06/ddca98cc85c289c014f52dec74406308.jpg

Swoją drogą to rzeczywiście irytujące, że powstają takie bezczelne propagandówki jak między innymi ten film. Jak Żydzi mordowali Polaków i Rosjan to ok, ale jak Niemcy mordowali Żydów to trzeba oskarżyć wszystkich Słowian i Germanów. Odrzucam takie zakłamanie historii. Jasne łatwo wyciąć jakiś element z historii i dać jako film, ale poprzez zniszczenie systemu edukacji historycznej takie filmy stają się źródłem "prawdy" dla rzeszy młodzieży - tyle, że ten film pokazuje jednostkowy przypadek. To tak jakby zrobić film o pedofilu i za sto lat z jego perspektywy pokazać lata 90 XX wieku.

TheQac

Jesteś pewien, ze ten film to "oskarżenie wszystkich Słowian i Germanów"? ;) Bo dość absurdalne są twoje obserwacje.

ocenił(a) film na 7
TheQac

Biedni ci wszyscy Germanie którzy nikogo nie zamordowali w czasie wojny, ale gdyby mogli to w imię uwielbienia dla Hitlera wymordowali by pół miasta.

tomucho77

Biedne to jest twoje czytanie ze zrozumieniem. A może wiedza? Germanie to nie tylko Niemcy. A w tamtym zdaniu chodziło o oskarżanie wszystkich o to, że Żydzi zostali zamordowani przez Niemców i żadnego Żyda, gdy to Żydzi mordowali inne nacje takie jak na przykład Polaków.

TheQac

Kolejny narwaniec a niech mnie!Człowieku przeciez tu nie chodzi o to zeby oskarzyc wszystkich germanów!!Człowiek który jest myslący i interesuje się historią to wie jak bylo ze bardzi różnie(jak prawie w kazdej wojnie) ale fakt jest faktem ze to niemcy wybili miliony z narodu żydowskiego a nie na odwrót!!o czym wy piszecie??tu nie chodzi o zakłamywanie historii tylko upamietnianie tego co RZECZYWISCIE BYŁO!!niedosc ci ze tyle zydów wyginęło to jeszcze zobacz jak dzis u nas żydzi sa "standardowo" traktowani?:-(czy w mowie potocznej "ty zydzie" albo grajac w tenisa stołowego "żyda puscic" i powiedz mi ale szczerze za co ci ludzi są tak traktowani nawet dzis i za co oni byli wymordowani????za to ze wierzyli w swoją religie????koszmar jeden wielki!!i to wasze rozumowanie co poniektórych!

partyzant86

Tyle, że Żydzi też masowo mordowali ludzi co starają się zatrzeć. Strzelali w plecy obrońców Polskich w czasie inwazji komunistycznych hord zła ze wschodu. Donosili masowo na Polaków, którzy pomagali Żydom. A następnie zakłamywali wszystkie wydarzenia tak jak im się podobało. I tak - tu chodzi o to, żeby wbić w poczucie winy wszystkim, żeby pokazać że Żyd to może wszystko, ale nikt inny nie może niczego. Zginęły miliony Polaków, a potem Obama wychodzi i mówi o polskich obozach zagłady - dlatego właśnie Żydzi są tak traktowani, a nie inaczej, bo to oni promują nienawiść wobec Polski.

TheQac

ale zes TheQac pierd..... masakra z ciebie!!!zastanów sie dzieciaku co piszesz!!!!!gdybym byl twoim ojcem to bym cie nauczyl historii szybko!!!

partyzant86

Jakoś tobie zapomniało się o żydowskich zbrodniach w czasie II Wojny Światowej i bezpośrednio po niej służąc w takich organizacjach jak NKWD i UB, więc kto tu powinien pouczyć się historii nieuku? :)

ocenił(a) film na 7
TheQac

Czyli według ciebie żydzi powinni być tak samo potępieni jak Niemcy, bo przecież wymordowali tyle samo niewinnych istnień co naziści ?

tomucho77

Czyli według mnie nie powinno być potopu filmów pokazujących jak to JEDEN naród cierpi. Przypomina się tekst z Chłopca w Pasiastej Piżamie "obozy są tylko dla żydów".

