PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107143
6,4 45 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

10/10 MISTRZ ŚWIATA 

użytkownik usunięty

JAK DLA MNIE ZAJEBISTY FILM, ALE CZY KTOŚ MOŻE MI WYTŁUMACZYĆ CZEMU ŻYDZI MÓWIĄ W NIM PO NIEMIECKU ? BO TEGO NIE JESTEM W STANIE POJĄĆ

ocenił(a) film na 9

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jidysz

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

JA tam wyraźnie słysze normalny czysty niemiecki

ocenił(a) film na 9

Trochę niemieckiego faktycznie było, bo Mundek pochodził z Niemiec, o ile dobrze pamiętam, ale większość to był jidysz, który jest do niemieckiego podobny, i da niewprawionego ucha może być ciężki do odróżnienia.

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

To widocznie ten jidisz brzmi tak samo jak niemiecki bo nie raz jak gadali między sobą słychać słowa - danke, szajze itd . Nie znam niemieckiego, więc nie wiem jak się to pisze, ale słychać w ich gadce nie raz i nie dwa te podstawowe niemieckie zwroty więc gadali po niemiecku !!!

ocenił(a) film na 9

Jak pisałem, jidysz jest do niemieckiego podobny. Przeczytaj artykuł pod linkiem który rzuciłem wyżej.

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Czytałem ten artykuł, ale jakoś mnie nie przekonuje ja tam niemiecki słysze a nie język podobny do niemieckiego

ocenił(a) film na 9

Jak już pisałem trochę niemieckiego faktycznie było (bo Mundek z Niemiec pochodził), ale niedużo. W tym filmie zadbano o językowy realizm, oddano znakomicie bałak, czyli gwarę lwowskich batiarów (uliczników), więc z jakiej paki Żydzi mieliby niemieckiego na co dzień używać?

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

No właśnie nie wiem z jakiej paki, czytałem ten artykuł , ale nie wierze co tam napisali bo ja tam w kazdej ich gadce słysze niemiecki a nie jakiś podobny do niemieckiego

ocenił(a) film na 9

Taki niemiecki jak np. tu:
http://www.youtube.com/watch?v=_dSAZJ7Z5UQ&feature=related
?

Albo tu:
http://www.youtube.com/watch?v=n1R-zbgb5i0&feature=related
?

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

No dla mnie w tym drugim linku to proste że niemiecki w tym pierwszym nie, ale W ciemności gadali zupełnie inaczej normalny czysty niemiecki słysze jak między sobą gadają w kanałach i nikt mi nie powie, że jest inaczej a dlaczego żydzi po niemiecku rozmawiają to oczywiście nikt pewnie nie wie poza reżyserką

ocenił(a) film na 9

No ale widzisz w tym drugim linku to również jidysz. Skoro i tam słyszysz "normalny czysty niemiecki" to wybacz... Pokaż to (i fragmenty "W ciemności") komuś kto zna niemiecki, bo mnie, jak widzę, nie uwierzysz.

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Nawet jakby mi niemiec powiedział, że to jakiś jidisz bym mu nie uwierzył bo ja tam słysze niemiecki

ocenił(a) film na 9

...
A białe myszki przypadkiem przed ekranem nie biegają? Sorry, ale co ja innego mogę na taki tekst odpowiedzieć?
Jaja se robisz, co?

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Nie nie robie sobie jaj po prostu ja w tym filmie słysze niemiecki i chciałbym się dowiedzieć od kogoś czemu żydzi mówią po niemiecku a nie jakies odpowiedzi o jakims języku podobnym do niemieckiego w które w życiu nie uwierze

ocenił(a) film na 9

Ech... To wpisz sobie w google'u "W ciemności jidysz", wyskoczą ci liczne recenzje filmu gdzie będzie kwestia językowa poruszona.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Witam Cię Sqrchybyk,
(naplujesz świni w pysk, to powie Ci, że pada).
Niepotrzebnie dałeś się wciągnąć w tą bezsensowną wymianę.
W przypadku Twojego rozmówcy, widzę tylko dwie opcje :
- niedorozwinięty psychicznie
- albo jaja sobie z Ciebie robi !
Po trzecim razie dałbym sobie ze smalcem spokój !
pozdrawiam

Sqrchybyk

Ahahahaha, no uśmiałem się do łez z Waszej "rozmowy", i nie złośliwie-absolutnie! ale tak po prostu:) fajnie Wam wyszła ta rozmowa.Ty koledze jedno, on Tobie swoje, Ty dalej tłumaczysz...on dalej słyszy niemiecki.No obaj daliście czadu.Pozdro!

troll

Cililing

Widzisz trolle na jawie? Masz jeszcze szansę - idź się leczyć. Hej.

