Bardzo bym chciała żeby zdobył, ale jednak myślę, że ma bardzo małe szanse. Niestety...
Nie widziałem konkurencji, więc trudno mieć punkt odniesienia. W zasadzie już dwa filmy o podobnej tematyce zdobyły Oscary. W obu maczali ręce Polacy. W 1993 "Lista Schindlera", Oscar mi: dla Alana Starskiego, i kilka lat później "Pianista", Oscar dla Polańskiego. Oba o Żydach. Trudno powiedzieć czy dadzą za tę tematykę trzeciego.
Nie będzie, Rozstanie dostanie prawie na pewno, chociażby za uniwersalne przesłanie.
No właśnie też mi się wydaje, że 'Rozstanie' dostanie. Ale nigdy nie można być niczego 100% pewnym...
Rozstania nie widziałem, ale jeżeli trzyma poziom Persepolis to pewnie dobry film.
No chyba, że Akademia akurat w tym roku na przekór wszystkim zdecyduje, że tym razem 'za Żydów' nie dostaną.
No wiem, choć zaskoczenia nie było, to troszkę jednak żal.. ;) chociaż nominacja to i tak wyróżnienie samo w sumie według mnie.
I teraz pojawi się tu kilkadziesiąt tematów i każdy będzie pisał, że od początku wiedział, że tak będzie...
Cóż, dobrze się stało... Wygrał najlepszy (choć jednego z jego rywali nie widziałem).