MontyPatton

aleś palnął...

marcelina179

dziękuję

MontyPatton

nie ma za co!

marcelina179

tak, wiem.

ocenił(a) film na 7
MontyPatton

Czyli według ciebie Żydzi z własnej przyjemności cierpieli w czasie wojny ? biedni ci Germanie którzy mordowali ich milionami.

tomucho77

Nie, wcale tak nie uważam.

MontyPatton

ale zes MontyPatton pierd..... masakra z ciebie!!!zastanów sie dzieciaku co piszesz!!!!!gdybym byl twoim ojcem to bym cie nauczyl historii szybko!!!

ocenił(a) film na 8
partyzant86

to lepiej ty się dokształć z tej historii amatorze i zobacz co Żydzi robili w Polsce razem z NKWD zaraz po wojnie. Ilu wymordowali Polaków tylko dlatego, że byli Polakami i nie za taką Polskę walczyli.

Cobra_Choke

wojna to jest wojna!I nigdy nie ma tak ze jedni są źli a drudzy dobrzy! jeśli jeden napada to drugi sie broni proste!a akurat to Niemcy napadli na Żydów a nie odwrotnie?Czy się myle?ja nie przeczę temu że Żydzi też "robili" tylko drażni mnie takie wieczne czepianie się Żydów! fakt jest tez jeden że to nie Polacy Niemcy czy Rosjanie tylko własnie Żydzi zostali prawie że wytępieni !!i tu nie trzeba jakiejś wielkiej znajomości historii a ni filozofii !! Wnerwia mnie ogólnie krążące jeszcze dzis zachowanie naszego społeczeństwa w stosunku do żydów ale tez i innych narodów i temu tez nie zaprzeczysz a może jednak?Oświeć mnie i powiedz że się mylę kiedy to nawet cmentarze żydowskie nie mają spokoju bo są niszczone przez jakiś pajaców!Tak więc nie pierdziel mi to o napadaniu na Polaków bo ja nie przecze że Polacy również mnóstwo wycierpieli zgadza się! Ale trzeba podkreslać fakty też i o żydach przestać ich poniżać a swój naród WYWYŻSZAĆ!Zresztą jak to robi chyba każdy naród...

ocenił(a) film na 8
partyzant86

Nie chodzi o żadne wywyższanie, ani o tych Żydów, którzy zostali zagazowani z innymi narodami. Chodzi o to bydlactwo, które popierało sowietów i z nimi kolaborowało, a także o tych co kolaborowali z hitlerowcami. Poczytaj troszkę o żołnierzach wyklętych i o katowniach UB i sprawdź nazwiska jakie tam figurują. Polacy i alianci słali raporty do USA o tym co się tutaj dzieje, ale tamci Żydzi mieli wyje bane na tych tutaj bo chcieli by cały ten motłoch w ich mniemaniu, który pomieszał się przez tyle lat z innymi nacjami wyginął. Dzisiaj tylko mogą pisać : MY NIE WIEDZIELIŚMY OJ OJ. Ameryka wiedziała i palcem nie kiwnęła bo nie było w tym interesu dopiero w 44 ruszyli. I szkoda, że nie wytępiono wszystkich Rosjan i Żydów bo wolałbym Polskę pod okupacją Hitlera niż Żydo-komuny, która niczego tu nie wybudowała, rozkradła tylko i zniszczyła ten kraj i wydała na świat setki spadkobierców bydła i cwaniactwa.

