PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Tematyka godna pochwały.Realizacja :)Kto widział Janosika ten wie.

ocenił(a) film na 6
trisagion3

Popieram przedmówcę...

A od siebie dorzucę, że film miał dobrą puentę... "Jakbyśmy potrzebowali boga żeby się karać" (w odpowiedzi na to, że ktoś na pogrzebie Sochy powiedział, że Bóg go ukarał za to że bronił Żydów)

ocenił(a) film na 5
zielak_4

I co Pani Holland chciała mi tym zdaniem przekazać?
Podobno w Moskwie Polak okradł Ruska na samym Palcu Czerwonym.
Dalej to już jak w Radio Erewań...

Fatalnie wyjęte (jeżeli nie wymyślone) zdanie, wskazujące, że na pogrzebie było więcej niż pięć czy sześć osób. Więc można było to ładnie pokazać. Ale Pani Holland zamiast "setki" ludzi na pogrzebie, wolała pokazac naszą ksenofobię? Może powinna pokazać jak amerykanie reagowali na doniesienia o obozach koncentracyjnych?

Nie mam wątpliwości, że Żydom pomagało znacznie więcej osób niż Socha. Nawet biernie. Przecież w filmie jest scena zakupów, przemycania Mundka. Nie każdy rodzi się bohaterem (patrz Leopold Socha).

Ten film jest świetnie zagrany przez aktorów i fatalnie wyreżyserowany!

harkie

A co miała pokazywać. Niestety jesteśmy najbardziej ksenofobicznym narodem w Europie a na świecie zaraz po Żydach. Do tego mamy też inną wspólną cechę. Żydów na świecie nikt nie lubi, bo wszędzie ich pełno, Polaków podobnie. Różnica tylko taka, że Żyda kojarzy się z solidnością a Polaka z partactwem. Tylko, że to był film o Żydach. Jakby wymienić role to Polacy byliby głównymi bohaterami a Żydzi wyszliby na ksenofobów.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Myślę, że jesteśmy całkiem normalnym i przeciętnym narodem na tle innych.

Pani reżyser mogła wybrać inne zakończenie. Np. pokazać lwowski cmentarz na którym pochowano Sochę (bo po grobie pewnie nie ma śladu).

Mogła przekazać: Leopold Socha uratował tyle i tyle jednostek (tak niemcy określali ludzi wysyłanych do gazu). Mogła pokazać dorosłą już uśmiechającą się (nieme podziękowanie) Krysię Chiger - czekałem...

Mogła dać dużo ciepła wybrała inaczej, czemu. Że co, że jakaś pani "Aldona" coś niby powiedziała?

Brak w tym filmie kropeczki małej, słowa dziękuję.
Natomiast są kwiatki w stylu: księdza Tadeusza, który coś tam powiedział (dobrze, że ksiądz, a nie ojciec!), że lwowiacy byli tępi i ograniczeni i myśleli że Jezus był kim (patrz reakcja Szczepka)???

Wyszedł jakiś polityczny gniot, który uratowali aktorzy, swoją grą.

ocenił(a) film na 6
harkie

aż dziw że tylu dobrych reżyserów mamy na filmwebie a w kinie polska kupa i kac wawa ;)

harkie

No nie bardzo. Tylko Polaków poza Żydami w Europie pełno. Tylko nas poza Żydami w Europie nikt nie lubi. Tylko nas poza Żydami wszędzie pełno za miast siedzieć w kraju i uczciwie pracować. Tak więc jesteśmy podobnym wyjątkiem do Żydów, ale jak najbardziej nie jesteśmy podobni do większości innych nacji a już z pewnością jesteśmy na ich tle wyjątkowi.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

@_mosquito:
1. Turecki "problem" w niemczech.
2. Narodowościowe konflikty na Bałkanach.
3. Belfast (protestanci v. katolicy)
4. Hiszpańska ETA.
4. Szwedzi nie przepadają za Finami. Zresztą tam w tej zimnej Skandynawii jedna nacja opowiada kawały o drugiej.
5. Romów nie lubią Słowacy do tego stopnia że odgradzali się od nich murami (interwencja EU).
6. Mieszkańców Rumunii także nie darzyło się zbytnią sympatią
7. Arab który przyjedzie do Francji też nie będzie miał lekko.
8. Murzyn… przenieśmy się do Azji (Palestyna, Czeczenia, Kaszmir itp.)
9 itp.,itd

Nie, nie jesteśmy wcale wyjątkowym narodem.
Jesteśmy podatni na manipulacje tak jak każdy człowiek.

Ten film powinien mieć inne zakończenie IMHO, chociaż jak widać tego prawa odmawia mi @matii289

harkie

Opisujesz coś co można przyczepić prawie wszystkim.

Wymień jakiś naród oprócz Polaków, który:

- Zamiast uczciwie pracować w swoim kraju wałęsa się po świecie.

Czy Czesi to robią? Albo Niemcy? Może Francuzi? Albo Hiszpanie?

- Jest tak bardzo nielubiany i ma tak zła opinią na całym świecie. Nie chodzi o lokalną nienawiść.

To samo. Czy na świecie jest taki antygermanizm, anty..... jak antypolonizm?

O to mi chodziło. Z tą ETĄ w Hiszpanii i Krajem Basków to pojechałeś. Polska jak najbardziej okupuje Śląsk także nie jesteśmy tu wyjątkiem. Mamy podobną sytuację do Brytyjczyków okupujących Irlandią, czy Hiszpanów okupujących kraj Basków.

Według mnie jak najbardziej jesteśmy wyjątkowi. Nikogo prócz Żydów tak jak nas nie jest tak pełno na świecie i nikogo na świecie tak bardzo jak nas się nie lubi prócz Żydów.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Masz dużo racji, ale to już dyskusja ponad filmem.