Cililing

Dlaczego tak sądzisz? Uzasadnij swoją wypowiedź. A może ty chcesz tylko go obrazić. Dlaczego to robisz? Dlaczego używasz wulgarnych słów albo bezpodstawnie oskarżasz ludzi o niestworzone rzeczy. Ktoś nawet policzył że już jakieś 1000 "troli" znalazłeś tutaj. A może to ty jesteś właśnie trolem. Przeszkadzasz w dyskusji. Obrażasz. Wyluzuj. Nikt ci tutaj nie zagraża. Nawet jeżeli jesteś chory jak sugerują inni to nie usprawiedliwia cię to ani trochę? Potrafisz powiedzieć dlaczego obrażasz innych użytkowników forum?

troll

Cililing

Cililing

Dlaczego tak sądzisz? Uzasadnij swoją wypowiedź. A może ty chcesz tylko go obrazić. Dlaczego to robisz? Dlaczego używasz wulgarnych słów albo bezpodstawnie oskarżasz ludzi o niestworzone rzeczy. Ktoś nawet policzył że już jakieś 1000 "troli" znalazłeś tutaj. A może to ty jesteś właśnie trolem. Przeszkadzasz w dyskusji. Obrażasz. Wyluzuj. Nikt ci tutaj nie zagraża. Nawet jeżeli jesteś chory jak sugerują inni to nie usprawiedliwia cię to ani trochę? Potrafisz powiedzieć dlaczego obrażasz innych użytkowników forum?

troll

Cililing

Cililing

troll

Cililing

Cililing

troll

Cililing

Cililing

troll

Cililing

Cililing

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

tak tam jedna czy nawet więcej osób pochodziła z niemiec było nawet powiedziane z jakiego miasta ale już nie pamiętam co to było za miasto

ocenił(a) film na 9
blysk_2

Wspomniałem o tym - Mundek z Niemiec pochodził. Z Lipska, o ile dobrze pamiętam.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

no myślę że dobrze pamiętasz bo jak to przeczytałem to mi się pamięć przywróciła :P

troll

ocenił(a) film na 6
Cililing

a ty zaśmiecasz forum pisząc 10 razy to samo w 10 różnych postach.to jest jeszcze gorsze.

Cililing

Cililing

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

w naszych filmach dźwięk jest tak kiepski, że czasami nic nie słychać ... wg mnie to mógł być jidisz, a po niemiecku mówił jeden z tych starszych gości, co czytał gazetę (Grossman?) i inni współmieszkańcy mu to nawet zarzucali, że nie mówi w jidisz (stąd wniosek, że oni mówili) tylko po niemiecku, że uważa się za kogoś lepszego

ocenił(a) film na 9
gioconda_2

Ja nie miałem problemu z dźwiękiem. Oglądałem w kinie i żadnych problemów na tym polu nie zarejestrowałem. I to był (w większości) jidysz na bank, wystarczy wywiady z twórcami poczytać.

ocenił(a) film na 6

Z jednej strony jidysz a z drugiej strony fakt, że Żydzi zależnie od tego wśród jakiej nacji przebywali, takiego języka się uczyli. Jeżeli żyli w Polsce, umieli polski, jeśli w Niemczech - umieli niemiecki. Tak jak teraz Polacy w Anglii uczą się angielskiego. Wiadomo, że nie gadali po hebrajsku (przynajmniej większość).

ocenił(a) film na 8

Podczas wojny we Lwowie mieszkało wiele różnych narodowości z Polski, Rosji, Niemiec, Armenii i innych krajów, a w każdym kraju byli żydzi, a przecież nikt nigdy nie powiedział, że w Niemczech nie było żydów, zapewne musieli z tamtych okolic pochodzić, ale to pewnie można znaleźć w książce, którą ktoś już wyżej wymienił

ocenił(a) film na 5

Lwów był częścią zaboru austriackiego przed 1918, językiem urzędowym był niemiecki, nie wszyscy żydzi znali jidisz. Z filmu wynika, że nie wielka częsc znała jidisz. Też uważam, że oni mówią w większości po niemiecku a nie w jidisz. Chociaż jidisz i niemiecki są do siebie podobne, ale ja też słyszałam tam po prostu czysty niemiecki.

ocenił(a) film na 8

a dala mnie było za ciemno :)