Cobra_Choke

to moze zrobic film o prawdziwej twarzy ub, gdzie glowne skrzypce grali jednak polacy, z duza nadwyzka zydow, ale jednak glownie to byli nasi wspaniali rodacy. komunisci jak to lbicie nazywac. cos jak z nazistami i niemcami w narracji prawicowcow. znow cos by nie pasowalo...bo cho..era cos za duzo polakow. niestety, rzeczywistosc jest jak zwykle szara, a nie czarno biala z zydami z zydokomuny i niemcami oraz ruskimi czychajacymi, ale takze z polaczkami. malymi wrednymi polaczkami. bo ludzie nie potrafia zrozumiec, ze niemiec, rusek, zydek czy polaczek to sa po prostu ludzie. zwykli ludzie, ktorzy pod kazda szerokoscia potrafia byc zwyczajnie nikczemni.

ocenił(a) film na 8
al-ghul

Wytrzyj twarz bo jadem aż tu zalatuje. Wiem, że w każdej nacji są ludzie i Ludzie, ale tylko po dzień dzisiejszy jakoś nikt nie naświetlił tego, że pośród Żydów było tak wiele skur w ysynów i tyle. A katownie UB były w 99 % Żydowskie polaczku warchlaczku więc się dokształć. Tak jak szefostwem PZPR też było Żydostwo. A Jakub Berman był szefem UB więc zamknij twarz dopóki ją masz Żydku.

Cobra_Choke

jak to nie? w wielu skur..synami sa zydzi, choc nie masowo. bo masowo nimi nie byli. tak jak o polakach masowo zabijajacych zydow tez niwe ma filmow. tylko o zdegenerowanych jednostkach. byl taki teatr tv z zydem przetrzymywanym przez polaka, ktory po wojnie jako ubek tego samego polaka sadzil. nazywa sie rysa. poogladaj, troche latek ma. do tego wieczne pokazywanie zyda jako kombinatora, czesto dorabiajacego sie na krzywdzie ludzkiej. np. ziemia obiecana. co nie znaczy, ze wszyscy zydzi tacy byli. synonim zyda-bogacza i czlowieka z lbem do interesow, czesto o lekkim wydzwieku pejoratywnym, choc takze czesto w przesmiewczym tonie, kawaly o zydach. to tez wytykanie przywar. i zaden zyd jakos przeciw temu nie protestuje, choc to tez stereotypy. moze pobaw sie w zyda, sprobuj nim byc i wtedy pogadamy. a czemu od razu obelgi o zydku? skad to wiesz? a moze to wlasnie przypisywanie wszystkiego zla zydom, bo o tym swiadczy brak argumentow, za to zarzucanie komus zydostwa:) zydokomuna to byl procent wsrod ubekow polakow. znacznie przekraczajacy proporcje wsrod zwyklej ludnosci, ale nadal to byla mniejszosc. owszem, nierzadko na kierowniczych stanowiskach. co z tego, skoro takze gros stanowili polacy. to wlasnie tobie podobni ludzie widza tam tylko zydow....skoro ich tak duzo wybili to kto w tych ub mial pracowa? polacy, zwylki polacy. na spolke z duza iloscia zydow.a ty zwyczjanie manipulujesz. dowodem jest chocby mowienie zydokomuna. skoro to sami zydzi po co wogole mowic zydokomuna, skoro mozna powiedziec komuna, przeca to sami zydzi:DD. zydokomuna dlatego, ze byla tez zwykla komuna, w wiekszosci wlasnie polacy. a zydzi tam istnieli w znaczacym procencie, ale nadal w ogole to byla mniejszosc. poczytaj szacunki, zwykle, obiektywne, hoistoryczne, a zobaczysz ze zydokomuna to nadwyzka zydow ponad ich procent wsrod ludnosci cywilnej. nadal jednak wiecej tam bylo polakow. rozumiesz wiekszy procent od wiekszosci absolutnej?

ocenił(a) film na 8
al-ghul

http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_71.html proszę przeczytaj to chociaż ty pewnie i tak przelecisz to po łebkach i powiesz, że to teoria spiskowa.

