PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Piszecie o nudzie? A jakie miałoby być siedzenie 14 miesięcy w kanałach, jak nie
nudne? Miało obfitować w sceny kaskaderskie?
Piszecie o seksie? Widać nawet w kanałach i gettcie natura pozostaje naturą, pożądanie
pożądaniem.

Miał ten film pokazać jak tam było, czy miał być wymyśloną historią? Wg mnie to
pierwsze. Rodzenie dziecka w kanałach, bijatyki o chleb, strach o brak pieniędzy na
opłacenie Sochy, strach przed każdym odgłosem z kanałów, ciemność, beznadzieja,
niepewność co się wydarzy, walka o życie, walka ze smrodem, głodem, szczurami - nic
wam to nie mówi? Za mało wg was zostało pokazane?
A nie czuliście po długich chwilach spędzonych w kanałach z Sochą ulgi przy wyjściu na
świat? Nie raziło was słońce?

Kwestia żydów: zostali przedstawieni tak, jak ich widział Socha. Z początku absolutnie
trafne słowa: "Daj żydkowi palec, a całą rękę weźmie", bijatyki o chleb, wymachiwanie
pistoletem, na samym początku ten facet co przywalił żydowi za podrobiony pierścionek
zaręczynowy - tak widziano żydów, propaganda to wykorzystywała jeszcze bardziej,
wiadomo, ale jak taki Socha miał mieć do nich szacunek jak widział takie coś, taką
"zgraję". A jednak przekonał się o ich odwadze, sam to przyznał, ujęła go ich wola
przetrwania.

Scena wyboru 12stu, którzy przeżyją: a jak wy byście reagowali? Nie czuliście tego?
Czemu TY? bo masz pieniądze? czemu Twoje dzieci? bo są lepsze od moich?
A jednak przekonał się o ich odwadze, sam to przyznał, ujęła go ich wola przetrwania.

Film świetny.

ocenił(a) film na 7
masms

Dobrze to ująłeś. Mnie zabrakło wyrazistego punktu kulminacyjnego. Ciężko mi też powiedzieć, co na mnie wywarło największe wrażenie, ale może taki urok tego filmu. Pozostaje jednak faktem, że z kina wyszłam autentycznie poruszona. Było to może nieco podświadome, ale dobitnie czułam, jak udzielił mi się nastrój filmu.
Jedno, co bym jeszcze dodała: jest to pierwszy od bardzo dawna DOBRY polski film o historii. I za to chwała pani Holland.

ocenił(a) film na 8
apagee

zgadzam się z każdym słowem masm. Irytuje mnie ta krytyka za przedstawienie prawdy taka, jaka była.
Zgadzam się również z przedmówczynią szczególnie co do punktu kulminacyjnego, na który czekałam cały seans.