Cobra_Choke

och tak przeczytam wszystko, zwlaszcza ze to nasza witryna. do tego czytam hiperszybko. widzisz jezry robert nbowak nie jest wg mnnie obiektywnym hstorykiem. czytalem wiele z niego. wlasnie o zydach, jest to wybiorcze traktowanie faktow, czesto uproszczone, pisane pod teze z gory zalozona. co nie znaczy, ze tych zydow w ub nie bylo. poczytaj moze zydokomune spiewaka. warto czytac rozne punkty widzenia. zwlaszcza ze profesor robert nowak jest uwazany przez wielu historykow jako specjaliste od wegier, ale o tendencyjnego historyka jesli chodzi o zydow czy to polakow czy to co polska dala swiatu;). ja dziela nowaka znam, choc nie od deski do deski. czytalem jego wynurzenia pobieznie, slucham co jakis czas w radiu m. i wyrobilem sobie zdanie wlasnie nieobiektywnosci, tendencyjnosci. do tego historyk, ambasador, a wszystko to za komuny - bez zbytniego narazania sie i bez jawnej wrogosci do komnuny. nie tlumaczy go brak czlonkostwa w pzpr - wielu komunistow wcale nie musialo, choc wspoldzialali z wladza, takze i ci jak rajmund kaczybski, co nie znaczy, ze oceniam ich zle. natomiast pisanie tendencyjnie o faktach, do tego bedac samemu nie krystalicznie czystym jest chwytem ponizej pasa. o wallenrodyzmie mi nie wspominaj, bo kazdy kto nie jest wielkim oponentem jawnie czy w oparciu o fakty, a tylk odo szuflady moze o sobie napisac ze jest wallenrodem.

Cobra_Choke

co do udzialu zydow - wystarczy poczytac tak zaklamana wikipedie, zeby tych wszystkich zydow oprawcoc zobaczyc w calej krasie,. nikt nikogo nie ukrywa. choc zgodze sie, ze nie ma filmu o calej zydokomunie...ale i ten film hollland nie jest o calych polakach tylko o jednym, podobnie jedwabne to historia nie wszystkich polakow a konkretnych spolecznosci wiejskich. jak ktos napisze ciekawy scenariusz zeby wiazal duzo dowodzacych zydow z ub w jakas fabule to pewnie sie to pojawi. dlatego nie ma co stawiac sprawy na ostrzu noza. poza tym prawdziwy szlachetny czlowiek raczej swoje wady wytyka, a nie tylko innym. a my polacy uczeni bylismy cale wieki ze jestesmy chrystusem narodow, ze ą ę. tylko zli to niemcy, ruscy i zydzi. dlatego takie otrzasniecie sie i dostrzezenie niechlubnych NASZYCH faktow jest pozytywne. a o zydach zapewne i sami zydzi napisza, bo i ich ruszy w koncu sumienie. co nie znaczy, ze nie mozemy im pomoc.

ocenił(a) film na 8
al-ghul

przecież ja nie mówię, że Polacy są kryształem świata, ale w porównaniu na przestrzeni dziejów to czy chcesz tego czy nie to tak, jesteśmy najczystsi. I pytam się czemu jest ban na odważne filmy o żydokomunie i nazywanie spraw po imieniu ? Przecież Polacy nawet do dzisiaj nie wiedzą co się działo w katowniach UB, kim byli żołnierze wyklęci i nawet jeśli 99 % żydostwa nie stanowiło UB to niech ludzie wiedzą o największych oprawcach, o kierownictwu i przede wszystkim o sądownictwie min. Stefanie Michniku. Polacy to głupi naród bo nie zna nawet swojej historii. Powiedz mi czemu film o Roju ma takie problemy by wejść do kin, problemy by go skończyć w takiej formie jaką naprawdę chce zrobić reżyser ? Bo obnaża smutną historię Polski, ale nie niechlubną z naszej strony tylko właśnie żydostwa i dlatego jest ban. A poza tym Polacy są Chrystusem narodów bo nie dość, że w wojnie musieliśmy sobie radzić praktycznie sami to jeszcze alianci zostawili nas na pastwę zdrajców Sowietów. Co było po wojnie to wiadomo. Polska przez 50 lat była ciemiężona i terroryzowana bezprawnie przez Moskwę. Żydo-komuna to gówno i trzeba by ze 1000 filmów o tym jeszcze zrobić tak jak Żydzi wiecznie płaczą o Holocauście i potem USA pier doli : Polskie obozy śmierci i lewackie szmatławce w Europie.

Cobra_Choke

nie jestesmy, wlasnie takie przeswiadczenie, wbrew wszytskiemu blokuje twoje zrozmienie, ze nie jestesmy z definicji krysztalowi. fakty to potwierdzaja. rozumiesz, ze mowienie tego co ty to samospelniajaca sie przepowiednia. mowie jeste,m czysty, z definicji, wiec wszelkie fakty przeczace temu odsadzam od czci i wiary. tez z definicji, bop przeczy tej pierwszej. brak logiki. fakty zwykle potwierdzaja, ze nie wazna jest narodowosc. ze ludzka natura wygrywa podzialy spoleczne czy granice. chciwosc, nieumiarkowanie, zaklamanie tpoczy caly ten padol. od najbiedniejszych do najbogatszych, od zyda do polaka. fakty za tym przemawiaja. zreszta dziwne bylo by jakby nie przemawialy, bo ludzie sie tak bardzo od siebie nie roznia. nie ma bana. zobacz ile czasu czekalo poklosie. 7 lat. tez mieli bana. moze nie ma pomyslu zeby sie zmierzyc z tym, moze i lek niektorych zbytnio zleknionych. wszytsko jedno. wiesz dlaczego? bo tu piszemy o holland. zobacz: jest prawda o zlych polakach i zlych zydach. piszemy o polakach. a ty sie zzymasz, ze zle, bo powinnismy o zydach. a przeciez chodzi o prawde. i o tych i o drugich. a ty umniejszasz impakt holland tylko dlatego ze nie ma o zydach. moze to zle, ale to nie znaczy ze ten film holland nie ma racji bytu. moze cos sie musi zmienic, przelac i powstanie takze o zydach i bedziesz usatysfakcjonowany. jak to nie wiedza? ogladam tvp kulture, dokumenty, wszedzie pelno o kazni ze strony ruskich, czasami nawet wiecej niz o nazistach, ale rozumiem, bo nie nagadali sie polacy i tym jeszcze. nie widze zadnej blokady z tej strony.wiedza o stefanie michniku i ciagle wypominaja michnikowi. przeciez widze wszedzie te wpisy. a obiektywnie nie mozna syna za ocja oskarzac, zwlaszcza ze syn nie poszedl w slady tatusia. a moze z tym rojem chodzi tez o zbyt tendencyjne traktowanie kwestii zydowskiej. nie wiem, nie znam tematu.nie jestesmy chrystusem, wlasnie mowiac takie rzeczy utwierdzasz spoleczesntwo w tym, zeby do zadnego sk...snstwa sie nie przyznawac z definicji, ktora podales. budowanie mitu bywa szkodliwe wtedy kiedy nie dostrzegamy roznicy miedzy mitem a rzeczywistoscia i ludziom sie te rzeczy myla. ty chcesz reszte ludzi w tym micie utwierdzic. i to jest szkodliwe bo nie dopuszczasz do swiadomosci tego ze byli podli polacy i o tym trzeba mowic. tak jak dziecku sie mowi - nie rob zle, rob dobrze. czemu ma,y pokazywac zlych tylko nie-polakow? czemu to ma sluzyc? nauce? wiesz czym sie to konczy? wlasnie gettami. bo nie szukamy winy w sobie, ale tylk ow innych. to mechanizm malego dziecka. ktore zbite za przewinienie zawsze widzi wine w rodzicach, nie u siebie. no chyba az tak dziecinny nie jestes? moj rodzic nie bedac w partii nie uwaza ze byl terroryzowany, malo tego, wielu starszych zaluje i mowi w glupocie komuno wroc. co nie znaczy wcale ze tesknia za terrorem, ale to ze prl nie mozna porownywac do terroru i lapanek w generalnej guberni czy czasow stalinowskich.zdrajcy byli takze w polsce. przywodcy polscy byli polakami przeca...1000 filmow literalnie?no widzisz, znow gonisz absurdy. to ze niektore kregi oszolomow zydowskich wszedzie widzi antysemityzm nie znaczy ze reszte normalnych takze mam posadzac o zla wole. wielu zydow takze wskazuje uwage ludzi na niechlubne sprawy zydow. tylko nie popadajmy w skrajnosci oskarzajac o wiekszosc zla zydow czy polakow. bo wlasnie takie postawy jak twoja powoduje polaryzacje pogladow na filosemitow i antysemitow. nie kazdy tak jak ja jest zydem czy filosemita. tak jak nie kazdy krytyczny wobec zydow musi byc antysemita.gdzie te polskie obozy? a o polskich obozach trzeba wspominac, ale bez tej cieczki patriotycznej. wiekszosc ludzi interesujacy sie wiedza ze polskie to okreslenie geograficzne i ze sa to obozy hitlerowskie w polsce. co nie znaczy ze tym zza oceanu czy gdzies tam trzeba wytlumaczyc albo okreslac obozy nazistowskie w polsce zwane polskimi obozami np. i bedzie ok. to ze paru oszolomow usiluje naginac holokaust mowiac ze polacy z niemcami mordowali tak samo powinno byc skwitowane ostracyzmem i odsunieciem takich glosow. i tak jest. nikt dzis tak nie mowi.co najwyzej jakis glupi pejsaty w izraelu, ktorego absolutnie sie nie cytuje nawet w mediach. tak jak bojowkarzy nopu majacych jakies problemy ze soba.

ocenił(a) film na 8
al-ghul

Ładnie to ująłeś generalnie uważam tak jak ty, ale czasami ciężko mi się nie wkurzyć gdy przynajmniej w Polsce, właśnie nie będąc antysemitą mówiąc coś źle na Żydów kiedy coś źle zrobią od razu za takiego pseudo inteligenci robią wielkie pfffff i wyzywają cię od ciemniaka lub od razu od antysemity, faszysty, fanatyka, oszołoma. To boli. Człowiek ma poczucie, że nic nie może powiedzieć. Tak się czuję w tym zakłamanym kraju. Boli mnie to, że ludzie, którzy byli przy władzy w PRLu uwłaszczyli się na krzywdzie ludzkiej i się ustawili na całe życie, boli mnie skorumpowane sądownictwo, boli mnie brak dekomunizacji, boli mnie zakłamanie i ignorancja Polaków w tak wielu sprawach. Ja wierzę, że ty jesteś kumaty, ale 3/4 dzieci w gimnazjum w ogóle nie ma pojęcia gdzie żyje. Boli mnie, że o takich ludziach jak Nil czy Pilecki jest cicho, a głośno o plastiku, gówn ie, dupach i cyckach na każdym kroku. Świat od wielu lat spada w otchłań, a póki nie upadnie może sobie tylko powtarzać : jeszcze nie jest tak źle, jeszcze nie jest tak źle...ale Babilon w końcu je bnie, je bnie i będzie płacz i zgrzytanie zębów bo ludziom nie chce się nawet iść na wybory lub chociaż zainteresować się troszkę polityką i pomyśleć przez moment na kogo głosują. Paradoksalnie by społeczeństwo było wolne musi być demokracja, ale rządy demokratyczne zawsze są gó wniane bo masówka jest ciemna i wciąga za sobą każdą kolejną ciemną masę do środka i tak to się toczy, bez refleksji, bez zastanowienia...ludzie jedźcie gó wno miliony much nie mogą się mylić i takie ma to przełożenie na rządy PO, takie było przełożenie na rządy SLD.

Masz dużo racji, naprawdę, ale po prostu może mam cholernie mocne poczucie sprawiedliwości i tak bardzo mnie wpienia niesprawiedliwość na świecie, a najbardziej w Polsce gdzie wszystko tu jest nieproporcjonalne i niepoukładane, chaotyczne. Widzisz nie uważam, że jest tak mało filmów o Żydach jako złych i Żydokomunie bo się mało tego uzbierało. Po prostu nikt tego nie dotyka bo wie, że na tym tutaj żadnej kariery nie zrobi, a ci co próbują coś zrobić vide Bugajski to cudem bo cudem, ale wszystko robią własnym sumptem i chociaż mamy takie Przesłuchanie, Nila czy Śmierć Rotmistrza Pileckiego. Czekam na film o Roju bo ma szansę dotrzeć do większej publiki i chcę by wywołał burzę i zerwał niewygodną poprawnie politycznie kurtynę milczenia. Bo jeśli mówi się głośno : Polacy spalili Żydów w Jedwabnym to niech i będzie mówione : Żydzi katowali polskich bohaterów i patriotów i każdego jednego, który nie chciał Moskwy tu w Polsce.

Cobra_Choke

Masz na mysli AKowskich Partyzantow ?? Tych samych ktorzy mordowali i gwalcili w czasie 2 wojny?? Czy wedlug ciebie wojna dawala im bezkarnosc?? Poczytaj sobie czasami akta oskarzen tych biednych gnebionych przez NKWD partyzantow ... Moja Babcia mieszkala w Szczekocinach za czasow 2 Wojny , opowiadala mi co sie dzialo kiedy wspaniali "Polscy" partyzanci zawitali do okolicznych wiosek ... Ilu ludzi wymordowali w ich rozumowaniu "Kolaborantow" bo np Chlop oddal Niemcom swinie to w ich oczach byl kolaborantem i zaslugiwal na smierc razem z rodzina. Ni wspominajac juz o tym ze ci biedni partyzanci niejednokrotnie sami wydawali zydow niemcom albo ich poprostu zabijali . Polacy kwicza ze zlosci kiedy jakis jelop powie "polskie obozy" ale do dzis nie czuja sie na silach zeby przyznac ze wielu Polakow za czasow 2 Wojny wydawealo zydow Niemcom i niejednokrotnie sami ich zabijali. Hipokryzja i zero samokrytyki.

ocenił(a) film na 8
Sabcio1234

Diagnoza ? Jesteś debilem z UBeckiej rodziny, albo z mega debilastej rodziny, a może nawet jedno i drugie. Żal w ogóle to czytać. Najlepiej je.bnij się w głowę, a potem utop czerwony szczurze.

Cobra_Choke

Belkot pozbawiony sensu :P Mama wie ze piszesz takie bzdury Gimbusku??? ... "UBeckiej" "debilastej" "Czerwony szczurze" ... Zero merytorycznego podejscia do tematu Zero Pojecia o temacie :P Zapewne mama z tata to wyborcy PISu i opowiadaja synkowi smutne Historie o Zrujnowanej Polsce .... Potem mamy tego skutki.

ocenił(a) film na 8
Sabcio1234

No tak jak mówiłem :) jesteś debilastym wyborcą żydo POlszewi ahahahaha.

Cobra_Choke

Panu juz dziejujemy ... Z debilami sie nie dyskutuje zegnam.

MontyPatton

Gdzie tam zbrodnie żydów w czasie wojen. Teraz to co? Wystarczy spojrzeć co się dzieje na terenie Izraela.

ocenił(a) film na 8
MontyPatton

GPC , Nasz Dziennik ,Republikę ,Trwam,Do rzeczy oraz Radio Maryja wyczuwam